Recepty na prípravu domácej zmrzliny

Pripravte si domácu zmrzlinu podľa našich receptov.
Pripravte si domácu zmrzlinu podľa našich receptov. / Foto: Pexels

K pravému slnečnému letu a prázdninám patrí neodmysliteľne aj lahodná zmrzlina. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si ju s deťmi doma spoločne podľa receptov, ktoré sme pre vás pripravili. 

 

1. Mangová so zázvorovým karamelom

Ingrediencie: 

  • 2-3 kusy zrelého manga
  • 1 citrón
  • 1 limetka
  • 100 g práškového cukru
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 1 pomaranč
  • 1 lyžica krištáľového cukru
  • 600 g jogurtu (1,5% tuku)
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžičky sójového lecitínu

 

Postup: 

  1. Mango olúpeme, zbavíme dužiny a rozmixujeme.
  2. Citrón umyjeme a jednu polovicu kôry nastrúhame, potom vyžmýkame šťavu z citróna a limetky. Šťavu zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou a práškovým cukrom, potom pridáme do mangového pyré.
  3. Zázvor umyjeme a nakrájame na malé kocky.
  4. Z pomaranča vyžmýkame šťavu, vylejeme do hrnca, pridáme zázvor a necháme chvíľu variť. Za stáleho miešanie prisypeme cukor, privedieme k varu, necháme zredukovať zhruba na polovicu. Potom ho vylejeme na plech, necháme zatuhnúť a rozlámeme na malé kúsky.
  5. Dve tretiny zázvorového karamelu vmiešame do mangového pyré, potom pridáme jogurt a mlieko, všetko premiešame. Nakoniec vmiešame sójový lecitín.
  6. Zmes môžeme nechať spracovať v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
  7. Zmrzlinu podávame v pohárikoch, nakoniec ju ešte posypeme zázvorovým karamelom.

 

2. Zmrzlina z lesného ovocia s vanilkovým sirupom

Ingrediencie: 

  • 400 g mrazeného lesného ovocia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor s vanilkou Bourbon
  • 500 g jogurtu (1,5% tuku)

 

Na vanilkový sirup: 

  • 500 ml vody
  • 4 vanilkové lusky
  • 350 g trstinového cukru

 

Postup: 

  1. Lesné ovocie necháme rozmraziť na sitku, zmiešame s práškovým cukrom a necháme 10 minút odležať.
  2. Tyčovým mixérom ovocie najemno rozmixujeme, pridáme vanilkový cukor s vanilkovou bourbon a necháme 5 minút rozležať.
  3. Medzitým vyšľaháme šľahačku, vmiešame do nej vanilkový cukor a jogurt.
  4. Ochutený jogurt zmiešame s rozmixovaným lesným ovocím, spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
  5. Vodu na vanilkový sirup zohrejeme v hrnci, vanilkové lusky rozpolíme po dĺžke a vyškriabeme z nich dreň. Dreň i lusky pridáme do vody spolu s cukrom a privedieme k varu.
  6. Zmiernime oheň a varíme ešte asi 15 minút, pokiaľ sirup nie je dostatočne hustý. Vyberieme vanilkové lusky a vanilkový sirup prejeme do sklenej fľašky, po vychladnutí môžeme liať na zmrzlinu.
  7. Zmrzlinu podávame v miskách či ozdobných nádobách poliate vanilkových sirupom.

 

3. Jahodová zmrzlina s mätou

Ingrediencie: 

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 1 hrsť mäty
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 limetky
  • 600 g jogurtu (1,5% tuku)
  • 50 ml jahodového pretlaku

 

Postup: 

  1. Jahody očistíme, opláchneme a pomocou tyčového mixéru rozmixujeme najemno.
  2. Mätové lístky nakrájame najemno, zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, necháme cca 10 minút odpočívať.
  3. Z limetiek vytlačíme šťavu, rozmixované jahody zmiešame so šťavou z limetiek a mätovým cukrom, ktorý sme nechali odležať.
  4. Jahodovú hmotu zmiešame s jogurtom, spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.

 

4. Ovocná zmrzlina bez laktózy

Ingrediencie: 

  • 100 g bielych malín
  • 1 PL ríbezle
  • 1 ks banán

 

Postup: 

  1. Maliny a ríbezle dáme do misky, predtým sme ich však nechali zamrznúť, zamrznutý banán nakrájame na kolieska.
  2. Ovocie rozmixujeme tyčovým mixérom najemno alebo môžeme nechať kúsky ovocia.
  3. Na dozdobenie môžeme použiť nastrúhanú čokoládu.

 

5. Banánová zmrzlina s mandľami v bielej čokoláde

Ingrediencie: 

  • 3 banány
  • lyžička citrónovej šťavy
  • 1 vanilkový cukor
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 ml mlieka
  • 250 g tvarohu
  • 400 g jogurtu

 

Na madle v bielej čokoláde: 

  • 150 g olúpaných mandlí
  • 100 g bielej čokoládovej polevy

 

Postup: 

  1. Banány zbavíme šupky, rozpučíme ich pomocou vidličky. Vmiešame citrónovú šťavu, vanilkový a práškový cukor, necháme 10 minút odležať.
  2. Vanilkový lusk rozpolíme, vyškriabeme dreň. Mlieko s vanilkovou dreňou a luskom privedieme k varu, odstavíme a necháme 10 minút stáť. Potom z mlieka vyberieme vanilkový lusk.
  3. Do mlieka pridáme rozpučený banán s cukrom a nahladko rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  4. Do hmoty primiešame tvaroh, miešame dohladka a potom pomaly pridávame jogurt, stále miešame.
  5. Spracovávame v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.
  6. Bielu čokoládu nalámeme na kúsky a za stáleho miešanie roztopíme nad parou. Mandle nasekáme na kocky, rozložíme na plech a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme zatuhnúť.

 

6. Čokoládová zmrzlina

Ingrediencie: 

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 30 g práškového cukru
  • 5 kvapiek pomarančovej príchuti
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 bielko

 

Postup: 

  1. Čokolády rozlámeme na kúsky a nad parou necháme roztopiť, do misky pridáme cukor, pomarančovú príchuť, citrónovú kôru a zamiešame, miešame pokiaľ sa cukor neroztopí.
  2. Z bielka vyšľaháme sneh a zapracujeme ho do čokoládovej hmoty.
  3. Čokoládový krém zmiešame s jogurtom, spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.

 

7. Vanilková zmrzlina

Ingrediencie: 

  • 400 g kondenzovaného mlieka
  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • 2 vanilkové sluky

 

Postup: 

  1. Smotanu vyšľaháme a postupne do nej primiešavame salko, nakoniec pridáme dreň z vanilky a opäť premiešame v mixéry.
  2. Hmotu spracujeme v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.

 

8. Jahodová ruská zmrzlina

Ingrediencie:

  • 2 balenia maslových sušienok
  • ¾ šálky mrazených jahôd
  • ½ šálky banánu nakrájaného na menšie kúsky
  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička medu

 

Postup:

  1. Na plech naukladáme jednu vrstvu sušienok.
  2. Jahody a banán rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  3. V miske vyšľaháme šľahačku a zmiešame ju s jogurtom, ovocnou zmesou a vanilkovým extraktom. Ak sa nám zdá zmes málo sladká, môžeme ju dochutiť medom.
  4. Hotovú zmes nanesieme na sušienky, uhladíme a prikryjeme ďalšou vrstvou sušienok.
  5. Plech vložíme do mrazničky na minimálne 4 hodiny.

 

9. Broskyňová zmrzlina

Ingrediencie:

  • 4 šálky čerstvých broskýň
  • 3 lyžice oleja
  • ½ gréckeho jogurtu
  • 1 lyžica šťavy z citróna

 

Postup:

  1. Broskyne nakrájame na malé kocky.
  2. Všetky ingrediencie vložíme spolu do mixéra, hotovú zmes vložíme do mrazničky a občas miešame.

 

10. Orieškový mrazený jogurt

Ingrediencie:

  • 200 g lieskových orieškov
  • 80 g trstinového cukor
  • 150 ml mlieka
  • štipka škorice
  • 500 g jogurtu

 

Postup:

  1. Rúru rozohrejeme na 180 ֯C, lieskové oriešky rozložíme na plech, vložíme na 5 minút do rúry. Po vytiahnutí ich nakrájame na kocky.
  2. Na panvici necháme skaramelizovať 50 g cukru, pridáme lieskové oriešky a za stáleho miešania ešte opekáme na panvici. Oriešky musia byť obalené v karameli.
  3. Potom ich zalejeme mliekom a privedieme do varu, za stáleho miešanie prisypeme ostávajúci cukor. Odstavíme a necháme vychladnúť, môžeme pridať škoricu.
  4. Nakoniec do hmoty pridáme jogurt, spracovávame v zmrzlinovači alebo dáme do mrazničky a občas miešame.

 

11. Citrónový sorbet

Ingrediencie:

  • 525 ml citrónová šťava
  • 300 g krištáľový cukor
  • 225 ml voda
  • 3 ks vaječný bielok
  • 1 ks citrón

 

Postup: 

  1. Vodu s cukrom privedieme do varu, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Primiešame citrónovú šťavu, hmotu vložíme na 30 minút do mrazničky.
  2. Medzitým vyšľaháme z bielkov sneh a vmiešame ho do citrónovej hmoty. Sorbet necháme v mrazničke ďalšie dve hodiny, avšak každú pol hodinu sa musí miešať.
  3. Sorbet ozdobíme nakrájaným citrónom.
Zdieľať na facebooku