11 výhod, prečo dopriať dieťaťu domáce zviera

Domáce zvieratko má na deti silný pozitívny vplyv.
Domáce zvieratko má na deti silný pozitívny vplyv. / Zdroj: Unsplash

Väčšina detí prirodzene miluje zvieratá. Dieťa, ktoré sa naučí starať o zvieratko, zaobchádzať s ním láskavo a trpezlivo, sa môže v budúcnosti takisto správať k ľudom. Avšak okrem budovania vzťahov a zážitkov má život detí s domácim zvieratkom aj iné výhody. Priaznivý vplyv má na emocionálny vývin a tiež fyzické zdravie detí. 

 

Výhody, ktoré prináša deťom život s domácim zvieratkom:

 

1 | Deti, ktoré majú domáce zvieratko majú menej alergií 

Deti, ktoré vyrastajú s domácimi zvieratami majú menšie riziko vzniku bežných alergií a astmy. Štúdie ukázali, že deti, ktoré boli v detstve vystavené dvom alebo viacerým psom alebo mačkám, mali o polovicu menšiu pravdepodobnosť vzniku bežných alergií ako deti, ktoré nemali doma žiadne domáce zvieratá. Deti, ktoré mali zvieratá, mali menej pozitívnych kožných testov na vnútorné alergény, ako sú alergény na domáce zvieratá a roztoče a tiež na vonkajšie alergény, ako sú ambrózia či tráva. Štúdie tiež naznačujú, že včasné vystavenie zvieratám môže znížiť riziko vzniku astmy u dieťaťa.
 

2 | Deti s domácimi zvieratami trávia viac času vonku

Prechádzka so psom, kŕmenie alebo spoznávanie prírody so svojou mačkou, to sú skvelé situácie, ako dostať deti von. Deti s domácimi zvieratami majú tendenciu chodiť častejšie von, užívajú si tak zdravotné výhody aktívneho života v prírode. Najviac to platí u detí, ktoré majú psov, pretože im stále hádžu loptičky, paličky a pobehujú s nimi na čerstvom vzduchu v každom počasí. 

Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Public Health ukazuje, že deti so psami strávia v priemere 325 minút fyzickej aktivity denne, čo je o 11 minút viac ako u detí bez psov. Sledovaný čas zahŕňal ľahkú, strednú, silnú až dynamickú fyzickú aktivitu. 
 

3 | Zvieratá poskytujú dôležité životné lekcie

Zvieratá poskytujú životné lekcie, ako je narodenie, choroby, nehody a nakoniec samotná smrť. Učia deti o dôležitých životných fázach a emóciách, ktoré s nimi súvisia. Môžu vidieť sliepky, ktoré znášajú vajíčka, mačky s malými mačiatkami alebo psa, ktorý má kratší život, ako rodina s ktorou žije. Toto všetko deťom ponúka príležitosť pozorovať a zažiť širokú škálu životných fáz, poskytuje im cenné lekcie o kráse, radosti i smútku v živote. 
 

4| Zvieratá robia deti zodpovednejšími

Ak vaše dieťa začne s jednoduchými úlohami, ktoré súvisia so starostlivosťou o domáceho miláčika, ako je napríklad kŕmenie alebo čistenie a dopĺňanie misky s vodou, stane sa zodpovednejším. Časom môžete pridávať viac a viac úloh, deti sa tak stávajú prirodzene zodpovedné a tiež sa učia rozdeliť čas tak, aby všetky povinnosti ohľadom domáceho zvieratka stihli. 
 

5 | Zvieratá učia deti trpezlivosti a sebaovládaniu

Zvieratá nie sú vždy povahovo také, ako by sme chceli. Niekedy sú príliš bláznivé, skáču, štekajú alebo sa povaľujú, hryzú a ničia vaše osobné veci. Naučiť sa zvládať tieto situácie učí dieťa trpezlivosti. Naučiť sa byť so zvieraťom trpezlivý, aj keď je to často frustrujúce, učí dieťa sebaovládaniu. Deti sa učia, ako používať prísny tón hlasu, opatrne so živým tvorom zaobchádzať a predchádzať bitke alebo záchvatom hnevu. 
 

6 | Zvieratá sú výbornými poslucháčmi a bezpečnými strážcami tajomstiev

Zvieratá sú skvelí poslucháči. Začínajúci čitatelia sa často cítia najlepšie, keď môžu nahlas čítať svojmu domácemu miláčikovi než komukoľvek inému. Nikdy nedostávajú kritiku, ktorá by ich mohla od čítania odradiť. Zvieratá sú tiež vynikajúce v počúvaní tajomstiev a v milovaní dieťaťa bez ohľadu na jeho správanie. Deti často hovoria so svojimi domácimi miláčikmi, ako to robia so svojimi plyšákmi alebo bábikami, rozprávajú im tajomstvá alebo veci o svojom dni či vzťahoch. 
 

7 | Zdieľanie lásky o domáce zvieratko vytvára rodinné puto

Zvieratá môžu pomôcť rodinám a súrodencom zblížiť sa. S domácim zvieraťom často súvisia činnosti, na ktoré sa zameriavajú rodiny spoločne, ako napríklad prechádzky, športovanie a celková starostlivosť. Súrodenci sa spoločne hrajú so zvieraťom, to ich odvádza od hádok, do ktorých sa deti často púšťajú z nudy. Zvieratá tiež vytvárajú vzácne spomienky pre rodiny, ktoré trvajú celý život. 
 

8 | Zvieratá učia deti zdieľať 

Deti zdieľajú jedlo, hračky, nápady so svojimi domácimi zvieratkami. Pozitívom je, že zvieratá o to nikdy nemusia žiadať, deti sa učia rozdávať a zdieľať svoje veci z láskavosti namiesto toho, aby ich niekto prosil či nútil. 
 

9 | Zvieratá sú pre deti najlepším kamarátom

Domáce zvieratko je pre deti často najlepším priateľom. Môže byť skvelým spoločníkom pri filmovom večeri, pri stavaní pevností, skákaní do listov alebo aj sánkovaní. Deti tak nie sú nikdy samy a nenudia sa. 
 

10 | Zvieratá deťom formujú zdravé sebavedomie

Deti s domácim zvieratkom môžu mať vyššie sebavedomie. Zvieratá sú pre deti ako ľudia, nadväzujú s nimi kontakt, rozprávajú sa s nimi, maznajú a vedia sa na ne aj nahnevať, to všetko sú prejavy zdravých emócií. Detské správanie prichádza bez strachu, že ich budú hodnotiť alebo ich zavrhnú. Zvieratá tak zohrávajú dôležitú úlohu pri budovaní zdravého sebavedomia. 
 

11 | Zvieratá učia bezpodmienečnej láske

Zvieratá milujú bez ohľadu na popularitu, pohlavie, schopnosti alebo módny štýl. Neopovrhujú svojím majiteľom. Nesúdia ani nekritizujú, každým dňom prejavujú svoju lásku a učia tak deti bezpodmienečnej láske. 

Čítajte viac o téme: Zvieratá
Zdieľať na facebooku