8 znakov, že pravdepodobne žijete v povrchnom vzťahu

Vzťah je povrchný, keď mu chýba zmysluplné emocionálne spojenie. Vzniká vtedy, keď dvoch ľudí nespájajú spoločné hodnoty a ciele. V podstate sú spolu z pohodlnosti alebo vypočítavosti a snažia sa uspokojiť len povrchné potreby.
Vzťah je povrchný, keď mu chýba zmysluplné emocionálne spojenie. Vzniká vtedy, keď dvoch ľudí nespájajú spoločné hodnoty a ciele. V podstate sú spolu z pohodlnosti alebo vypočítavosti a snažia sa uspokojiť len povrchné potreby. / Foto: Pexels

Existuje podstatný rozdiel medzi zmysluplným zväzkom založeným na vzájomnej láske, súcite, rešpekte a dôvere a zväzkom, ktorý je vypočítavý, povrchný a chýba mu zmysluplné emocionálne spojenie. Pozrime sa na znaky, ktoré vysielajú jasné signály, že ide o povrchný vzťah.

 

Vzťah je povrchný, keď mu chýba zmysluplné emocionálne spojenie. Vzniká vtedy, keď dvoch ľudí nespájajú spoločné hodnoty a ciele. V podstate sú spolu z pohodlnosti alebo vypočítavosti a snažia sa uspokojiť len povrchné potreby. Tieto vzťahy väčšinou nevydržia dlho. V takomto vzťahu človek môže skončiť väčšinou vtedy, keď nemá jasno vo svojich hodnotách alebo nevie, čo vlastne chce v živote robiť. Pozrime sa na desať znakov, ktoré charakterizujú, že sa jedná o povrchný vzťah.

 

1. Nedostatok komunikácie

Povrchným vzťahom chýba emocionálna intimita. Psychológovia tento jav považujú za jeden z najsilnejších  indikátorov toho, že spojenie s druhou osobou je povrchné. Ak sa s vaším partnerom či partnerkou nerozprávate o svojich pocitoch a rozprávate sa o nich s niekým iným, ​​keď máte problémy, s najväčšou pravdepodobnosťou neprežívate vzťah, ktorý bude navždy súčasťou vášho života. Ak máte záujem budovať vo vzťahu kvalitnú komunikáciu, každý deň si vyhraďte aspoň dve minúty na nerušený rozhovor. Napríklad psychológ John Gottman zistil, že dve minúty nerušenej komunikácie denne, môžu byť dôležitejšie, ako si ľudia môžu na prvý pohľad predstaviť. Ak si nájdete čas ráno na komunikáciu, môžete mať krajší celý deň. Mnohí ľudia sa kvôli tomu rozhodnú každý deň vstať o niečo skôr a raňajkujú spolu. Hneď od začiatku dňa si môžete takto pestovať rituál na pestovanie romantiky, náklonnosti a spojenia. Tí, ktorí to takto robia, postupne zisťujú, že príjemný pocit u nich pretrváva počas celého dňa. Ideálne je, keď tieto dve minúty využijete aj večer, keď sa vrátite z práce. Obyčajné dve minúty dokážu počas života vytvárať pevné spojenie vo vzťahu.

 

2. Nestaráte sa o potreby toho druhého

Povrchný vzťah sa prejavuje aj tým, že vám nezáleží na tom, či sa partner či partnerka dobre baví a stretávate sa len preto, aby ste ukázali  priateľom, že niekoho máte alebo chcete určitým spôsobom zapadnúť do spoločenských noriem. Ak máte k vzťahu takýto postoj, nebudujete dostatočne hlboké spojenie na to, aby ste si vybudovali základy dôvery a podpory, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie dlhodobého vzťahu. Veľakrát sa vzťahy nemôžu rozvinúť na hlbšej úrovni aj preto, že sa partneri svoj vzťah vnímajú ako niečo samozrejmé. V takomto vzťahu absentuje vďačnosť a postupne vyprcháva aj nadšenie a radosť. Partneri by pre seba navzájom mali mať vždy slová povzbudenia a zároveň byť prístavom, v ktorom vždy môžu bezpečne zakotviť.

 

3. Nerozprávate sa o budúcnosti

Ak nikdy nepremýšľate o budúcnosti a ani po dlhšej dobe, čo ste spolu, neviete, kde sa chcete vo vzťahu posunúť, nežijete v hlbokom vzťahu. Pravdepodobne jeden z partnerov sa netúži na túto tému rozprávať a ten druhý po určitom čase začína trpieť. Táto situácia môže viesť buď k hádkam, smútku, alebo celkovému ochladeniu.

 

4. Keď nie ste s partnerom (partnerkou), myslíte na niekoho iného

Skutočná láska môže byť kľúčovým faktorom, ktorý zamestnáva našu myseľ. Preto, keď máte s niekým emocionálne spojenie, pravdepodobne budete premýšľať o tom, ako sa má a čo robí, aj keď nie ste spolu. Ak však vtedy, keď nie ste blízko seba a vy počas tejto doby premýšľate o niekom inom, naznačuje to, že je medzi vami nedostatok citového spojenia. Tiež, ak často fantazírujete o niekom inom, je to jeden z najvýraznejších znakov povrchného vzťahu.

 

5. Nedostatok spoločných hodnôt

Keď s niekým trávite čas len pre zábavu, komunikácia pravdepodobne nepresiahne rámec toho, kam ísť, ako sa zabaviť alebo čo jesť. Ak neviete, na čom partnerovi či partnerke záleží, čomu verí, čo ho (ju) napĺňa šťastím a radosťou, váš vzťah nie je hlboký, aj keď sa dokážete dlhé hodiny spolu fantasticky zabávať. Keď premýšľate o tom, čo je pre vás najdôležitejšie, váš partner by mal mať z toho podobné pocity. Jedná sa najčastejšie o určité hodnoty, vieru a morálku, ale môže to zahŕňať aj náboženské vierovyznanie či politickú stranu. Výskumy ukazujú, že podobnosti ľudí priťahujú viac ako protiklady. Neplatí teda, že protiklady sa priťahujú.

 

6. Hádky aj pre maličkosti

Vzťahy, v ktorých sa neustále vedú spory o hlúpostiach alebo sa rozprávate o zbytočných veciach, ktoré nemajú hlavu ani pätu, znamená to, že sa nechcete dostať v komunikácii a tiež vo vzťahu na hlbšiu úroveň. Pri hádke nejde o to, aby ste dokazovali, že len vy máte pravdu a ten druhý sa mýli. Takýto prístup vás len rozdeľuje. Váš vzťah to nikde neposúva. Tiež nemá zmysel toho druhého ponižovať. Tým len strácate, lebo on je vašou súčasťou. Nie je dobre súdiť toho druhého. Je potrebné vnímať ho tak, ako ho život sformoval, aké má doteraz skúsenosti a pohľad na svet. Nesnažte sa mať v hádke vždy posledné slovo. Lepšie je prísť o víťazný argument, ako o niekoho, koho milujete. Niekedy je dobré tomu druhému aj ustúpiť alebo odpustiť. Dôležité je, že ste dospeli k múdrej dohode. Vo vzťahu nejde o žiadne víťazstvá. Ak hádku nedokážete posunúť týmto smerom, na vzťahu vám nezáleží.

 

7. Klamstvo

Ak niekoho milujete a vážite si jeho prítomnosť vo svojom živote, nebudete mu klamať, vymýšľať si, vyhovárať sa a podobne. Skryté vyjde skôr či neskôr najavo a môže ublížiť. Preto je vždy lepšia úprimnosť ako klamstvo. Treba si však uvedomiť, že úprimnosť neznamená surovosť. Každý človek by mal mať možnosť vyjadriť svoje city bez zábran, s úctou a láskou. Úprimnosť je tiež pocit, pri ktorom ste si istí, že nielen môžete, ale aj musíte byť sami sebou a nemusíte sa hrať na niekoho iného a lepšieho. Partneri, ktorí sú dôvernými priateľmi, vedia obojstranne prijímať aj komplikované aspekty svojich osobností. V dôvernom vzťahu musí mať každý z partnerov pocit, že jeho city, pocity a názory sú dôležité a že sa im venuje maximálna pozornosť. Len tak sa dajú položiť základy vzájomnej úcty.

 

8. Vzťah kvôli kráse

Existuje veľa ľudí, ktorí sa rozhodnú stretávať s niekým len na základe vzhľadu a je im jedno, či môžu mať s dotyčným človekom hlbší vzťah. Nezáleží im na spoločných hodnotách alebo záujmoch. V takomto vzťahu nemajú dôvod zamýšľať sa nad spoločnou budúcnosťou. Je to typický príklad povrchného vzťahu, v ktorom málokto vydrží dlhšiu dobu.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Emerson Eggerichs: Láska a úcta 
Nicky Lee Sila Lee: Kniha o manželstve 
Gary Chapman: To keby sme vedeli pred svadbou
Superficial relationship signs

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku