Kelly Holmes: Vždy sa snažte s deťmi opäť zblížiť. Osvojte si kúzelné pravidlo 5:1

Kelly Holmes radí, ako sa s deťmi môžeme opäť zblížiť pomocou pravidla 5:1.
Kelly Holmes radí, ako sa s deťmi môžeme opäť zblížiť pomocou pravidla 5:1. / Foto: Bigstock

Každý rodič občas vo vypätých situáciách nepristupuje k deťom, ako by si želal. Vtedy sa s deťmi od seba emocionálne vzdialime. Kelly Holmes radí, ako túto priepasť môžeme opäť prekonať.

 

Nikto nedostal návod na pohodové rodičovstvo. Bez ohľadu na to, koľko článkov si prečítate o tom, ako byť šťastný a láskavý rodič, počas výchovy sa budete stretávať s menšími, či väčšími frustráciami. Niekedy sú dni náročnejšie, niekedy stresovo vypätejšie. Každý rodič cíti, že vo vzťahu s dieťaťom dokážu negatívne interakcie vytvárajú akúsi priepasť. Ako túto vzdialenosť prekonať? Ako odľahčiť rodičovskému svedomiu, ak to občas voči dieťaťu prestrelíme a ako po emočnom výbuchu všetko napraviť? Americká autorka Kelly Holmes má pre rodičov dobrú správu. Rodičovské pravidlo s matematickým názvom „pomer 5:1“ túto vzdialenosť dokáže opäť zminimalizovať.

Kelly Holmes vyzýva rodičov, aby sa nesnažili byť zbytočne dokonalými rodičmi, ale tými skutočnými. „Rodičovstvo je dostatočne ťažké aj bez viny, ktorú si vláčime so sebou,“ tvrdí vo svojej knihe Ak si ty šťastný, je šťastná rodina. Ako matka troch dcér vyzýva rodičov k autenticite, prijímaniu svojich ľudských zlyhaní, aj keď chaos rodičovského života nás často ponecháva ohromených a vystresovaných. Prichádza s myšlienkou zlatého výchovného pravidla, ktoré je adresované skôr rodičom ako ich deťom.

 

V stresových situáciách funguje mozog po svojom

Vystresovaní rodič popri starostlivosti o dieťa pod nátlakom neustálych detských potrieb, požiadaviek vo vyčerpanosti a v každodennom kolotoči, môže stratiť nervy a vybuchnúť. Udržanie našich emócií pod kontrolou je niečo, v čom nikto z nás nie je dokonalý. Obaja rodičia sa s týmito vypätými situáciami vyrovnávajú po svojom. Mamy dobre poznajú večerný plač do vankúša, kedy kričali na svoje dieťa pod vplyvom vybičovaných stresových hormónov. Prehrať boj s vlastnými emóciami ešte neznamená, že neexistuje cesta nápravy. Strata pohody raz za čas z nás ešte nerobí zlých rodičov.

Psychológovia sa zhodujú, že nie je účinné sa po krízovom stave vyrovnávať s realitou jej popieraním. Po negatívnej interakcii s vlastným dieťaťom môže byť naozaj ťažké vidieť okamžité dôsledky konania. Ospravedlňovať si však vlastné nežiaduce správanie tým, že sa cítite byť deťmi frustrovaní, či obťažovaní, nie je najschodnejšia cesta. Počas náročných dní existuje spôsob, ako opäť nadviazať emocionálny kontakt so svojím dieťaťom, ku ktorému sme boli nespravodliví a prehnanú reakciu si dieťa odskákalo výmenou za rodičovskú frustráciu.  Ako prejsť vo výchovnej stratégii z nahnevaného rodiča opäť na toho vnímavého?

 

Kúzelný pomer 5:1 obsahuje tri kroky:

  1. Odpusťte si.
  2. Ospravedlňte sa: „Ospravedlňujem sa za...“
  3. Darujte dieťaťu do konca dňa 5 dobrých interakcií.

 

Čo to znamená v praxi?

Náprava emocionálneho kontaktu s dieťaťom v sebe zahrňuje sebareflexiu, ospravedlnenie sa a myšlienku reparátnej skúsenosti, ktorá nemusí byť verbálna. Áno aj rodičia sú len ľudia. Základnou súčasťou ospravedlnenia je pripustenie si rodičovského zlyhania: „Je mi ľúto, že som na teba kričal(a). Vieš je to na mňa dnes akosi priveľa. Nabudúce sa budem snažiť ostať v pokoji.“ Túto vetu adresujte priamo dieťaťu. Tým mu vlastne dávate najavo, že ste len človek a žiadny robot. Týmto priznaním ho zároveň učíte dôležitej emocionálnej zručnosti- byť empatický a vedieť sa ospravedlniť. Tým ste pre svoje dieťa veľkým vzorom. Dokázali ste pripustiť svoje zlyhanie voči dieťaťu a túžite po náprave kontaktu s ním, nasleduje tretí krok, ktorý je najdôležitejší. Do konca dňa sa zamerajte sa na päť pozitívnych skúseností so svojím dieťaťom, ktoré vybalansuje jednu negatívnu skúsenosť. Lebo nikto nechce zaspávať s ťažkým pocitom viny a materinská a otcovská láska predsa býva aj o prekračovaní osobných hraníc a vlastných tieňov.

 

10 jednoduchých návodov ako dosiahnuť magický pomer 5:1

  1. Pozrite sa do detských očí a usmejte sa.
  2. Za slovami „ľúbim ťa“ sa skrýva veľká moc.
  3. Autorka knihy radí 5 sekundové objatie.
  4. Povedzte“: „Cením si, keď...“
  5. Pozrite si spolu rodinné fotografie.
  6. Povedzte dieťaťu zábavný, roztomilý príbeh z vášho detstva.
  7. Ak je to možné choďte spolu von a rozprávajte sa.
  8. Zapnite svoju obľúbenú pieseň a začnite tancovať, ideálne spolu.
  9. Pridajte na tanier „smajlíkovú tvár“.

10.  Odpovedzte „áno“ na najbližšiu detskú požiadavku- nejde o úplatok, ani kupovanie si dieťaťa, ani o zvyk, že po nervovom kolapse má dovolené, čo je inokedy zakázané. Ide o naplnenie emočnej potreby dieťaťa. Preto ho nechajte nech sa vysloví prvý.

 


Zdroj: Kelly Holmes: Happy You, Happy Family: Find Your Recipe for Happiness in the Chaos of Parenting Life by Kelly Holmes Paperback
Zdieľať na facebooku