Tipy na adventné vence

Nechajte sa inšpirovať tipmi na výrobu adventných vencov.
Nechajte sa inšpirovať tipmi na výrobu adventných vencov. / Zdroj: blumigo.de

Prvá adventná nedeľa nás čaká už tento týždeň. Predvianočné dni často bývajú plné stresu a náhlenia sa za darčekmi, výzdobou alebo pečením, avšak malo by to byť obdobie, kedy spomalíme a postupne rekapitulujeme uplynulý rok. Aj to nám má pripomínať advetný veniec.

 

Adventný veniec má štyri sviečky, ktoré sa postupne každú nedeľu zapaľujú. Z histórie má takýto veniec viacero významov:

  • Predkresťanské germánske národy vencom so zapálenými sviečkami vyjadrovali nádej, že chladná zima sa skončí a príde vytúžená jar.
  • V stredoveku zase kresťania vyjadrovali adventným vencom svetlo sveta, teda Krista, ktorý rozptýli temnotu a hriech

 

Tradičný adventný veniec nie je okrúhly náhodou, kruh má symbolizovať Boha, nesmrteľnosť duše a večný život. Šišky a orechy, ktoré veniec zdobia symbolizujú život a vzkriesenie. Moderné adventné vence často vencami ani nie sú, ľudia si vyrábajú rôzne tvary a väčšinou ani nemajú šišky a ihličie, ale zachovali si to najdôležitejšie - 4 sviečky. Adventný veniec je zaužívanou tradíciou, ktorú dodržiavajú i ľudia, ktorí sa nezameriavajú na jeho hlbší význam.

 

Tradičným symbolom adventu je veniec a adventný kalendár, my vám prinášame tipy na vence, tradičné i tie menej tradičné. Nechajte sa nimi inšpirovať.

 

Zdroj: trytrytry.de

Pomôcky a postup:

  1. Na začiatok si treba zvoliť tvar, vybrať si môžete kruh, obdlížnik alebo aj menej tradičné tvary. 
  2. Základ venca môže byť vyrobený z florexu, piafloru, polystyrénu, drevenej podložky alebo aj malých zaváraninových pohárov, do ktorých sa následne sviečky vkladajú. 
  3. Ak máte základ vybratý, ide sa na zdobenie ihličím, eukaplyptom, imelom, môžete použiť i sušené alebo živé kvety (tie však musia byť vo vode, preto treba zvoliť piaflor na mokré aranžovanie)
  4. Prichádza vkladanie sviečok, tie sa zväšča dávajú na korkovú tácku určenú pre sviečku, aby vosk nestekal na veniec, prípadne stôl, na ktorom je umiestnený. 
  5. Na rad prichádza zdobenie, na to môžete použiť svoju plnú fantáziu. Využiť môžete vianočné ozdoby na stromček, šišky, šípky, škoricu, sušené pomaranče, korálky, špagát, stužku či umelé kvety. 
  6. Po tomto postupe by mal byť adventný veniec hotový, už mu len treba nájsť to správne miesto vo vašom príbytku. 

 

Zdroj: dekoideenreich.de

 

Zdroj: wunderweib.de

 

Zdroj: dekoideenreich.de

 

Zdroj: blumigo.de

 

Zdroj: blumigo.de

 

Zdroj: femina.dk

 

Zdroj: a-matter-of-taste.de

 

Zdroj: dekoideenreich.de

 

Zdroj: dekoideenreich.de

 

Zdroj: wunderweib.de

 

Zdroj: gugelglueck.com

 

Zdroj: tiffyribbon.com

 

Zdroj: tiffyribbon.com

 

Zdroj: femina.dk

 

Zdroj: ichliebedeko.de

 

Zdroj: i.pinimg.com

 

Zdroj: de.dawanda.com

 

Zdroj: hikendip.com

 

Zdroj: femina.dk

 

Zdroj: femina.dk

 

Zdroj: femina.dk

Zdieľať na facebooku