K pravému slnečnému letu a prázdninám patrí neodmysliteľne aj lahodná zmrzlina. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si ju s deťmi doma spoločne podľa receptov, ktoré sme pre vás pripravili.
1. Mangová so zázvorovým karamelom
Ingrediencie:
- 2-3 kusy zrelého manga
- 1 citrón
- 1 limetka
- 100 g práškového cukru
- 40 g čerstvého zázvoru
- 1 pomaranč
- 1 lyžica krištáľového cukru
- 600 g jogurtu (1,5% tuku)
- 100 ml mlieka
- 2 lyžičky sójového lecitínu
Postup:
- Mango olúpeme, zbavíme dužiny a rozmixujeme.
- Citrón umyjeme a jednu polovicu kôry nastrúhame, potom vyžmýkame šťavu z citróna a limetky. Šťavu zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou a práškovým cukrom, potom pridáme do mangového pyré.
- Zázvor umyjeme a nakrájame na malé kocky.
- Z pomaranča vyžmýkame šťavu, vylejeme do hrnca, pridáme zázvor a necháme chvíľu variť. Za stáleho miešanie prisypeme cukor, privedieme k varu, necháme zredukovať zhruba na polovicu. Potom ho vylejeme na plech, necháme zatuhnúť a rozlámeme na malé kúsky.
- Dve tretiny zázvorového karamelu vmiešame do mangového pyré, potom pridáme jogurt a mlieko, všetko premiešame. Nakoniec vmiešame sójový lecitín.
- Zmes môžeme nechať spracovať v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
- Zmrzlinu podávame v pohárikoch, nakoniec ju ešte posypeme zázvorovým karamelom.
2. Zmrzlina z lesného ovocia s vanilkovým sirupom
Ingrediencie:
- 400 g mrazeného lesného ovocia
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 g smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor s vanilkou Bourbon
- 500 g jogurtu (1,5% tuku)
Na vanilkový sirup:
- 500 ml vody
- 4 vanilkové lusky
- 350 g trstinového cukru
Postup:
- Lesné ovocie necháme rozmraziť na sitku, zmiešame s práškovým cukrom a necháme 10 minút odležať.
- Tyčovým mixérom ovocie najemno rozmixujeme, pridáme vanilkový cukor s vanilkovou bourbon a necháme 5 minút rozležať.
- Medzitým vyšľaháme šľahačku, vmiešame do nej vanilkový cukor a jogurt.
- Ochutený jogurt zmiešame s rozmixovaným lesným ovocím, spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
- Vodu na vanilkový sirup zohrejeme v hrnci, vanilkové lusky rozpolíme po dĺžke a vyškriabeme z nich dreň. Dreň i lusky pridáme do vody spolu s cukrom a privedieme k varu.
- Zmiernime oheň a varíme ešte asi 15 minút, pokiaľ sirup nie je dostatočne hustý. Vyberieme vanilkové lusky a vanilkový sirup prejeme do sklenej fľašky, po vychladnutí môžeme liať na zmrzlinu.
- Zmrzlinu podávame v miskách či ozdobných nádobách poliate vanilkových sirupom.
3. Jahodová zmrzlina s mätou
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých jahôd
- 1 hrsť mäty
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 limetky
- 600 g jogurtu (1,5% tuku)
- 50 ml jahodového pretlaku
Postup:
- Jahody očistíme, opláchneme a pomocou tyčového mixéru rozmixujeme najemno.
- Mätové lístky nakrájame najemno, zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, necháme cca 10 minút odpočívať.
- Z limetiek vytlačíme šťavu, rozmixované jahody zmiešame so šťavou z limetiek a mätovým cukrom, ktorý sme nechali odležať.
- Jahodovú hmotu zmiešame s jogurtom, spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
4. Ovocná zmrzlina bez laktózy
Ingrediencie:
- 100 g bielych malín
- 1 PL ríbezle
- 1 ks banán
Postup:
- Maliny a ríbezle dáme do misky, predtým sme ich však nechali zamrznúť, zamrznutý banán nakrájame na kolieska.
- Ovocie rozmixujeme tyčovým mixérom najemno alebo môžeme nechať kúsky ovocia.
- Na dozdobenie môžeme použiť nastrúhanú čokoládu.
5. Banánová zmrzlina s mandľami v bielej čokoláde
Ingrediencie:
- 3 banány
- lyžička citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- 40 g práškového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 100 ml mlieka
- 250 g tvarohu
- 400 g jogurtu
Na madle v bielej čokoláde:
- 150 g olúpaných mandlí
- 100 g bielej čokoládovej polevy
Postup:
- Banány zbavíme šupky, rozpučíme ich pomocou vidličky. Vmiešame citrónovú šťavu, vanilkový a práškový cukor, necháme 10 minút odležať.
- Vanilkový lusk rozpolíme, vyškriabeme dreň. Mlieko s vanilkovou dreňou a luskom privedieme k varu, odstavíme a necháme 10 minút stáť. Potom z mlieka vyberieme vanilkový lusk.
- Do mlieka pridáme rozpučený banán s cukrom a nahladko rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Do hmoty primiešame tvaroh, miešame dohladka a potom pomaly pridávame jogurt, stále miešame.
- Spracovávame v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
- Bielu čokoládu nalámeme na kúsky a za stáleho miešanie roztopíme nad parou. Mandle nasekáme na kocky, rozložíme na plech a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme zatuhnúť.
6. Čokoládová zmrzlina
Ingrediencie:
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g mliečnej čokolády
- 30 g práškového cukru
- 5 kvapiek pomarančovej príchuti
- ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 bielko
Postup:
- Čokolády rozlámeme na kúsky a nad parou necháme roztopiť, do misky pridáme cukor, pomarančovú príchuť, citrónovú kôru a zamiešame, miešame pokiaľ sa cukor neroztopí.
- Z bielka vyšľaháme sneh a zapracujeme ho do čokoládovej hmoty.
- Čokoládový krém zmiešame s jogurtom, spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
7. Vanilková zmrzlina
Ingrediencie:
- 400 g kondenzovaného mlieka
- 2 šálky smotany na šľahanie
- 2 vanilkové sluky
Postup:
- Smotanu vyšľaháme a postupne do nej primiešavame salko, nakoniec pridáme dreň z vanilky a opäť premiešame v mixéry.
- Hmotu spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
8. Jahodová ruská zmrzlina
Ingrediencie:
- 2 balenia maslových sušienok
- ¾ šálky mrazených jahôd
- ½ šálky banánu nakrájaného na menšie kúsky
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička medu
Postup:
- Na plech naukladáme jednu vrstvu sušienok.
- Jahody a banán rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- V miske vyšľaháme šľahačku a zmiešame ju s jogurtom, ovocnou zmesou a vanilkovým extraktom. Ak sa nám zdá zmes málo sladká, môžeme ju dochutiť medom.
- Hotovú zmes nanesieme na sušienky, uhladíme a prikryjeme ďalšou vrstvou sušienok.
- Plech vložíme do mrazničky na minimálne 4 hodiny.
9. Broskyňová zmrzlina
Ingrediencie:
- 4 šálky čerstvých broskýň
- 3 lyžice oleja
- ½ gréckeho jogurtu
- 1 lyžica šťavy z citróna
Postup:
- Broskyne nakrájame na malé kocky.
- Všetky ingrediencie vložíme spolu do mixéra, hotovú zmes vložíme do mrazničky a občas miešame.
10. Orieškový mrazený jogurt
Ingrediencie:
- 200 g lieskových orieškov
- 80 g trstinového cukor
- 150 ml mlieka
- štipka škorice
- 500 g jogurtu
Postup:
- Rúru rozohrejeme na 180 ֯C, lieskové oriešky rozložíme na plech, vložíme na 5 minút do rúry. Po vytiahnutí ich nakrájame na kocky.
- Na panvici necháme skaramelizovať 50 g cukru, pridáme lieskové oriešky a za stáleho miešania ešte opekáme na panvici. Oriešky musia byť obalené v karameli.
- Potom ich zalejeme mliekom a privedieme do varu, za stáleho miešanie prisypeme ostávajúci cukor. Odstavíme a necháme vychladnúť, môžeme pridať škoricu.
- Nakoniec do hmoty pridáme jogurt, spracovávame v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
11. Citrónový sorbet
Ingrediencie:
- 525 ml citrónová šťava
- 300 g krištáľový cukor
- 225 ml voda
- 3 ks vaječný bielok
- 1 ks citrón
Postup:
- Vodu s cukrom privedieme do varu, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Primiešame citrónovú šťavu, hmotu vložíme na 30 minút do mrazničky.
- Medzitým vyšľaháme z bielkov sneh a vmiešame ho do citrónovej hmoty. Sorbet necháme v mrazničke ďalšie dve hodiny, avšak každú pol hodinu sa musí miešať.
- Sorbet ozdobíme nakrájaným citrónom.