Outdoorové vyučovanie: Inšpirácie, ako môže vyzerať trieda aj na vašom školskom dvore

Vyučovanie na školskom dvore je pre deti vynikajúcim oživením vzdelávania. Triedu na školskom dvore môžete mať aj vy.
Vyučovanie na školskom dvore je pre deti vynikajúcim oživením vzdelávania. Triedu na školskom dvore môžete mať aj vy. / Zdroj: kaboom.org

Outdoorová trieda je pre mnohé deti stále niečo nezvyčajné, niečo s čím sa nemali možnosť stretnúť. Vyučovanie vonku ale nemusí byť len kdesi ďaleko v lese, na výlete, môžete si ho urobiť veľmi efektívne a pravidelne aj na vašich školských dvoroch. Pozrite si zopár inšpirácií, ako by mohli vyzerať outdoorové triedy aj u vás.

 

Deti, ktoré trávia príliš veľa času vo vnútri, majú zvýšené riziko získania poruchy pozornosti, depresie či úzkosti. Učením v prírodnom prostredí tomu dokážeme prirodzene predchádzať. Učenie v prírodnom prostredí na čerstvom vzduchu so sebou prináša množstvo výhod, ako napríklad to, že žiaci sú vytrhnutí z každodenného stereotypu, na vzduchu im oveľa lepšie pracuje mozog, takže si učivo zapamätajú jednoduchšie a sú v tesnom kontakte s prírodou, ktorá už sama o sebe pôsobí na ľudí upokojujúco.

 

Ako si vytvoriť vlastnú outdoorovú triedu?

  1. Prvým krokom je rozhodnutie o tom, kde sa bude takáto trieda nachádzať. Môžete ju vytvoriť na školskom dvore alebo v neďalekom lese. Najlepšie bude, ak sa opýtate vlastných žiakov, kde by sa im lepšie učilo.
     
  2. Dôležitým bodom sú aj financie. Spravte si prehľad aktuálnych grantov, ktorými môžete zlepšiť podmienky vzdelávania u vás. Takáto trieda vôbec nemusí byť nákladná. Hlavné je vypracovať dobrý projekt a pustiť sa do jeho relizácie. Na dobré veci sa vždy financie nájdu.
     
  3. Skúste sa pozrieť aj na zrealizované outdoorové triedy, a tak získať nejaké informácie o tom, ako by mala takáto trieda vyzerať a čo všetko by sa v nej mohlo nachádzať.
     
  4. Spíšte si zoznam materiálov, ktoré budete musieť nakúpiť.
     
  5. Pokiaľ by ste nezískali finančné prostriedky na takúto triedu z grantov, požiadajte o pomoc rodičov alebo vedenie obce. 
     
  6. Urobte si celý vizuálny plán realizácie triedy vo vlastnom prostredí.  Pokiaľ sa vám celý návrh páči, tak sa môžete pustiť do práce.
     
  7. Na postavenie outdoorovej triedy budete potrebovať množstvo šikovných rúk, skúste taktiež poprosiť rodičov, ktorí by vám s tým mohli pomôcť.
     
  8. Nakoniec, keď je trieda na svete a žiaci sa tu môžu vzdelávať, nezabúdajte, že aj o takúto triedu sa treba riadne starať.
     

15 inšpiratívnych outdoorových tried

A ako by to mohlo u vás vyzerať? Napríklad aj takto!

 

Zdroj: aleh.org

Zdroj: legat.com

Zdroj: behance.net

Zdroj: i.piming.com

Zdroj: d.lib.ncsu.edu

Zdroj: flickr.com

Zdroj: floralndhardy.co.uk

Zdroj: himammadesign.blogspot

Zdroj: 1bp.blogspot.com

Zdroj: infinityplaygrounds.co.uk

kaboom.org

Zdroj: pentagonplay.co.uk

Zdroj: earthwright.co.uk

Zdroj: tomharewillowman.blogspot

Zdroj: tripadvisor.in

 

 

Tak ako? Inšpirovali ste sa pri skrášlení vášho okolia školy?

 


Zdroj: www.wikihow.com
Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku