Pohádali ste sa s dieťaťom? Tieto otázky vám pomôžu začať odznova

Ako po hádke s dieťaťom začať odznova?
Ako po hádke s dieťaťom začať odznova? / Foto: Bigstock

Niekedy sa dieťa nahnevá, a napriek všetkým pokusom o zlepšenie nálady sa vy aj dieťa hneváte jeden na druhého čoraz viac. V tomto prípade sa môžete pokúsiť resetovať správanie dieťaťa a začať odznova.

 

Byť rodičom nie je jednoduchá úloha. Či už je dieťa malé alebo je v tínedžerskom veku, je neustále zvedavé a skúša, kde sú limity. Existujú situácie, ktoré môžu vypáliť vo váš neprospech, aj napriek tomu, že tak na prvý pohľad vôbec nevyzerajú. Predstavte si napríklad scenár, kedy dieťa urobí neporiadok so svojej izbe, a vy sa naň nahneváte. Možno mu aj zvýšeným hlasom dohovoríte. No vyviazne z tejto situácie niekto ako spokojný? Asi ťažko. Dieťa zvesí hlavu a vy si vzápätí uvedomíte, že ste mohli zareagovať aj inak a nevyletieť hneď, ako ste ten neporiadok zbadali. Upracete spolu a vy možno o chvíľu na incident zabudnete. No za hodinu si uvedomíte, že keď dieťaťu poviete, nech vám pomôže upratať riady v kuchyni, nechce sa s vami stále hovoriť, a ani s vami nenadviaže očný kontakt. Nahnevá vás, že sa dieťa ešte neposunulo ďalej, a tak sa širála roztáča ďalej. Pokračujete v tom, že sa hneváte na dieťa a dieťa na vás, až ste čoraz nahnevanejší. A už ani neviete prísť na to, čo ste urobili zle a ako ste sa do tohto bodu vlastne dostali.

 

Ako z tejto situácie von?

 

Väčšinou je to veľmi ťažké, pretože čokoľvek, čo poviete vy alebo dieťa, druhá strana neprijme dobre a nedokáže sa cez to preniesť. Podľa vedy však v šťastnom vzťahu potrebujete pomer piatich pozitívnych interakcií ku každej negatívnej interakcii. To sa môže zdať pre mnoho rodín ako nemožný cieľ.

Nech sa akokoľvek snažíte, týmto momentom sa niekedy jednoducho nevyhnete. A na rozdiel od sveta počítačových hier, v živote si nemôžete zopakovať level, keď v ňom niečo pokazíte. Počíta sa všetko, každá interakcia, každé milé či zlé slovo. Jedinou možnosťou, ktorú máte, je resetovať správanie dieťaťa.

 

Kelly Holmes, mama štyroch detí a autorka známeho blogu Happy You, Happy Family verí tomu, že každý rodič by mal zistiť, čo na dieťa funguje ešte predtým, ako dovŕši pubertu. Sama má doma detí požehnane a vie, že nech sa rodičia akokoľvek snažia, nie sú perfektní, ale to ich nezastaví, aby sa snažili byť čo najlepšími možnými rodičmi pre svoje dieťa.

Sama u seba vnímala problém, že sa s deťmi na seba pravidelne hnevala tak, že ich hnev sa stupňoval. Hovorí, že zo začiatku sa snažila vždy prísť na to, čo robí zle. Zvykla sa svojej dcéry spýtala, či môžu začať od začiatku, avšak nikdy nedostala žiadnu odpoveď. Až raz za ňou prišla jej 8-ročná dcérka sama po hádke, aby sa spýtala, či môžu začať odznova.

 

Ako zvládnuť náladové dieťa?

Uľahčí vám život, ako naučíte svoje dieťa jednoduché frázy, ktoré resetujú jeho náladu ešte predtým, ako docieli pubertu. Ako napríklad frázu: „Môžeme začať odznova?“ Nie je žiadny predpísaný vek, kedy by ste to mali začať dieťaťu hovoriť po prvýkrát. Je jedno či má 10 rokov, 8 rokov, alebo 5 rokov. Pravdepodobne to nebude fungovať na prvý raz. Ak to nefunguje na prvýkrát, alebo na druhýkrát, skúšajte ďalej. Pretože eventuálne to totiž fungovať bude. A keď si myslíte, že všetko je stratené, vaše dieťa vás možno prekvapí. Keď vaše dieťa bude v puberte a emócie ním budú hádzať z jednej strany druhú, už bude zvyknuté používať túto frázu, a môže vám to pomôcť prekonať búrlivé tínedžerské roky, vrátane návalov zlosti.

 

Aké frázy vám pomôžu resetovať správanie dieťaťa?

Keď vami lomcujú emócie, je ťažké pamätať si, čo je tá správna veta, ktorú by ste mali povedať. Preto Kelly dala dokopy zoznam fráz, ktoré pomôžu každému rodičovi opäť sa spojiť s dieťaťom.

 

Frázy, ktoré vám pomôžu počúvať, ako sa dieťa cíti, a pomôcť mu cítiť sa prijaté:

„Povedz mi, ako sa cítiš.“

„Je v poriadku, že sa hneváš.“

„Chcem pochopiť, ako sa cítiš.“

„Ako ti môžem pomôcť?“

„Chápem, prečo sa cítiš....“

 

Frázy, ktoré vám pomôžu pohnúť sa ďalej:

„Môžem ťa objať?“

„Prepáč za...., nabudúce urobím...“

„Prepáčiš mi?“

„Môžeme začať odznovu?“

„Poďme na prechádzku.“

„Dajme si prestávku a poďme robiť niečo zábavné.“

 

Výchova detí je náročná, stojí kopu času, nervov, hádok, kompromisov, ale aj mnoho krásnych momentov. Najmä, ak máte doma viac detí, a váš partner je do noci v práci. Vaša trpezlivosť je každý deň menšia a menšia, a je možné, že z času na čas jednoducho vybuchnete. Snaha kontrolovať samu seba, svoju povahu, aby ste sa vyhli vybuchnutiu pred deťmi, vám určite pomôže zlepšiť vzťahy. 

Čítajte viac o téme: Disciplína detí
Zdieľať na facebooku