Mŕtvica postihuje aj tridsiatnikov a štyridsiatnikov, ktorí majú koronavírus

Mladých ľudí postihuje v extrémnych prípadoch aj mŕtvica.
Mladých ľudí postihuje v extrémnych prípadoch aj mŕtvica. / Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

28.4.2020 - Koronavírus spôsobuje rôzne zdravotné komplikácie medzi ktoré patrí v extrémnych prípadoch aj mŕtvica. Dôležité je reagovať rýchlo.

 

Koronavírus sa medzi nami nachádza už niekoľko mesiacov, počas ktorých sa nakazilo viac ako 3 milióny ľudí (údaje aktuálne k 28.4.2020), ale aj sme sa o ňom veľa naučili. Stal sa dôvodom, prečo dnes takmer celý svet nosí rúška a zostáva doma. Takisto sme o novom koronavíruse SARS-CoV-2 zistili, aká je jeho inkubačná doba a koľko ľudí môže nakaziť jeden nakazený človek. Vieme aj to, že nie všetci nakazení ľudia vykazujú príznaky, medzi ktoré patrí suchý kašeľ, horúčka, a dýchacie problémy. Americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu nedávno pridalo šesť nových príznakov medzi ktoré patrí bolesť hrdla, bolesť svalov, bolesť hlavy, zimnica,či strata chuti a čuchu. Týmto sa zoznam príznakov však nekončí a pred pár dňami sa objavili viaceré správy o tom, že niektorí mladí ľudia a ľudia v strednom veku, ktorí mali len mierne príznaky choroby COVID-19, postihuje mŕtvica.

 

V niektorých prípadoch koronavírus napáda aj cievy

S postupom času zisťujeme, že nový vírus napáda nielen pľúca, ale postihuje viaceré orgány v ľudskom tele. Medzi postihnuté orgány môžu patriť aj obličky, srdce a mozog. Cieľom vírusu sú však krvné cievy, kde môže spôsobiť mnoho problémov či už priamym účinkom vírusu, hypoxiou, sekundárnym zápalom alebo diseminovanou intravaskulárnou koaguláciou. Keď sa vírus dostane do krvných ciev, môže zapríčiniť tvorbu krvných zrazenín alebo nadmerné krvácanie, a v niektorých prípadoch môže mať vážne následky. Nanešťastie, vírus nenapadá akékoľvek krvné cievy, ale tie väčšie, ktoré sú spojené s dôležitými časťami mozgu, a ktoré sú kriticky dôležité pre našu schopnosť hýbať sa, myslieť a dýchať. Ak sa blokády objavia vo väčších krvných cievach, účinky môžu byť trvalé pokiaľ nie sú diagnostikované a okamžite liečené.

 

V niektorých prípadoch vírus napomáha k mŕtvici u pacientov pod 50 rokov

Doktori v New Yorku nahlasujú významne akútnejšie mŕtvice veľkých ciev u dospelých pod 50 rokov, ktorí sú infikovaní koronavírusom. Dňa 29. apríla bude zverejnená krátka štúdia v New England Journal of Medicine, ktorá sa bude zaoberať piatimi takýmito prípadmi v priebehu dvoch týždňov. Týchto päť ľudí nemalo žiadne príznaky nákazy alebo mali len veľmi mierne príznaky. Nešlo teda o žiadne vážne priebehy ochorenia COVID-19. Lekári uvádzajú, že číslo takýchto prípadov je za posledné dva týždne sedemnásobne vyššie, informuje CNN. Thomas Oxley, neurológ z Mount Sinai Health System a vedúci vyšetrovateľ týchto prípadov povedal, že bolo prekvapujúce, keď zistili, že to vyzerá tak, že vírus spôsobuje ochorenie prostredníctvom zrážania krvi. Podľa Oxleyho zápal v krvných cievach môže viesť aj k vzniku trombózy.

 

Pacienti môžu mať len tridsať či štyridsať

Thomas Oxley bol privolaný k pacientovi, ktorý nepôsobil nijako zvláštne. Počas mimoriadnej situácie bol doma v izolácii a zrazu začal mať problémy s rozprávaním a pohybom pravej časti tela. Snímka mozgu ukázala veľký blok v ľavej časti jeho hlavy. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby pacient nemal len 44 rokov a nebol infikovaný koronavírusom. Priemerný vek pacientov, ktorí dostávajú mŕtvicu, je 74 rokov.

 

Mŕtvicu mala diagnostikovanú aj 33-ročná žena, ktorá bola predtým zdravá a mala len kašeľ a bolesť hlavy počas predchádzajúceho týždňa. V priebehu 24 hodín začala mať problémy s rečou a cítila sa slabá v ľavej časti tela. Zavolanie sanitky oddialila kvôli strachu z vírusu v nemocnici, avšak v skutočnosti už bola infikovaná. Pokým prišla do nemocnice, v mozgu mala dve zrazeniny a jej pľúca vykazovali príznaky nákazy. Po 10 dňoch liečby mohla z nemocnice odísť. Títo pacienti sú však len dvaja z mladých tridsiatnikov a štyridsiatnikov, ktorí boli infikovaní koronavírusom a prekonali mŕtvicu. V súčasnosti sa na viacerých miestach v Spojených Štátoch nachádzajú desiatky takýchto prípadov a lekári vyzývajú kolegov, aby boli voči spojeniu COVID-19 a mŕtvice u mladých ľudí pozorní.

 

Podobné prípady sa vyskytli aj v meste Wuhan v Číne, avšak veľa pacientov, ktorí prekonali mŕtvicu, boli vážne chorí alebo mali vyšší vek. 

 

Lekári varujú, aby si pacienti neváhali volať pomoc

Doktor Thomas Oxley a jeho kolegovia naznačili, že od začiatku pandémie si menej pacientov volá sanitku ak majú príznaky mŕtvice, a v dvoch z piatich prípadov pacienti zavolali sanitku oneskorene. Tento trend sa vyskytuje naprieč celými Spojenými štátmi a inak to nie je ani na Slovensku. Aj slovenskí neurológovia upozorňujú, že pacienti s porážkou prichádzajú do nemocníc neskoro a zároveň je ich aj menej ako obvykle. Šanca na úspešnú liečbu sa pritom skracuje každou minútou. Pri cievnej mozgovej príhode je totiž nevyhnutné odstrániť krvnú zrazeninu. Čím skôr si pacient zavolá pomoc, tým lepšie a pri včasnom podaní pomoci následky nemusia byť fatálne. Porážka, ako sa cievnej mozgovej príhode tiež hovorí, je totiž najviac invalidizujúce ochorenie, ktoré často pacientov pripúta na lôžko, invalidný vozík, prípadne ich pripraví o schopnosť hovoriť.

 

Ľudia v tomto období ignorujú príznaky iných chorôb ako COVID-19, alebo si nechcú volať sanitku, aby sa nenakazili v nemocnici. V prípade mŕtvice je však človeku možné pomôcť, ale pomoc musí byť poskytnutá rýchlo, ideálne v priebehu štyroch až šiestich hodín, najneskôr v priebehu 24 hodín. Pokiaľ by ste vy alebo vaši blízki pociťovali slabosť v rukách, vnímali časti pokles tváre a mali ťažkosti s rečou, je okamžite potrebné volať záchrannú službu.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku