Veľkolepá čínska knižnica láka na svoj moderný dizajn aj tých, ktorí po knihe nikdy nesiahli

Architektonický skvost, ktorým sa môže pýšiť čínske mesto Binhai.
Architektonický skvost, ktorým sa môže pýšiť čínske mesto Binhai. / Foto: MVRDV Rotterdam

Čína je krajina, ktorá nás neustále prekvapuje svojimi architektonickými skvostami, posúva svoje hranice ďalej a ďalej.  Tento raz prišli s modernou knižnicou, ktorá láka nielen milovníkov kníh, ale aj tých, ktorí knihomoľmi nikdy neboli.

 

V čínskom meste Binhai sa holandskej dizajnérskej firme MVRDV v spolupráci s TUPDI podarilo niečo neuveriteľné. Postavili unikátnu knižnicu, ktorá má 5 poschodí a nazýva sa „Tjanin Binhai Public Library“, ale tiež je prezývaná ako „Oko Binhai“.

Nečakajte nič klasické. Táto knižnica ponúka čitateľom viac ako 1,2 milióna kníh. Má rozlohu až 33,8- tisíc metrov štvorcových a knihy sú uložené v policiach, ktoré siahajú od zeme až po strop. Architekti pracovali na každom detaile 3 roky, aby táto budova nadobudla dizajn budúcnosti.

„Podarilo sa nám vytvoriť verejnú obývačku priamo v centre mesta. Police s knihami vytvárajú nielen miesta na sedenie, ale aj schody. Uhly a krivky predstavujú rôzne využitie priestoru, na čítanie alebo rozprávanie s inými ľuďmi“ : povedal Winy Maas – spoluzakladateľ MVRDV.

Táto knižnica neslúži len na študovanie a požičiavanie kníh. Je tu množstvo priestoru na konferencie, festivaly kníh a tiež sú tu počítačové miestnosti.

 

 MVRDVRotterdam

MVRDVRotterdam

 MVRDVRotterdam

 MVRDVRotterdam

 MVRDVRotterdam

MVRDVRotterdam

MVRDVRotterdam

MVRDVRotterdam

MVRDVRotterdam

 

 


Zdroj: boredpanda.com
Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku