Koronavírus môže natrvalo zmeniť našu prácu, prístup k technológiám, ale aj naše myslenie

Pandémie predstavujú príležitosť zmeniť svet k lepšiemu a prehodnotiť naše životy.
Pandémie predstavujú príležitosť zmeniť svet k lepšiemu a prehodnotiť naše životy. / Foto: Pexels

17.5.2020 - Pandémie predstavujú príležitosť zmeniť svet k lepšiemu a prehodnotiť naše životy. Koronavírus má potenciál naučiť nás lepšie tráviť voľný čas, nakupovať i pracovať.

 

S príchodom pandémie sa väčšine z nás zmenil život. Zatiaľ čo niektorí z nás si užívajú prácu z domu a väčšie množstvo voľného času, veľa ľudí sa muselo vysporiadať so stratou zamestnania, finančnej istoty či problémami s depresiou, ktoré nám spôsobil život v izolácii. Už počas pár týždňov izolácie sa nám život zmenil. Školské vyučovanie sa presunulo online, práca sa presunula online, voľnočasové kurzy sú tiež online. So svojou rodinou trávime viac času než kedykoľvek predtým iba s limitovanými možnosťami úniku. Vďaka pandémii sme sa naučili spomaliť, prestať sa neustále niekam ponáhľať alebo sme si našli nové záľuby. Mnohí sme sa naučili variť, piecť chlieb, lepšie sa starať o záhradu či intenzívnejšie chodiť do prírody. Zostanú nám tieto nové zvyky aj keď sa pandémia skončí alebo zmiznú spolu s ňou?

 

Čakajú nás po pandémii temné časy?

Podľa Allistera Heatha zo Sunday Telegraph prídu časy, kedy budeme menej optimistickí, opatrenejší a budeme si vedomí toho, že kedykoľvek sa môže náš život opäť zmeniť a my môžeme zostať zatvorení doma niekoľko mesiacov, lebo príde nová epidémia. Budeme musieť nosiť rúška na tvári a budeme zdieľať informácie s cieľom chrániť nás a ľudí okolo seba. Tieto zmeny môžu mať aj psychologický dopad a taktiež si možno uvedomíme, že veľa vecí sa deje vďaka náhodám. Zmenia sa naše hodnoty, niektorí sa možno vrátia k náboženstvu a budeme si viac vážiť svoju slobodu. Budeme pracovať samostatnejšie. V tomto období tiež dokážeme ušetriť viac. Taktiež sa svet zameria na domácu produkciu a ľudia budú podporovať domácich výrobcov.

 

Zmení sa to, ako pracujeme

BBC sa pozrelo bližšie na to, ako sa zmení náš pracovný život. Podľa expertov nastanú krátkodobé a dlhodobé opatrenia. Medzi tie krátkodobé opatrenia patrí napríklad menšie množstvo zamestnancov v kancelárii a opatrenia zamerané na bezpečnosť zamestnancov. Kancelárie môžu zaplniť fyzické bariéry medzi zamestnancami alebo veľké otvorené kancelárie sa zmenia na priestory prispôsobené menším tímom ľudí ako to bolo v minulosti. Taktiež sa zvýši hygiena v kanceláriách a z dlhodobého hľadiska bude hrať kľúčovú úlohu pri plánovaní dizajnu priestorov.

 

Práca z domu je novou vymoženosťou. V dobe pred koronavírusom bola využívaná len malým percentom pracujúcej populácie. Počas posledných mesiacov však mnohí z nás, ktorí by normálne nepracovali z obývačky alebo spoza kuchynského stola, mali možnosť odskúšať si tento typ práce. Vďaka tomu si aj veľké množstvo zamestnávateľov uvedomilo, že firmy dokážu efektívne fungovať aj keď zamestnanci nie sú fyzicky prítomní v kancelárii každý deň. V ankete zameranej na riaditeľov firiem v Amerike až 74% opýtaných povedalo, že minimálne 5% zamestnancov, ktorí museli byť pred pandémiou každodenne prítomní v práci, budú môcť pracovať z domu. Takáto zmena by pomohla napríklad matkám, ktoré chcú pracovať popri malých deťoch, ale aj ľuďom, ktorí nežijú vo veľkých mestách a majú problém nájsť si prácu.

 

Technológie začneme využívať inak

Technológie nebudeme využívať len na prácu z domu alebo na hranie hier. Sherry Turkle, profesorka sociálnych štúdií vedy a technológie na MIT povedala pre magazín Politico, že technológie nám pomôžu premýšľať nad tým, aký druh komunity môžeme cez ne vytvoriť. Počas pandémie sa objavili mnohé inšpiratívne príklady, či to už boli online vystúpenia, rôzne kampane alebo pomoc ľuďom postihnutým pandémiou. Viac sa aj pomocou obrazoviek zameriame na to, čo ľudia potrebujú a ukážeme empatiu a štedrosť. Mnoho stretnutí, vrátane niektorých návštev lekárov, sa tiež môže presunúť do online priestoru.

 

Zmení sa cestovanie, trávenie voľného času a niektorí ľudia sa vrátia zo zahraničia

Kvôli pandémii sa zmení aj to, ako spoznávame svet. V posledných rokoch bolo bežné lietať kedykoľvek do zahraničia, hoci len na víkend. Avšak aerolínie a turistický biznis utrpeli obrovské straty a niektoré spoločnosti sa z týchto strát nikdy nespamätajú. Minimálne toto leto mnoho ľudí kvôli bezpečnosti uprednostní trávenie dovolenkových dní doma. Okrem toho sa však zmení aj naše trávenie voľného času. Z nákupných centier sa presunieme do prírody.

 

Je tiež možné, že cestovanie bude opäť komplikovanejšie. V súčasnosti žije obrovské množstvo ľudí v zahraničí, no s príchodom pandémie sa mnohí vrátili domov. A niektorí, ktorí sa nevrátili, rozmýšľajú nad tým, že do budúcna by radšej strávili tieto mesiace v blízkosti rodiny a nie bez možnosti vidieť svojich blízkych niekoľko mesiacov. Život v domácej krajine taktiež predstavuje akési bezpečie, ktoré ľuďom často v zahraničí chýba.

 

Zmení sa naše myslenie

Ľudia sú spoločenské tvory a svoj čas radi trávia v spoločnosti iných ľudí. V posledné mesiace sa toho ale veľa zmenilo. Bolo považované za rizikové tráviť čas s ľuďmi mimo našej domácnosti, dotýkať sa rovnakých vecí ako iní ľudia a dýchať vzduch v uzavretom priestore. Deborah Tannen, profesorka linguistiky na univerzite v Georgetowne tvrdí, že sa začneme vyhýbať potraseniu rukou na zoznámenie a začneme si viac užívať neprítomnosť ľudí. Minimálne sa začneme vyhýbať ľuďom, ktorých tak dobre nepoznáme a budeme preferovať online kontakt. Mark Lawrence, profesor politických vied sa zase domnieva, že sa naučíme vážiť si našich doktorov, zdravotníkov, učiteľov a všetkých, vďaka ktorým naša spoločnosť fungovala počas týchto mesiacov.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku