Ako naučiť deti myslieť ekologickejšie?

K ekologickému spôsobu života je potrebné viesť deti od malička.
K ekologickému spôsobu života je potrebné viesť deti od malička. / Foto: Bigstock

Deti majú chuť pomôcť spoločnosti, a preto nie je ťažké naučiť ich žiť ekologickejšie, napríklad aj tým, že ich zapojíte do práce v záhrade, alebo s nimi budete jazdiť aj verejnou dopravou a nielen autom. Najviac však záleží na tom, ako sa k životnému prostrediu správajú rodičia.

 

V spoločnosti sa už dlhšiu dobu riešia ekologické témy. Vieme, že nám hrozí ekologická kríza, že teploty sú z roka na rok vyššie, a že svetové ľadovce sa roztápajú v oceánoch. Zároveň aj vieme, že existuje mnoho spôsobov, ako môžete aspoň ten náš život viesť ekologickejšie. Ako však žiť ekologickejšie aj s deťmi, a ideálne naviesť aj ich na životnému prostrediu prospešnejšiu cestu?

 

Používajte dopravu priateľskú k životnému prostrediu

Používať verejnú dopravu nie je žiadnym problémom, pokiaľ bývate vo veľkom meste a hocikam sa dostanete autobusom či električkou. Avšak ak bývate na dedine, život bez auta si viete predstaviť asi len ťažko. Napriek tomu sa pokúste využívať verejnú dopravu. Ak náhodou plánujete jednodňový výlet do lokality, ktorá je ľahko prístupná verejnou dopravou, využite napríklad vlak. Deti z toho budú mať omnoho väčší zážitok ako keby ste cestovali autom a zapamätajú si nielen miesto, ktoré navštívite, ale aj cestu vlakom.

Ak je to vo vašom prípade možné, využívajte bicykle či choďte na prechádzky vo svojom voľnom čase. Keď naučíte vaše deti uprednostňovať verejnú dopravu, zostane to s nimi aj do dospelého života. A ak k tomu pridáte aj bicykel či chôdzu, budete mať zdravšie deti.

 

Trávte s deťmi viac voľného času v prírode

Keď budete s deťmi tráviť viac času v prírode, na prechádzkach, na horách, či lesoch, pre deti bude jednoduchšie pochopiť, aké dôležité je prírodu chrániť. Budú mať k prírode vzťah, a preto im ochrana životného prostredia príde prirodzenejšia, ako keby je pre nich príroda vzdialený koncept. Počas prechádzky môžete aj otvoriť tému ako ľudské činy na životné prostredie vplývajú, ako je možné tento vplyv znížiť. Poprípade môže aj prechádzku lesom zmeniť na aktivitu prospešnú životnému prostrediu, a vyzbierať odpadky nachádzajúce sa popri ceste.

 

Menej je niekedy viac

Už od malička môžete deťom ukázať, že menej je niekedy viac, napríklad aj čo sa týka hračiek. Vyberajte si hračky z prírodných materiálov, ako napríklad drevo, a pokiaľ môžete, nakupujte lokálne. Vysvetlite aj vašej rodine, aby nezahŕňali vaše deti hračkami, ale radšej aby sa s vami poradili, ak plánujú nákup niečoho väčšieho. Navyše, čím skôr s deťmi začnete, tým skôr si na to zvyknú a nevyrastú z nich ľudia riadení konzumom a pocitom vlastniť toho čo najviac.

 

Vyberajte si lokálne produkty

Vyberanie si lokálnych produktov neplatí len pre hračky, lokálne môžete nakupovať aj jedlo, oblečenie, či topánky, v závislosti od vašich možností. Môžete ich napríklad zobrať na trh so zeleninou či na zeleninovú farmu, aby videli, že zelenina nerastie v obchode. Aj na Slovensku je množstvo lokálnych fariem, kde môžete nájsť širokú škálu produktov. Počas leta môžete tiež nájsť miesta, ktoré ponúkajú napríklad samozber jahôd. Deťom pomôže aj to, ak im vysvetlíte prečo by mali podporovať menších lokálnych farmárov. Okrem vyberania si lokálnych produktov však môžete dieťa tiež naučiť, že je oveľa lepšie aj pre životné prostredie, aj pre človeka, ak sa varí doma a používajú sa čerstvé produkty než stravovanie vo fastfoodoch. Ak budete učiť svoje deti myslieť lokálne, môžu si tento prístup osvojiť navždy.

 

Naučte dieťa premýšľať aj o jedle

Veľké množstvo odpadu, ktoré denne produkujeme, pochádza práve z kuchyne. Často zabudneme na to, že sme niečo kúpili, a medzičasom tomu skončí dátum spotreby alebo uvaríme toho príliš veľa. Podľa údajov Eurostatu z roku 2016 sa na Slovensku vyplytvá približne 180 kg potravín na obyvateľa za rok. Aj obmedziť plytvanie jedlom je jedna z alternatív, ako pomôcť životnému prostrediu. Niekedy stačí aj málo, ako napríklad naplánovať si týždenný nákup, trochu kreativity pri varení, či varenie zo sezónnych surovín. S redukovaním odpadu v kuchyni vám môže pomôcť aj dieťa, napríklad tým že ho zapojíte to prípravy týždenného jedálnička. Pomôcť vám môže aj pri nakupovaní a už od malička môžete dieťa učiť vybrať produkt, ktorý má menej plastového obalu, alebo produkt, ktorý je pre životné prostredie lepšou alternatívou. Ďalším tipom, ktoré vám pomôže myslieť ekonomickejšie aj v kuchyni, je určenie si dňa v týždni, kedy budete mať len vegetariánsku či vegánsku stravu.

Ak žijete v dome a máte záhradku, nebojte sa dieťa zapojiť do starostlivosti o ňu. Poprípade dajte dieťaťu aj vlastný riadok či konkrétnu zeleninu, o ktorú sa môžu starať.

 

Hľadajte alternatívy

Nebojte sa hľadať alternatívy, ktoré by tvorili menej odpadu. Vyskúšajte napríklad drevené zubné kefky namiesto plastových, tuhé mydlá namiesto tekutých mydiel zabalených v plaste, alebo voskové obrúsky namiesto servítky, do ktorej by ste deťom zabalili desiatu. Dobrým nápadom je tiež vlastniť fľašku na vodu, ktorú môžete používať opakovane, namiesto kupovania plastových fľašiek každú chvíľu.

 

Šetrenie energie

Deti môžete zapojiť do šetrenia energie v domácnosti. Naučte ich zhasínať svetlo, keď nie sú v izbe, či vypnúť tečúcu vodu počas toho, ako si umývajú zuby.

 

Darujte a naučte darovať

Počas života sa každému z nás nahromadí doma veľa vecí, najmä veľa oblečenia a deťom aj veľa hračiek. Naučte deti, že veci, ktoré už viac nepotrebujú alebo nechcú môžu darovať ďalej, či už rodine, alebo ich darovať na charitu, prípadne do darcovských kontajnerov na to určených. Ak chcete do tejto aktivity zapojiť deti, pomôžte im napríklad pretriediť šatník, alebo vybrať organizáciu, kam svoje nepoužívané veci darujú.

 

Ak deti odmeňujete, tiež to robte ekologicky

Dospelí, ale najmä deti, si posilňujú zvyky vďaka odmenám. Ak budete deti odmeňovať za ekologické správanie spôsobom šetrným k životnému prostrediu, dostanú nielen odmenu, ale začnú aj chápať, aké je to pre vás dôležité. 

 


Zdroj: cobnb.com, rustedclothes.com, education.abc.net.au
Zdieľať na facebooku