Prečo niekoho vnímame ako nudného človeka? Je to kvôli týmto veciam

Nikto nechce byť nudným človekom. Sú ale určité zvyky, ktoré nás takými robia.
Nikto nechce byť nudným človekom. Sú ale určité zvyky, ktoré nás takými robia. / Foto: Pexels

Nudní ľudia sú aj tí, ktorí si žijú pohodlne vo svojej bubline, a boja sa vyskúšať čokoľvek nové a nepoznané.

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo niektorých ľudí pokladáme za nudných? Keď sa s niektorými ľuďmi rozprávame, len ťažko vieme odolať nutkaniu neustále zívať. A pritom daná osoba vôbec nemusí mať nudný život. Kvôli tomu, aby sme boli považovaní za zaujímavú osobu nie je vôbec nutné neustále zažívať nové dobrodružstvá. Omnoho dôležitejší je prístup k novým ľuďom, pretože práve to ovplyvní, ako vás budú iní vnímať. Vo všeobecnosti považujeme za zaujímavejších ľudí, ktorí sa snažia prekonať problémy než ľudia, ktorí sa snažia byť vždy v komfortnej zóne.

 

Ktorých ľudí teda väčšinou považujeme za nudných?

 

1 | Ľudí, ktorí sa až príliš boja o to, čo si myslia druhí

Je prirodzené, že sa snažíme ukázať samých seba v tom najlepšom svetle, avšak je tenká hranica medzi byť samým sebou v tom najlepšom svetle a snažiť sa urobiť všetko pre to, len aby sme potešili iných ľudí. Snažiť sa vždy vyhovieť iným má viacero nevýhod. Takíto ľudia sa boja vyjadriť čo si sami myslia, aby neurazili niekoho iného. Avšak ani osoba, s ktorou sa rozprávajú, nemôže ďalej rozvíjať svoju myšlienku, lebo ten, kto sa im snaží vyhovieť, bude súhlasiť so všetkým.

Byť sám sebou je náročné, pretože tým zároveň vystavujeme seba svetu a stávame sa zraniteľnejším.

 

2 | Ľudia, ktorí nechápu sociálne signály

Takmer každý z nás je schopný rozoznať sociálne signály a to, čo sa nám iní snažia povedať, napríklad aj rečou tela. Ľudia, ktorí to nevedia, sú vnímaní ako nudní aj bez toho, aby si tu uvedomovali. Ako napríklad váš profesor na vysokej škole, na ktorého prednáške ste nevedeli obsedieť a len ste zívali. Napriek tomu, že to očividne nebavilo vás a ani zvyšok vašej triedy, profesor nečítal nápovede a nevnímal svoje publikum, čím vás unudil ešte viac. Pokračuje dovtedy, až pokým nepovie všetko, čo povedať chce.

Aj tí najzaujímavejší ľudia môžu mať nudné momenty bez toho, aby si to okamžite uvedomili. Avšak v momente, ako začnú vnímať aj svoje okolie, uvedomia si, že ľudí okolo nudia, a otvoria novú tému.

 

3 | Ľudia, ktorí pokladajú za nudných všetkých, okrem seba

V takomto prípade ide o jednu z foriem narcizmu. Títo ľudia si myslia, že všetci ostatní sú nudní, len oni sami nie. Preto ich nikto nezaujíma. O nič iné a nikoho iného, okrem samého seba, sa zaujímať nebudú. Nemajú radi nové zážitky, a nemajú záujem spoznávať nových ľudí.

Pravdepodobne nejakú takúto osobu poznáte. Je to osoba, ktorá nemá problém rozprávať sama o sebe, o svojom životnom príbehu, ale akonáhle začne rozprávať niekto iný, nepôsobí nadšene. Snaží sa zvrtnúť konverzáciu naspäť na seba, alebo jednoducho odíde. Ľahko sa začne nudiť, ak sa rozhovor netočí okolo neho či nej, či niečoho, čo má rada. Ak nie je stredobodom pozornosti, a nemá čím prispieť, ľahko sa začne nudiť.

Naopak, za zaujímavých pokladáme ľudí, ktorí sa radi rozprávajú s inými, snažia sa s inými spojiť, sú ochotní rozprávať a aj počúvať.

 

4 | Ľudí, ktorí vnímajú všetko negatívne

Každý z nás má občas zlý deň, týždeň, alebo aj mesiac. Je úplne normálne a akceptovateľné sťažovať sa ak nejde všetko podľa vašich predstáv. Avšak frflanie by nemalo byť u nikoho na dennom poriadku a súčasťou jeho osobnosti. Okrem toho, že neustále sťažovanie sa je náročné pre danú osobu, je náročné aj pre ľudí, ktorí to musia neustále počúvať. Najmä, ak sa sťažujúca sa osoba nesnaží nájsť žiadne riešenie pre svoje problémy. Ľudia, ktorí toto robia, vnímajú ako dôležitejšie vyjadriť svoje pocity nešťastia, ako nájsť riešenia na ich problémy.

Sťažovanie sa je jednoduché, ale snažiť sa s tým niečo urobiť si vyžaduje určitú dávku snahy. A zmenu. Ak sa ľudia len sťažujú a nič nerobia, znamená to, že nie sú ochotní pracovať na tom, aby sa ich situácia zlepšila, a boja sa pohnúť sa dopredu či niečo zmeniť. Vďaka sťažovaniu sa môžu ventilovať svoje pocity bez toho, aby museli niečo zmeniť. Stále sa teda môžu cítiť pohodlne.

Avšak, nie je nič nudnejšie, než tráviť čas s človekom, ktorý sa len sťažuje, a nič nerobí pre to, aby sa jeho situácia zmenila. Ich neochota niečo zmeniť vás bude len frustrovať, a ak odmietnu vašu pomoc, nebudete sa cítiť dobre.

 

5 | Ľudia, pre ktorých je najdôležitejšia stabilita v živote

Rovnako ako ľudia v prechádzajúcej kategórie, aj títo ľudia majú radi svoju bublinu, v ktorej žijú, a nie sú ochotní nič zmeniť.  Zmena ich totiž desí a vyslovene ju nechcú. Nesnažia sa skúšať nové veci, stretávať nových ľudí, či získavať nové zážitky. Väčšinou si hľadajú výhovorky. Sami sebe tvrdia, že niečo je na nich priveľa. Skúšanie nových vecí odmietnu slovami „Myslím, že sa mi to nebude páčiť“ a v podstate všetko vopred odsúdia bez toho, aby to skúsili.

 

Je dôležité vedieť, kedy povedať nie, avšak rovnako dôležité je nehovoriť nie na každú otázku. Takíto ľudia sa snažia vyhnúť sa strachu z nepoznaného viac ako sa snažia mať zaujímavé zážitky. Svojím spôsobom žijú v klietke, ktorú si sami vytvorili, a vedú prirodzenú, nenáročnú existenciu, kde ich nič nové ani desivé nečaká. Rozprávajú o tých istých veciach, stále dokola, a hovoria tie isté príbehy, pretože v podstate o ničom inom ani rozprávať nemôžu.

 

Ako nebyť považovaný za nudného človeka?

Väčšinu hore spomenutých ľudí spája jedna vec, a to je strach z nepoznaného. Na to, aby ste boli považovaný za zaujímavého človeka, nemusíte stále cestovať do exotických destinácií, ani každý víkend skúšať nové adrenalínové aktivity. Stačí, aby ste boli otvorení tomu, čo vám život prinesie, nebáli sa skúšať nové veci, a boli ochotní spoznávať nových ľudí či miesta. Ak vás však nič nezaujíma a všetkých vnímate ako nudných, možno by ste sa nad tým mohli zamyslieť. Je svet naozaj taký nudný? Alebo ste to vy, kto musí urobiť drobné zmeny vo svojom živote?

Zdieľať na facebooku