Slávni športovci začínajú vnímať svoju moc aj zodpovednosť. Vďaka britskému futbalistovi M. Rashfordovi nebudú deti cez leto hladovať

Futbalista Marcus Rashford sa postavil za chudobné deti.
Futbalista Marcus Rashford sa postavil za chudobné deti. / Zdroj: givemesport.com

Aj športovci môžu využiť svoj silný hlas, aby dôrazne upozornili na sociálne či ekonomické problémy.

 

Nezávisle od toho, koľko máme rokov, veľa z nás sleduje na sociálnych sieťach rôzne celebrity či športovcov. Denne vieme, ako žijú, čo si myslia, kde boli, v niektorých prípadoch aj to, čo mali na obed alebo na raňajky. Mnohí z nich majú vďaka svojej vysokej sledovanosti vyššie vedľajšie príjmy z reklamy. Avšak niekedy sa slávni ľudia rozhodnú prehovoriť aj o problémoch, za ktoré im nikto nezaplatí, ktoré nie sú vždy v komfortnej zóne pre všetkých. Niektorí využijú svoj hlas aj na upozornenie na sociálne či ekonomické problémy, ktoré spoločnosť trápia, a chcú prispieť k pozitívnej zmene. Športovci upozornili na sociálne problémy v roku 2016, kedy štyria afro-americkí NBA hráči začali rozprávať o problémoch a dali hlas tým, ktorí ho nemali. Mnohé problémy priniesla v posledných mesiacoch aj pandémia COVID-19. Nie všetkým z nich však vlády prikladali patričnú pozronosť. Vážne sociálne problémy sa ukázali v tomto období aj vo Veľkej Británii, kedy britskými médiami otriasol problém školských obedov zdarma pre deti v núdzi.

 

Obedy aj počas prázdnin

Vo Veľkej Británii dostáva školské obedy zo štátneho rozpočtu zhruba 15% detí, čo predstavuje 1,3 milióna detí. Nedávno britská vláda vyhlásila, že program, v rámci ktorého deti dostávajú peniaze za školské obedy, nebude pokrývať aj 6-týždňové letné prázdniny. Vďaka kampani Marcusa Rashforda, 22-ročného futbalistu za Manchester United, vláda svoj názor zmenila.

 

Kampaň za jedlo zdarma hrozila aj súdom

Počas lockdownu vláda poskytla kupóny pre deti, ktoré sa na školské obedy zdarma kvalifikujú, avšak trvala na tom, že tieto kupóny nebudú platiť počas letných prázdnin. Rodiny dostali zhruba 15 libier na týždeň na jedno dieťa. Za tieto peniaze mohli kúpiť jedlo v rôznych supermarketoch. Pandémia zapríčinila to, že mnohí ľudia stratili svoj príjem a charity, ktoré rozdávali jedlo rodinám v núdzi, zažili alaramujúci nárast ľudí, ktorí potrebovali ich pomoc. Niektorí rodičia sa vzdali jedla pre to, aby ich deti mohli jesť, a dostupnosť jedla sa stávala čoraz väčším problémom. Niektoré rodiny obedy zdarma v školách doslova zachránili.

 

Za kupóny na jedlo počas letných prázdnin kampaňovali ľudia dlhé týždne. Argumenty, že deti zostanú kvôli súčastnej situácii hladné, na politikov nezaberali, až nakoniec charita Sustain a Good Law project napísala na ministerstvo školstva list, v ktorom pohrozili vláde súdom.

 

Futbalista vyzbieral peniaze, aby schéma mohla pokračovať

Tohto problému sa nakoniec naplno chytil Marcus Rashford, ktorý sa obrátil na vládu s otázkou prerokovania tohto rozhodnutia. Marcus tvrdí, že systém nie je nastavený tak, aby situáciu mohli rodiny, ako je napríklad aj jeho rodina, zvládnuť. Napísal otvorený list britskému premiérovi, kde opísal svoju skúsenosť so školskými obedmi zdarma a charitami poskytujúci jedlo počas toho, ako vyrastal.

 

 

Povedal, že v rovnakej situácii je aj veľa ďalších anglických rodín. „To, čím si teraz prechádzajú rodiny je to, čím som si prešiel aj ja. A je ťažké nájsť cestu von. Je dôležité, aby som pomohol tým, ktorí sa trápia,“ napísal Marcus.

 

Okrem listu však napísal aj sériu príspevkov na Twitter, v ktorých o probléme školských obedoch rozprával. V jednom z nich napísal, aby ľudia mysleli na rodičov, ktorým vypli vodu, a ktorých deti sú hladné.

 

Spolu s charitou FareShare UK pomohol vyzbierať okolo 20 miliónov libier, ktoré poskytnú tri milióny jedál pre deti v núdzi.

 

Vláda nakoniec svoje rozhodnutie zmenila

Po zapojení sa Marcusa do kampane za školské obedy zdarma počas letných prázdnin, britská vláda zmenila rozhodnutie, a peniaze na letné obedy zdarma sú dohodnuté ministerstvom financií. Britský premiér Boris Johnson povedal: „Školské obedy zdarma by mali fungovať iba počas školského roka, ale musíme chápať, pod akým tlakom sú teraz rodiny. Pomôže to deťom z rodín, ktoré to skutočne potrebujú.”

 

Marcus Rashford na Twitteri napísal všetkým poslancom že je vďačný, že rodiny budú mať o jednu starosť menej.

 


Zdroj: BBC
Zdieľať na facebooku