Matematika pre najmenších: Učíme sa tvary

Naučte deti geometrické útvary hravou formou. Vďaka týmto aktivitám im už nebude robiť problém štvorec, kruh, ani trojuholník.
Naučte deti geometrické útvary hravou formou. Vďaka týmto aktivitám im už nebude robiť problém štvorec, kruh, ani trojuholník. / Zdroj: i.pinimg.com

Kruh, štvorec, obdĺžnik či trojuholník - robia vašim deťom problémy? Odteraz už nebudú, pretože sme si pre vás pripravili zopár zaujímavých aktivít, ako vaše deti naučiť geometrické útvary. Tieto edukatívne hry rozvíjajú u detí motoriku, logické myslenie a naučia sa tiež rozpoznávať farby. Na väčšinu z nich vám postačí papier, nožnice, ceruzky a trošku domácej prípravy.


Chodíme po tvaroch

Na túto jednoduchú aktivitu vám bude stačiť farebný papier, ktorým oblepíte podlahu a lepiaca páska, aby tvary, ktoré vystrihnete pevne držali na zemi a neposúvali sa, keď na ne deti stupia. Deti pri tejto hre môžu chodiť po kockách, či trojuholníkoch, podľa toho, čo im zadáte. Tiež môžete túto hru využiť aj na učenie farieb. Dieťaťu môžete dať inštrukciu, že môže chodiť len po zelených hruhoch a pod.

 

Zdroj: housingforest.com

 

Priraďujeme podľa farby

Jednoduchá a hravá aktivita. Opäť vám bude stačiť farebný papier, z ktorého si povystrihujete rôzne geometrické tvary. Deti budú následne tvary ukladať do tabuliek podľa farieb i tvarov.

 

Zdroj: i.piming.com

 

Puzzle s geometrickými tvarmi

Na túto puzzle aktivitu si nachystajte štvorce, kruhy či obdĺžniky. Potom ich rozstrihajte, ako uznáte za vhodné. Deti tak budú skladať dokopy pôvodné geometrické tvary z rôznych častí a farieb.

 

Zdroj: therealisticmama.com

Zdroj: laughingkidslearn.com

 

Triedime tvary do krabice od topánok

Máte doma množstvo krabíc od topánok? Dobre vám poslúžia aj na túto aktivitu. Krabicu si môžete ozdobiť a upraviť tak, aby bola pre vaše deti lákavá. Na vrch urobíte zopár otvorov, cez ktoré bude hádzať tvary, ktoré im pripravíte z farebného papiera.

Zdroj: pionik.com

Paličky od nanukov

Na každú paličku nakreslite alebo prilepte polku tvaru, na jednej paličke môžu byť aj dva tvary. Deti tak budú spájať paličky po dvoch a učiť sa, ako vyzerá trojuholník, kruh, štvorec alebo srdiečko.

 

Zdroj: citronmail.hu

 

Geometrická kocka

Takúto jednoduchú kocku si môžete vyrobiť napríklad z kartónu a lepiacej pásky. Na každú stranu nakreslíte iný geometrický tvar. Deti si môžu kockou hádzať a zakaždým vám povedať, aký tvar im práve v hode kockou vyšiel.

 

Zdroj: pinkstripeysocks.com

 

Geometrické tváre

Ktoré dieťa by nepotešil vlastnoručne vyrobený smajlík? Na výrobu môžete použiť rôzne geometrické tvary, ktoré budú deti lepiť na vystrihnuté papierové kruhy alebo môžete použiť kvalitnejšie papierové tanieriky.

 

Zdroj: i.piming.com

 

Triedime tvary

Na zem si prilepte farebnú pásku do jednotlivých geometrických tvarov. Z papiera alebo kúskov látok si vystrihnite tvary rôznych veľkostí a deti ich budú správne priraďovať.

 

Zdroj: i.piming.com

 

Domčeky z kociek

Predkreslite deťom na papier domčeky z rôznych tvarov, ktoré budú vypĺňať kockami, štvrocami či trojuholníkmi.

 

Zdroj: 2.bp.blogspot.com

 

Špáratká

Na papier nakreslite geometrické tvary, na ktoré potom deti budú ukladať špáratká alebo zápalky.

 

Zdroj: http://idee-maitresse.fr


Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Matematika
Zdieľať na facebooku