Mami, ako je to s láskou? 10 ženských posolstiev, ktoré môže odovzdať len matka

V rodičovskej komunikácii často úplne zabúdame na otvorené debaty o rozvíjaní zdravých vzťahov partnerského života.
V rodičovskej komunikácii často úplne zabúdame na otvorené debaty o rozvíjaní zdravých vzťahov partnerského života. / Foto: Shutterstock

Najťažšou súčasťou vzťahu matky a dcéry je, keď mamy vidia, že ich dieťa urobilo v živote nesprávne rozhodnutie. Priveľmi sa strachujeme o svoje deti, keď ide o otázky vzťahov. V rodičovskej komunikácii však zabúdame na otvorené debaty o rozvíjaní zdravých vzťahov partnerského života. Neriskujme, že naše deti zostanú „visieť“ v manipulatívnych partnerstvách. Odovzdajme im múdrosť, ktorá pramení zo skúsenosti tých, ktorí si prešli aj ťažkými časmi. Čo povedať svojej dcére o láske medzi mužom a ženou, ktorá sa o chvíľu chystá vstúpiť do sveta dospelých?

 

Zamilovanosť sa stratí

Ako spoznáš pravú lásku? Svet zružovie, aj keď sa vlastne nič nezmenilo. Len my. Cítime sa silnejší a zároveň zraniteľnejší. O hodnotnej láske však nevypovedajú len dlhé pohľady do očí, šteklenie v žalúdku, nespavosť, kedy je vždy o kom a o čom snívať. Patrí to k prvotnej a nezabudnuteľnej fáze zamilovaného vzťahu. Pevné partnerstvo si vyžaduje viac, ako čisté emócie či hlbokú vášeň. Aj keď je krásne ju zažiť. Ale dôležitejšie je, aké bude mať pokračovanie. Úspešnosť partnerského  vzťahu závisí na hlbších hodnotách. Milujúci človek nežiada od partnera dôkazy lásky. Láska znamená prijatie, úprimnosť, nehu, starostlivosť, ochotu zdieľať a prijímať zodpovednosť. Znamená aj spoľahlivosť a nezištnosť. Láska je aj o tolerancii a záväzkoch. Ak porozumenie vytvára hlboké priateľstvo, je to láska. Len rokmi sa porozumenie prehlbuje.

 

Výbuchy zamilovanosti časom stratia svoju intenzitu. A patrí to k životu. Vtedy sa totiž poodhalí skutočný priestor stabilného vzťahu. Ak si vo vzťahu, v ktorom ste si obaja porozumeli, cítite sa kompatibilne, viete sa podporiť, rozprávať alebo naopak spoločne mlčať, je tu šanca, že si spoznala „pána Božského“, ktorý vidí v tebe TEBA. Vlastná vnútorná stabilita je základ pre úspešný vzťah.

 

Psychológia lásky

Aká je emocionálna povaha lásky? Je to poblúznenie tela? Zamilovanosť alebo skutočná láska? To všetko ukáže čas. Ten totiž v sebe skrýva veľké odhalenia. Ako zistíš, či ťa miluje, alebo ty jeho? Skutočnosť môže byť iná, ako by sa očakávalo. Rozlišuj preto „milujem ťa“ od skutkov. Rozlišuj slová od činov. Očakávanie a realitu jeho prístupu ku tebe, k okoliu a ku životu. Romantické gestá sú síce roztomilé, ale je možné ich ľahko predstierať. Chceš vedieť tajomstvo šťastného vzťahu? Šťastný vzťah začína v nás. Pretože, ak sa spriatelíš sama so sebou, nikdy nebudeš sama. Neočakávaj, že len partner ti prinesie naplnenie a šťastie. To nezávisí na nikom, len na teba a tvojom prístupe k životu.

 

Aj pri silnom ramene buď sama sebou

Láska neznamená vždy šťastie. Z neúspešných vzťahov je však možné poučiť sa, nabrať životnú múdrosť, ktorá je neprenosná. Často musíme najprv zistiť čo nechceme, aby sme vedeli, čo chceme. V milostnom vzťahu je normálne občas obetovať svoje priania, svoje potreby a čas tomu druhému. A to robí vzťah naozaj krásnym. Ak však dochádza k zníženiu sebaúcty, pocitu vlastnej dôstojnosti, ide o nezdravý vzťah. Nemôžu ti vziať úctu, ak ju nedáš. Ak nemáme jasno sami v sebe a nevieme, kde je náš kompas, tak sme podmienení vyhovieť aj na úkor vlastnej hodnoty. Ak trpíme niekoho neúctivé a urážlivé správanie, robíme v podstate to, že umožňujeme svojej láske, aby nás ničila. Je dobré byť k partnerovi otvorený ako k najlepšiemu priateľovi, ale dovolila by si najlepšiemu kamarátovi, aby sa k tebe choval negatívne? Vzťah by mal individualitu podporovať a nie ju meniť.

 

Odhalenie tajomstva intimity

Sú muži a muži. Tí ktorí ešte nedozreli, tí ktorí dozrievajú a tí zrelí. Niekedy nevieme dopredu, ako vzťah dopadne, či ide len o flirt, alebo sú muži nastavení na hlbšie spoznávanie. Niektorí vzťah nechcú. Niektorí sledujú len okamžitý pôžitok bez záväzkov a zastierajú pravý záujem. Či to s láskou myslí rovnako? To sa všetko dozvieš s čarom prirodzeného chodu vecí. Aj z gentlemana sa môže stať ignorant. Ak ťa však tlačí nedočkavý partner a pýta si „dôkaz lásky“, nech ti on dokáže silu tej svojej a nech na teba počká. Kedy? Keď budeš zrelá, pripravená a hlavne milovaná. Niektorí muži potrebujú na zamilovanie jednoducho viac času ako ženy. Nie je kam sa ponáhľať. Aj muži potrebujú svoj čas na uvedomenie si, či to, čo cítia je skutočne láska.

 

Láska je v myšlienkach, slovách a následne v skutoch

Ak vidíme lásku bez problémov, je zidealizovaná a precenená. Dôležité je, aby ťa vzťah robil spokojnou a tvoj partner ti dával pocit, že si milovaná. Čo robí muž, keď ženu skutočne miluje? Počúva, čo mu hovoríš. Dopraje ti priestor, aby si rástla a rozvíjala sa. Bude sa snažiť pomôcť ti akýmkoľvek spôsobom. Zaujíma sa o to, čo si myslíš, čo cítiš. Nenúti ťa robiť veci, aké nechceš. Ak stretneš človeka, ktorý ťa dokáže nesebecky milovať, uvedomíš si sama, že je to ten pravý.

 

Nikde sa neponáhľaj

Keď hľadáme a nachádzame partnera, musíme ho skúmať nielen srdcom, ale aj rozumom. Ľudia nie sú vždy úprimní ani sami k sebe. Je dôležité si uvedomiť, že za krásnymi slovami sa môže skrývať len osobný krátkodobý záujem. A my sa musíme naučiť oddeliť pravdu od lží. Ak aj niekto nie je autentický, nedokáže sa však dlhodobo pretvarovať. Aj  keď na začiatku vzťahu každý nosíme na tvári tú krajšiu verziu samého seba. Musíme vedieť človeka aj zhodnotiť, na chvíľu zložiť ružovú optiku zamilovanosti. Len čas dokáže odhaliť tú skutočnú tvár a charakter, či sa chová k ľuďom s úctou, preskúmať jeho zodpovednosť k splneným sľubom, zodpovednosť k iným. Hovorí sa, že ak chceš spoznať svojho partnera, všimni si jeho osobný príbeh a nazri do jeho minulosti. To ako sa správa k ženskému pokoleniu, aké mal vzťahy pred tebou a ako skončili. V neposlednom rade si všimni, aký má vzťah so svojou mamou. Tam je zakorenená úcta k ženám.

 

Láska je proces

Plnohodnotná láska musí dlho kvitnúť. Život je sám osebe spontánny a živelný- nezdary, sklamania, straty, choroby. Nemôžeme z lode odbehnúť vždy, keď sa nad našimi hlavami zbierajú mračná, lebo láska „nezávisí od počasia“. Tá autentická od nás žiada ťažké veci- odpúšťať jeden druhému, utešovať sa v zármutku a prijímať zodpovednosť za vzťah. Často sa nepodobá tomu citu, ktorý sme mali v svadobný deň. Pretože sa všetko mení, zdokonaľuje a dozrieva. Je však dôležité si so svojím partnerom rozumieť aj priateľsky. Pretože priateľ nebude chcieť tvoje slzy na tvári, ničiť to krásne, čo ste stihli vypestovať a podrží ťa v ťažkých časoch. Pretože budete ťahať za jeden koniec. A vždy, keď vám do života vstúpia problémy, budete voliť lásku. Ak sa niekoho rozhodneš skutočne milovať a on milovať teba, zároveň počítaj s tým, že vaše úsilie bude to najsladšie v živote.

 

Láska k sebe je najdôležitejšia

Láska začína v sebe. Vo vlastných myšlienkach, postojoch k tomu, čo prežívame. Maj zodpovednosť za seba. Rešpektuj sa a miluj. Mať sa rada neznamená pritakávať svojim slabostiam. Znamená to prijať sa celá - vo svojej sile aj slabosti, láskavosti aj v hneve. Dovoliť sama sebe byť taká aká si. A každý deň kráčať k tej lepšej verzii seba.

Vtedy nebudeš merať svoju hodnotu mužským obdivom, náklonnosťou, či silou sebaobetovania sa pre druhých. A hlavne nečakaj, že niekoho zmeníš svojou láskou. To sa jednoducho nedá. Silné prejavy žiarlivosti, závislosti, manipulácie, kontroly, kritiky, sťažností a výčitiek vzťah len narušujú. Nikto nemá právo urážať a ponižovať. Nesebaobetuj sa! S láskou to nemá nič spoločné.

Samotná dôvera je dôležitým kľúčom. Taký muž nebude mať snahu meniť teba a tvoj život, aby viac pasoval k tomu jeho. Život človeka je len v jeho rukách. Preto nedopusť, aby ktokoľvek ovládal tvoj život. Rovnocennosť dvoch ľudí v partnerstve nie je o tom, že niekto je viac mentorujúci, skúsenejší, múdrejší ako ten druhý. Ak jeden hľadá tvoje slabé miesta, je direktívny, stále niečo vyčíta- ide o bolestivý, ničivý a neznesiteľný vzťah. Ak takéto niečo spozoruješ, buď vnímavá na signály. Láska nás samých môže byť len posilnená láskou partnera. Inak to nefunguje. Musíš mať odvahu zbaviť sa nezdravých vzťahov. Nabudúce ho aspoň rýchlejšie identifikuješ.

 

Červená kontrolka nezdravého vzťahu

Je možné sa zamilovať do človeka, ktorý sa k tebe nespráva dobre? Je to láska? Ak ťa niečo núti o sebe premýšľať horšie, neváži si ťa tak ako ty jeho, alebo má natoľko rozbitý život, že dokáže rozvrátiť aj ten tvoj? Je možné milovať niekoho, koho ambície, životné ciele a presvedčenia sú v konflikte s tými tvojimi? Je možné zamilovať sa do niekoho, kto ťa zbavuje tvojej životnej sily, úsmevu na tvári a šťastia? Na tú hranicu vzťahu, musíš prísť sama. Láska nestojí vždy za to, aby sme sa pre ňu obetovali. Také partnerstvo je plné drám, ubližovaní, utrpenia, pretože je založené na manipulácii. A kde je manipulant, existuje aj obeť. Ale ty si sa nenarodila preto, aby ti ktokoľvek ubližoval. Nedovoľ to! Ale v žiadnom prípade by si nemala stratiť vieru v lásku.

 

Skutočná láska je voľba

Byť šťastný je životný výber. Skutočná láska nie je len euforický a živelný cit. Je to niečo viac, než náhle vzplanutie citov. Človek si nevyberá, ku komu pocíti sympatie a kto ho bude priťahovať. Môžeme si však zvoliť, s kým budeme zdieľať jeden životný priestor, s kým sa rozhodneme žiť. S kým si vytvoríme bezpečný a láskyplný domov pre svoju rodinu. Je to vedomý výber. Preto sa rozhoduj nielen otvoreným srdcom, ale aj s rozumom. Aby si raz nemusela svojim deťom vysvetľovať, prečo zostávaš v nefunkčnom vzťahu, kde sa trápiš.

Čítajte viac o téme: Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku