10 tipov na rozvoj hrubej motoriky

Rozvoj hrubej motoriky je u detí veľmi dôležitý.
Rozvoj hrubej motoriky je u detí veľmi dôležitý. / Foto: Bigstock

Podporovať rozvoj hrubej motoriky u detí je jednoducho potrebné. Je dôležité pracovať na tom od narodenia, pretože to prispieva k správnemu držaniu tela, umožňuje zvládať orientáciu v priestore, prekonávať prekážky, zladiť pohyb s rytmom a hudbou a tiež napodobňovať pohyb podľa vzoru.

 

Každé dieťa potrebuje mať dobre rozvinuté tieto zručnosti. Hrubou motorikou nazývame všetky pohybové zručnosti, pri ktorých sa podieľajú veľké svalové skupiny. Ide o pohyby ako chôdza, lezenie, beh, skok, hádzanie alebo chytanie. Prejavuje sa pri nich koordinácii dolných a horných končatín. Pri pozorovaní a rozvíjaní hrubej motoriky u detí sa zväčša zameriavame na rýchlosť pohybv, reakčnú schopnosť dieťaťa alebo jeho celkovú obratnosť vzhľadom na vek. 

 

Ak chcete podporiť rozvoj týchto zručností, prinášame vám niekoľko aktivít na zlepšenie hrubej motoriky, ktoré môžete vyskúšať doma alebo vonku.

 

  1. Na cestu poukladajte kužele. Dieťa musí pomedzi ne jazdiť na trojkolke či bicykli, avšak nesmie do nich naraziť. Ak dieťa nevie, ako má ísť pomedzi kužele, môžete mu nakresliť kriedou čiaru, po ktorej bude jazdiť.
     
  2. Povedzte dieťaťu, aby kráčalo po obrubníku alebo po širokom dreve. Dieťa by malo byť pri chôdzi vzpriamené a snažiť sa udržať rovnováhu, aby nepadalo do strán. Buďte však nablízku, aby si neublížilo.
     
  3. Nastrihajte si meter dlhé prúžky z krepového papiera alebo použite veľké široké stuhy, ktoré si dieťa chytí do rúk. Zapnite hudbu a povedzte mu, aby tancovalo alebo behalo. Prúžky sa musia čo najviac vo vzduchu hýbať. Cvičí si pri tom horné aj dolné končatiny.
     
  4. Vyberte sa na prechádzku. Keď budete neďaleko domu vyzvite deti, aby sa dostali domov iným spôsobom ako chôdzou, napríklad skákaním žabiek alebo skokom na jednej nohe.
     
  5. Vonku prší alebo je búrka? Povedzte deťom, že pokiaľ sa neskončí, musíte si doma postaviť bunker, do ktorého sa môžete ukryť. Deti tak môžu použiť vankúše, deky, stoličky. Pomáhajte im iba s ťažšími vecami, ostatné nechajte na nich.
     
  6. Nafúkajte si balón a hádžte si ho medzi sebou. Dieťa bude skákať, naťahovať sa a používať pritom horné aj dolné končatiny.
     
  7. Vytvorte pre deti prekážkovú dráhu, kde budú musieť skákať, jazdiť na trojkolke, plaziť sa a triafať do terča.
     
  8. Zahrajte si s nimi sochy. Pustite ich obľúbené detské piesne, vyzvite ich, aby tancovali a pieseň občas stopnite. Vtedy musia deti zamrznúť. Až po opätovnom spustení piesne sa môžu hýbať.
     
  9. Nechajte svoje deti radostne skákať po posteli alebo na gauči. Možno to bude proti vaším pravidlám výchovy, ale deti to poteší a hlavne si trénujú svaly celého tela.
     
  10. Použite hula hop obruč. Dieťa s ňou ešte nebude vedieť narábať, ale položte ju na zem, nech skáče dnu a von, môžete ju držať tak, aby cez ňu preliezalo. Ak sa chce dieťa naučiť pracovať s obručou, je to len dobre, pretože ide o naozaj náročný pohyb a koordináciu tela.
Zdieľať na facebooku