Stimulácia nadaných batoliat a predškolákov v domácom prostredí

Nadaným deťom treba vytvárať stimulujúce prostredie a ponúkať také aktivity, aby boli spokojné a mohli napredovať.
Nadaným deťom treba vytvárať stimulujúce prostredie a ponúkať také aktivity, aby boli spokojné a mohli napredovať. / Foto: Pexels

Nadaným deťom treba vytvárať stimulujúce prostredie a ponúkať také aktivity, aby boli spokojné a mohli napredovať.

 

Nadané deti sú neuveriteľné. Ich mysle sú plné kreatívnych nápadov a sú motivované plniť náročné úlohy, no niekedy sa môžu nudiť a byť rezervované, keď nemajú čo robiť. Dôležité je pamätať si, že rôzne aspekty vývoja detí prekvitajú v rôznych obdobiach. Niektoré dieťa môže byť napríklad intelektuálne pripravené stavať veci z kociek, avšak stále mu chýbajú jemné motorické zručnosti potrebné na to, aby to dokázalo. Nadané deti majú iné vzdelávacie potreby ako ich rovesníci. Je to preto, že sú veľmi zvedavé, rýchlo sa učia a majú rady zložitejšie nápady ako iné deti v ich veku. Nepotrebujú veci preberať tak často ako ostatní. Zvyčajne sú pripravené na aktivity, hry, knihy a hádanky určené pre staršie deti. Učenie je dôležité pre spokojnosť nadaných detí. Keď podporujete učenie detí v oblastiach, ktoré ich zaujímajú, podporujete tým aj ich celkovú pohodu. 

 

Hrové aktivity na stimuláciu nadaných detí

Podpora učenia a stimulácia nadaných detí začína všímaním si ich silných stránok a prirodzených schopností. Keď budete vedieť viac o silných stránkach a schopnostiach vašich detí, môžete im poskytnúť každodenné herné aktivity, ktoré im pomôžu učiť sa a vyvíjať sa tým správnym smerom. 

 

Tangram

Tangram je hra, ktorá bude tieto deti baviť a zároveň prispieva k ich rozvoju. S jej pomocou si prehĺbia a upevnia mechanizmy logického myslenia. Pozostáva zo siedmich geometrických častí známych ako tans: päť trojuholníkov (tri rôzne veľkosti), štvorec a rovnobežník. Spolu niekoľko týchto kusov tvorí štvorec. Kombináciou týchto dielikov s trochou fantázie vytvoria nekonečné geometrické obrazce. Všetko, čo potrebujú, je vynaliezavosť a predstavivosť. Jediným pravidlom hry je, že vždy musia použiť všetkých sedem tvarov. Tangramy sú skvelým vzdelávacím zdrojom aj pre výučbu rôznych matematických disciplín. S pomocou dospelých môžu deti vytvárať zvieratá, ľudí a rôzne predmety, aby vytvorili príbehy. V tomto zmysle tangramy podporujú kreativitu a predstavivosť. Deti môžu tiež obkresľovať, vyfarbovať a vystrihovať figúrky, ktoré vytvoria. V tomto zmysle tangramy prispievajú aj k psychomotorickému rozvoju.

 

Tangram / Zdroj: eBay

 

Vytvorte škatuľu vynálezov

Nadaným deťom sa darí v činnostiach, ktoré im umožňujú využiť ich rozsiahlu schopnosť tvorivosti. Pomôžte im vytvoriť „škatuľku vynálezov“, teda škatuľku plnú zábavných potrieb, z ktorých možno vyrobiť čokoľvek, čo si detská myseľ dokáže predstaviť. Naplňte ju materiálmi, ako sú priadza, vatové guľôčky, veľké korálky, nanukové tyčinky a akékoľvek iné remeslá, ktoré vy alebo vaše deti milujú. Počas hry ich povzbudzujte, aby využili svoju kreativitu na „vynájdenie“ alebo vytvorenie niečoho pomocou toho, čo nájdu v krabici. 

 

Strategické stolové hry

Niektoré spoločenské hry sú síce skvelé na zapojenie celej rodiny, ale nevyžadujú kritické myslenie. Strategické hry potrápia myslenie všetkých hráčov a sú výzvou pre mladých aj starých. Patria sem napríklad:

  • Qwirkle – ide o jednoduchú spoločenskú hru, no napriek tomu v nej budú musieť zapojiť svoje strategické myslenie a svoju taktiku premyslieť kroky dostatočne dopredu.
  • Blokus - výborná abstraktná hra pre malých aj veľkých. Hráči sa snažia umiestniť tvary zložené z rôznych kombinácií štvorčekov na štvorcový hrací plán. Každý novo priložený útvar hráča sa musí dotýkať aspoň jedným vrcholom s niektorým jeho skôr umiestneným útvarom, ale naopak sa nesmú žiadne dva útvary jedného hráča dotýkať hranou! Vyhráva hráč, ktorému na konci hry zostane menej štvorčekov v neumiestnených útvaroch.
  • Sequence – úlohou je postaviť na hracom pláne dve sekvencie, čo sú neprerušené rady 5 žetónov rovnakej farby, a získať tak víťazstvo. Hra kombinuje prvky strategickej hry a nevypočítateľnej náhody, ktorá môže hrať do kariet vám, ale tak aj vašim protivníkom. Sekvencie je možné skladať horizontálne, vertikálne alebo uhlopriečne.

 

Sudoku

Sudoku poskytuje skvelé duševné cvičenie pre mozog – je to ako zábavná dávka vitamínov pre vaše deti. Hranie sudoku výrazne zlepšuje pamäť, abstraktné uvažovanie, schopnosť zapamätať si údaje, učí deti trpezlivosti a sústredenosti, logickému mysleniu, rozhodovacím schopnostiam a učí ich venovať pozornosť detailom. 

 

Sudoku pre predškolákov / Zdroj: freepik

 

Jazyk, listy a čítanie

Niektoré nadané deti milujú jazyk, najmä verbálne nadané deti. Môžu byť fascinovaní písmenami a slovami, žiadajú, aby sa im neustále čítalo, alebo sa dokonca môžu naučiť čítať samy. Magnetické písmená na chladničky, penové písmená do kúpeľa a abecedné hádanky a knihy sú skvelými pomôckami, ktoré môžete mať doma, najmä pre malé batoľatá, aby sa naučili abecedu. Môžete tiež preskúmať širokú škálu aplikácií pre tablety a počítačových hier určených na podporu jazykových zručností.

 

Ako deti starnú, môže byť čoraz ťažšie udržať ich doma stimulované, ale v týchto prvých rokoch, kým začnú chodiť do školy, to môže byť celkom jednoduché. Množstvo príležitostí na hranie udrží deti stimulované. Môže to tiež viesť k rozvoju nadania. Napríklad hranie vonku môže podnietiť predstavivosť a riešenie problémov, rozvíjať fyzické zručnosti a poskytnúť príležitosti na hru s ostatnými. Pozorovanie vtákov, spoznávanie stromov alebo zbieranie jesenných listov by mohlo byť začiatkom vedeckého záujmu.

Zdieľať na facebooku