K Vianociam neodmysliteľne patrí aj pečenie sladkých koláčikov, a to hlavne medovníkov. Deti sa každý rok tešia, že môžu vykrajovať formičkami cesto do rôznych tvarov, a potom ho zdobiť. Pri zdobení medovníkov je dobré mať veľa nápadov, a preto sme vám okrem receptov zopár inšpirácii priniesli aj my.
Možno máte svoj recept na medovníky už rokmi overený, no ak by ste radi skúsili nejaký nový, môžete využiť hneď dva recepty - jeden na klasické medovníky a druhý - zdravší recept s použitím špaldovej múky. Následne sa môžete inšpirovať, ako si pripraviť kvalitnú polevu a tiež štýly, ako medovníky ozdobiť. Nechajte sa inšpirovať a zabavte sa pri zdobení spolu s celou rodinou.
Recept na klasické medovníky
- 750 g hladkej múky
- 190 g masla
- 250 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 0,5 prášku do pečiva
- 6 PL medu
- 5 PL holandského kakaa
- 12 pomletých klinčekov
- 1,5 ČL škorice
Múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, kakao, klinčeky a škoricu zmiešame, pridáme pokrájané maslo, ktoré rozmiešame v sypkých ingredienciách, nakoniec pridáme vajcia, med a zamiešame. Ak je cesto husté, môžeme pridať med, ak je naopak riedke, tak múku. Vypracované cesto dáme do šáčku, necháme odležať počas noci. Cesto na druhý deň vyvaľkáme na pol centimetra a vykrajujeme, pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.
Recept na špaldové medovníky
- 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 120 g masla
- 2 PL medu
- 3 vajcia
- 180 trstinového cukru
- 2 ČL škorice
- 2 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 - 3 PL vody
Vypracované cesto zabalíme do sáčku, necháme odležať 24 hodín. Odležané cesto vyvaľkáme na pol centimetra a vykrojíme vybrané tvary. Pred upečním potrieme vajíčkom, pečieme pri teplote 190 stupňov 8 minút.
Poleva na medovníky a technika zdobenia
Inšpirácie na zdobenie medovníkov
Pred zdobením medovníkov si vytlačte na papier ozdobené medovníky, ktoré by ste radi napodobnili.