Psychologička vytvorila jedinečný rodinný kalendár. Chce, aby uponáhľané rodiny zažívali spoločne viac šťastia

Psychologička Denisa Zlevská spolu so svojím manželom Miroslavov Zlevským vytvorili jedinečný rodinný kalendár s mobilnou aplikáciou.
Psychologička Denisa Zlevská spolu so svojím manželom Miroslavov Zlevským vytvorili jedinečný rodinný kalendár s mobilnou aplikáciou. / Foto: archív Denisa Zlevská

Na trh v týchto dňoch prichádza zaujímavá novinka pre rodiny. Ide o rodinný kalendár kRok, ktorý má ambíciu priniesť štruktúru do tohto obdobia chaosu a neistoty pre všetky rodiny. Rodiny chce naučiť návykom šťastných rodín a rozvinúť ich zručnosti tak, aby sa zlepšili ich vzájomné vzťahy. Viac nám prezradila v rozhovore jeho autorka psychologička Denisa Zlevská.

 

(UPOZORNENIE: V závere článku si môžete o kalendár aj zasúťažiť.)

 

Ako môže v týchto dňoch kalendár pomôcť šťastnejšej rodine a lepším vzťahom?

Pozitívna psychológia ponúka mnoho zaujímavých vedeckých zistení, ktoré odhaľujú, čo pomáha rodinám k tomu, aby sa cítili spolu šťastne. My sme sa pokúsili tieto poznatky akoby „preložiť“ do podoby rôznych aktivít, hier či pravidelných rituálov a všetky sme ich vložili do nášho rodinného kalendára. Jeho obsah teda nie je samoúčelný, ale ukrýva v sebe tajomstvá rodinnej pohody. Aby sa tieto poklady odhalili, je potrebné nechať sa obsahom kalendára viesť a používať ho ako sprievodcu na ceste k lepším vzťahom.

 

Kalendár kRok je určený pre celé rodiny, dokonca pre rodiny s deťmi už od päť rokov. Ako je štruktúrovaný? Čo okrem pútavej grafiky v ňom môžeme nájsť?

Každý mesiac sme tematicky ukotvili v podobe akčnej výzvy, ktorá pozýva k spoločnej rodinnej aktivite: jeden mesiac viac k dobrodružnej, inokedy zábavnej a napokon aj užitočnej. Keďže jedným z návykov šťastných rodín je hra, tak sme na každý mesiac pripravili jednu spoločnú zábavnú hru pre budovanie tímovosti. Spokojnosť v rodinách ovplyvňuje aj to, ako jej členovia zvládajú stres a náročné situácie, preto v kalendári nájdete na každý mesiac oddychovú relaxáciu, ktorú zvládne celá rodina.

 

Ako sa práve situácia okolo Covidu podpísala pod ideu vytvoriť kalendár pre rodiny?

Neisté časy okolo pandémie koronavírusu nás mnohých zahnali do kúta. Obdobie neistoty striedali úzkosť a obavy. Rodinný kalendár kRok chce byť svetlom na konci tunela a podať možno pomocnú ruku rodinám. Bolo evidentné, že rodiny hlavne na začiatku pandémie nedostávali žiadnu podporu a pomoc. Skôr sa na nich valili zmätočné pokyny zo škôl i nové povinnosti od ich zamestnávateľov. Ocitli sa akoby v šedej zóne nikoho. Vnímali sme, že v našej spoločnosti je neuveriteľné množstvo negatívnych informácií. A práve to bol jeden z motivujúcich faktorov k tomu, aby sme čímsi praktickým priniesli rodinám štruktúru do chaosu, ktorý momentálne žijeme.

 

Kalendár pre rodiny / Zdroj: vztahovo.sk

 

Prečo má zmysel podporiť rodiny?

Spokojná rodina je nesmierny dar pre každého z nás i pre celú spoločnosť. Všetci po nej túžime, mnohí sa o ňu usilujeme. Ak je rodina miestom odkiaľ vyrážame do sveta a tvoríme ho, potom veľmi záleží na tom, ako sa v nej cítime, aká v nej panuje atmosféra, aké hodnoty nás formujú. Ako psychologička si všímam, že sa rodinám venuje pozornosť až vtedy, ak v nej niečo nie je v poriadku a objavia sa problémy. To považujem za strašnú škodu. Rodina je hodnota, ktorú potrebujeme vnímať v našom centre a tak sa k nej aj správať. Preto sme chceli priniesť rodinám čosi praktické a užitočné, čo by ich podporilo a pôsobilo preventívne. Chceli sme poukázať na to, že sa dá veľmi jednoducho a efektívne – dokonca i zábavne – budovať naše rodiny tak, aby nám bolo spolu dobre. To je aj zmysel kalendára.

 

Buďme však realisti kalendár nie je zázračnou pilulkou či instantným návodom. Ako chce inšpirovať a podať pomocnú ruku?

Našim cieľom je pozvať rodiny k budovaniu užitočných rituálov. Jedným z takýchto rituálov je spoločný rozhovor. Ak má byť pre rodinu budujúci, je potrebné, aby mal zmysluplný obsah. Dôležité je aj to, aby sme sa spolu učili rozprávať a vytvorili si pre rozhovor konkrétny čas. Preto motivujeme rodiny, aby sa aspoň raz týždenne rozprávali o tom, za čo sú vďační, čo pekné sa im podarilo, čo nové sa naučili či o tom, aké ťažkosti sa im podarilo prekonať. Toto všetko si rodiny značia do kalendára a tak si uchovávajú zaujímavé hodnotné spomienky. Vytvárajú si tak akúsi rodinnú kroniku.

 

Ak tomu dobre rozumiem, tak hlavne prostredníctvom aktivít chcete ľudí, ktorí si kúpia váš kalendár kRok, naučiť novým zručnostiam. To chce ale vystúpiť zo svojej zóny komfortu. Ako ich k tomu chcete motivovať?

Našou ideou bolo, aby sa spokojnosť v rodinách snúbila so zábavou, dobrodružstvom, ale aj rodinnou intimitou. Prinášame dôležité veci s ľahkosťou a prirodzenosťou tak, aby sa motivácia rodila z našich vnútorných túžob. Nemenej dôležitým prvkom, akým je obsah, sú však aj jeho prijímatelia – teda rodiny. Na to, aby sa zručnosti a rituály vytvorili, potrebujeme akúsi vzájomnú spoluprácu – odvahu i odhodlanie vykRočiť. Verím však, že nepôjde o tvrdú drinu, ale skôr o príjemne strávený spoločný čas.

 

Rodinný kalendár kRok / Zdroj: vztahovo.sk

 

Akým konkrétnym zručnostiam sa môžu naučiť?

Kalendár ich ponúka viacero, no spomeniem aspoň tri kľúčové. Každý člen rodiny si denne značí to, aký mal deň, ako sa cítil. Týmto sa učí uchopovať svoje prežívanie a pomenúvať emócie. V rodinách sa tak veľmi prirodzene otvárajú emočné témy, ktorým sa často vyhýbame. Rovnako tak si na dennej báze členovia rodiny zaznačujú či vykonali dobrý skutok a tie sa potom stávajú skvelou témou na rozhovor. To nás napokon učí rozprávať o sebe v dobrom, pochvalne, ako o hrdinoch všedných dní. Toto je kľúčová zručnosť, na ktorej stojí zdravý sebaobraz a sebahodnotenie. Inou dôležitou zručnosťou je dokázať oceniť toho druhého a ocenenie prijať. Tomu napomáhajú nálepky, ktoré sú súčasťou kalendára a kategórie ocenení, ktoré sme vytvorili. Na to, aby sme dokázali druhého oceniť si potrebujeme všímať čo dobré robí, v čom sa zlepšuje. Toto nám prirodzene formuje uhol pohľadu na realitu. Ten, kto je oceňovaný môže počuť o sebe dobré veci a cítiť sa tak hodnotný a platný člen rodiny.

 

Spomenuli sme návyky šťastných rodín. Aké sú to? Nie je to len americký sen, ktorý je len ťažko dosiahnuteľný?

Tých návykov šťastných rodín je ozaj mnoho. My ich budeme odhaľovať aj prostredníctvom podcastov a blogov, ktoré sú určené pre rodičov. Spomeniem aspoň niektoré:

Šťastné rodiny sú si v ťažkých časoch oporou a sú zamerané na hľadanie riešení.
Šťastné rodiny si pomáhajú a participujú na domácnosti.
Šťastné rodiny sa vzájomne učia nové veci.
Šťastné rodiny majú jasné pravidlá v používaní technológií.
Šťastné rodiny spolu plánujú a snívajú.
Šťastné rodiny robia spoločné rozhodnutia.
Šťastné rodiny sa starajú o svoje zdravie a trávia čas v prírode.

 

A či je to americký sen? A záleží na tom? Sny sú tu predsa na to, aby sme sa pričinili o to, aby sa stali skutočnosťou. Verím, že kRok po kRoku ich dokážeme uskutočňovať. Vnímam ako užitočnejšie realizovať sny po malých krokoch, než strácať čas a životnú energiu v ich spochybňovaní.

 

Návyk sa vytvára v čase. A chce cvik k jeho plnému zautomatizovaniu. Čo odporúčate?

Otvorte si svoj kalendár a nechajte sa ním unášať na miesta, kde ste možno ako rodiny ešte neboli. Uvoľnite sa, otvorte svoje mysle a oprášte túžbu po dobrodružstve. Dovoľte si hrať sa, smiať sa, učte sa spoločne oddychovať. Veď život nemusí byť iba o povinnostiach. Vlastne asi nik z nás si rodinu nezakladal s tým, že v uviazne v príkazoch „musím“. Chceli sme byť spolu a prežívať to pekné čo nás spája. Práve do týchto vôd pozývame rodiny – v hesle nášho projektu: „Aby nám spolu dobre bolo.“

 

Prečo má zmysel popracovať na nových návykoch šťastných rodín? Zmení sa niečo vo fungovaní rodiny aplikáciou nových zručnosti?

Som presvedčená, že áno, zmení a výrazne – k lepšiemu. Aby sme žili naše predstavy o šťastnej rodine, potrebujeme vybehnúť zo zabehaných chodníčkov. Ak chceme mať čosi inak, je nutné začať niečo inak aj robiť. Všetci už teraz žijeme v rituáloch, návykoch – je to tak, či si ich uvedomujeme alebo nie. Možno je čas prehodnotiť ich efektivitu. Tak, ako sme si vytvorili návyky, ktoré žijeme teraz, sme schopní vytvoriť si nové. A verte mi, nemusí to byť žiadna hrozná drina či dril. Stačí len vykRočiť.

 

Pridanou hodnotou kalendára kRok bude aj mobilná aplikácia, podcast a blog. O čom budú?

Každý mesiac kalendára obsahuje v rodičovskom okienku slová povzbudenia od odborníkov na rodinné šťastie. Témy, ktoré sa otvoria, budú prehĺbené v podcastoch so zaujímavými hosťami. V mobilnej aplikácii nájdu rodičia aj ďalšie hry a relaxácie pre celú rodinu, ale aj rôzne tipy a rozšírenia obsahu kalendára. Mobilná aplikácia Rodinný kRok chce byť praktickým pomocníkom pre rodičov pre povzbudenie i sprevádzanie kRokom.

 

S prekvapeniami ešte nekončíte. Zaujali ma tri darčeky a Anti-covid rodinné pravidlá pre rodiny. O čo ide?

Kalendár ponúka pre rodičov plagát s 19timi Anti-COVID rodinnými pravidlami, ktoré pomôžu praktickými radami prekonať tento náročný čas, ktorý žijeme. My zo Vzťahova sme ku kalendáru pribalili tri online stretnutia s rodičmi na zaujímavé témy. Od nášho partnera Fitshaker.sk sme dostali pre všetky rodiny zadarmo vstup na portál so všakovakými cvičeniami. No a napokon v mobilnej aplikácii nájdete aj tri pozitívne rozprávky pre celú rodinu.

 

Kde nájdeme viac informácií?

Všetky informácie nájdete na webovom portáli vztahovo.sknašom obchodíku.

 

Kalendár pre rodiny kRok / Zdroj: vztahovo.sk

 


Článok vznikol v spolupráci s organizáciou Centrum pre tréning a rozvoj.
Zdieľať na facebooku