Články: Pre študentov
O projekte

 

Recepty na medovníky a inšpirácie na ich zdobenie

Hanka Herinková
Autor článku
Zdroj: blog.feeriecake.fr
Upečte si s deťmi medovníky, ktoré spolu vyzdobíte. / Zdroj: blog.feeriecake.fr

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj pečenie sladkých koláčikov, a to hlavne medovníkov. Deti sa každý rok tešia, že môžu vykrajovať formičkami cesto do rôznych tvarov, a potom ho zdobiť. Pri zdobení medovníkov je dobré mať veľa nápadov, a preto sme vám okrem receptov zopár inšpirácii priniesli aj my.

 

Predvianočné pečenie medovníkov patrí v mnohých rodinách medzi pekné tradície.

 

Možno máte svoj recept na medovníky už rokmi overený, no ak by ste radi skúsili nejaký nový, môžete využiť hneď dva recepty - jeden na klasické medovníky a druhý - zdravší recept s použitím špaldovej múky. Následne sa môžete inšpirovať, ako si pripraviť kvalitnú polevu a tiež štýly, ako medovníky ozdobiť. Nechajte sa inšpirovať a zabavte sa pri zdobení spolu s celou rodinou.

 

Recept na klasické medovníky

  • 750 g hladkej múky
  • 190 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 6 PL medu
  • 5 PL holandského kakaa
  • 12 pomletých klinčekov
  • 1,5 ČL škorice

 

Múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, kakao, klinčeky a škoricu zmiešame, pridáme pokrájané maslo, ktoré rozmiešame v sypkých ingredienciách, nakoniec pridáme vajcia, med a zamiešame. Ak je cesto husté, môžeme pridať med, ak je naopak riedke, tak múku. Vypracované cesto dáme do šáčku, necháme odležať počas noci. Cesto na druhý deň vyvaľkáme na pol centimetra a vykrajujeme, pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.

 

Recept na špaldové medovníky

  • 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 120 g masla
  • 2 PL medu
  • 3 vajcia
  • 180 trstinového cukru
  • 2 ČL škorice
  • 2 ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 - 3 PL vody

 

Vypracované cesto zabalíme do sáčku, necháme odležať 24 hodín. Odležané cesto vyvaľkáme na pol centimetra a vykrojíme vybrané tvary. Pred upečním potrieme vajíčkom, pečieme pri teplote 190 stupňov 8 minút.

 

Poleva na medovníky a technika zdobenia

 

 

 

Inšpirácie na zdobenie medovníkov

Pred zdobením medovníkov si vytlačte na papier ozdobené medovníky, ktoré by ste radi napodobnili.  

 

Zdroj: ameblo.jp

 

Zdroj: bakingwithanastasia.com

 

Zdroj: beeinourbonnet.com

 

Zdroj: blog.feeriecake.fr

 

Zdroj: blog.feeriecake.fr

 

Zdroj: claddygirlswearpear.com

 

Zdroj: deavita.fr

 

Zdroj: dishfunctionaldesings.blogspot.com

 

Zdroj: etsy.com

 

Zdroj: flickr.comZdroj: gimmesomeoven.com

 

Zdroj: hikendip.com

 

Zdroj: mccormick.com

 

Zdroj: picklesnhoney.com

 

Zdroj: stocksy.com

 

Zdroj: sweetopia.net

 

Zdroj: thefashiontofollow.com

 

Zdroj: thefashiontofollow.com

 

Zdroj: thefashiontofollow.com

 

Zdroj: thefashiontofollow.com

 

Zdroj: thefashiontofollow.com

 

Zdroj: thefashiontofollow.com

 

Zdroj: thekitchenmccabe.com

 

Zdroj: theosysseyonline.com

 

Zdroj: theodysseyonline.com

 

Zdroj: windmilldreams.com

 

Zdroj: zenideen.com


Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!
Zdieľať na facebooku
Diskusia

Páčil sa ti tento článok? Zaregistruj sa a žiadny najčítanejší článok ti neunikne.