Ako odnaučiť spať dieťa vo vašej posteli?

Mnohé deti spia v spálni s rodičmi, aj keď sú už dostatočne zrelé byť vo svojej vlastnej izbe a posteli.
Mnohé deti spia v spálni s rodičmi, aj keď sú už dostatočne zrelé byť vo svojej vlastnej izbe a posteli. / Foto: Bigstock

Mnohé deti spia v spálni s rodičmi, aj keď sú už dostatočne zrelé byť vo svojej vlastnej izbe a posteli. Pre každé dieťa je pohodlné a príjemné neopustiť rodičovskú posteľ. Preto by mali impulzy prichádzať v správny čas aj zo strany rodičov.

 

Je bežné, že malé deti spia s rodičmi v jednej posteli. Dôvody k tomu sú rôzne. Niektoré deti sa boja spať samy, majú strach z tmy. Zatiaľ čo niektorým rodičom neprekáža mať posteľ pre celú rodinu, iní rodičia sa nevyspia dobre a radšej by po rokoch spali bez dieťaťa v jednej posteli.  Ako však presvedčiť dieťa, aby spalo vo vlastnej posteli? Občas je to veľmi ťažká úloha, pretože niektoré deti aj zaspia vo svojej posteli, ale uprostred noci prídu do postele rodičov. A často sú veľmi vytrvalé. Ako správne začať s prechodom do vlastnej detskej postele?

 

Majte jasné očakávanie

Rozprávajte sa s dieťaťom o zmenách, ktoré očakávate. Dohodnite sa, od ktorého dňa bude spať samo v posteli. Môžete si vybrať na takúto zmenu napríklad prázdniny, kedy dieťa nemá z ničoho stres a necíti sa pod tlakom z množstva iných vecí. Mali by ste dieťa povzbudzovať k samostatnosti a odvahe. Vďaka tomu sa bude cítiť silnejšie a bude to chcieť zvládnuť aj kvoli vám.

 

Dieťa by malo mať optimálne prostredie na spánok

Každý človek má iné potreby, a inak na tom nie sú ani deti. Niektorí ľudia spia v úplnej tme a tichu, iní zase potrebujú jemné svetlo. Ešte predtým, než odprevadíte dieťa do svojej izby na celú noc, uistite sa, že sa mu vo svojej izbe dobre spí a má všetko, čo potrebuje. Ak potrebuje plyšáka, s ktorým bude spať, dajte mu plyšáka. Nebojte sa experimentovať s kľúčovými vecami ako svetlo a zvuk, pokiaľ nenájdete perfektnú kombináciu pre dieťa, aby sa cítilo spokojné a v bezpečí. V ideálnom prostredí dieťa zaspí rýchlejšie.

 

Vytvorte si rutinu

Zdravá  rutina pred spaním pomôže dieťaťu uvoľniť sa a pripraviť sa na spánok. Teplý kúpeľ, dobrá knižka, a objatie môžu dieťaťu pomôcť rýchlo a ľahko zaspať. A potom môžete v kľude zhasnúť svetlo, zatvoriť dvere, a odísť z izby.

 

Berte to krok po kroku

Nemôžete očakávať, že dieťa z ničoho nič začne spávať samo, pokiaľ od narodenia spalo s vami v posteli. Bude potrebovať vašu pomoc. Môžete si vytvoriť plán, ako postupovať. Napríklad, dieťa môže začať spávať na matraci vo vašej izbe, alebo vy môžete spať u neho v izbe, pokiaľ nechce spať samo. Až to pomaly zmeníte na to, aby dieťa spalo bez vašej prítomnosti vo svojej vlastnej posteli.

 

Nepoľavujte

Deti často prídu do vašej postele uprostred noci, a veľa rodičov ich tam nechá spať, pretože sú príliš unavení alebo frustrovaní na to, aby ich odniesli naspäť. Avšak ak chcete, aby dieťa prestalo spať vo vašej posteli, musíte byť obaja rodičia dôslední. A dieťa do jeho vlastnej postele odniesť, aj keď sa vám nechce a radšej tam zostať chíľu s ním. Ak dieťa uvidí, že jeho taktika nočného vkrádania sa do vašej izby funguje, bude s vami manipulovať. Ani mu nedávajte žiadne výnimky, pretože mu budete vysielať zmiešané signály, že je jednou nohou stále u vás a návraty do vlastnej izby budú ťažšie.

 

Odmeňujte dieťa

Dávajte dieťaťu drobné odmeny, napríklad body za to, ak zostane vo vlastnej posteli. Po určitom počte nazbieraných bodov sa môžete spolu vybrať do kina. A nezabudnite ho pravidelne chváliť.

 

Proaktívne riešte problémy

Naučiť dieťa spať vo vlastnej posteli nebude prechádzka ružovou záhradou, a je veľmi pravdepodobné, že sa stretnete s množstvom komplikácií. Nielen tiché nočné vkrádanie sa do postele môže byť problémom. Avšak problémom môže byť aj to, ak bude mať dieťa mladšieho súrodenca, ktorý bude spať vo vašej posteli. Staršie dieťa môže ľahko žiarliť, a budete to mať ešte ťažšie. Pomôcť môže viac spoločne stráveného času počas dňa.

 

Ak budete mať pocit, že sa stretávate s viacerými problémami, skúste prehodnotiť vaše rozhodnutie. Najmä však porozmýšľajte nad problémom, ktorý máte, a čo môže byť jeho príčinou.

Čítajte viac o téme: Spánok detí, Spoločné spanie
Zdieľať na facebooku