Obhrýzanie nechtov u dieťaťa: 8 tipov, ako sa tohto zlozvyku zbaviť čo najskôr

Obhrýzanie nechtov u detí patrí medzi najčastejšie zlozvyky.
Obhrýzanie nechtov u detí patrí medzi najčastejšie zlozvyky. / Foto: Bigstock

Vytvoriť si zlozvyky je tak ľahké! Zbaviť sa ich je už ale náročná a dlhá cesta. Obhrýzanie nechtov patrí k tým najčastejším. Existuje však viacero spôsobov, ktoré by vášmu dieťaťu mali pomôcť.

 

Napriek tomu že obhrýzanie nechtov sa často spája sa s deťmi, robia to bežne aj dospelí. Až 30 % detí si obhrýza nechty vo veku 7 - 10 rokov, no často s týmto zlozvykom začínajú aj skôr. U tínedžerov je to až 45 %. Ide o jendu z najtypickejších vecí, ktoré ľudia robia, keď sú nervózni.

Obhrýzanie nechtov sa odborne nazýva onychofágia a ide o ľahkú neurózu. Rodičia tomto javu nepripisujú zvyčajne veľký význam. Mali by sa však zaujímať aj o príčiny, čo zlozvyk spôsobuje, aké situácie takéto správanie u dieťaťa vyvolávajú a snažiť sa ich eliminovať. Inak to môže pretrvávať celé roky.

 

Na škodu je, že rodičov zväčša trápia len následky - škaredé ruky ich detí. U dievčat by poukázanie na takéto dôsledky mohlo zabrať, no chlapcov presvedčia asi ťažko. A prečo by vám okrem krásy rúk malo záležať na tom, aby sa dieťa zbavilo tohto zlozvyku? Na niekoľko závažných dôvodov upozornil vo svojom blogu aj zubár Thomas P. Connelly:

 

1. Je to nehygienické

Rukami sa dieťa zapája do všetkého, čo robí a hoci si často ruky umýva, aj tak sú prsty stále špinavé. Tieto baktérie všetkého druhu sa tak ľahko dostávajú do úst a môžu byť pôvodcami rôznych chorôb.

 

2. Škodí to zubom

Zuby nie sú určené na to, aby neustále niečo hrýzli. Obhrýzanie nechtov má tendenciu držať ich neustále v pohybe. Takéto hryzenie tiež kladie dôraz na predné zuby a môže ich časom oslabiť a prispievať k tomu, aby sa pokrivili a pod.

Rovnako to určite neprospieva zubom s rovnátkami. Rovnátka tlačia na zuby už dosť veľa a dodatočný tlak pri hryzení nechtov by mohol viesť k oslabeniu koreňov zubov.

Obhrýzanie nechtov sa tak môže premietnuť aj do vyšších nákladov na služby dentistov.

 

Stratégie, ktoré deťom pomôžu prestať obhrýzať si nechty

Ako s obhrýzaním nechtov skoncovať? Mnoho detí z tohto zlozvyku postupne vyrastie, aj preto to rodičia často ignorujú. Nie všetci to však dokážu, stále zostáva okolo 5 % dospelákov, ktorí to nedokážu potlačiť ani v dospelosti. Ak patríte medzi rodičov, ktorým to prekáža, nasledujúce riadky sú presne pre vás. To najdôležitejšie je mať na pamäti, že sa jedná o reakciu na nervozitu. Mnohé udalosti môžu byť pre deti stresujúce, aj keď vy ich tak možno nevnímate. Je dôležité, aby ste dali dieťaťu čas, pretože budú momenty, kedy si bude obhrýzať nechty viac či menej. Myslite však na to, že je ťažké zbaviť sa zlozvykov, a podporte dieťa akokoľvek môžete.

 

1 | Strihajte dieťaťu nechty denne

Jednou zo stratégií, ktoré môžete vyskúšať, je každodenné strihanie nechtov i kože okolo nich, ak si narúša i ju. Vďaka tomu sa zmenší plocha, na ktorej sa môže udržať špina. Ak si bude obhrýzať nechty, dostane sa dieťaťu do úst menej baktérií. Rovnako, ak sú nechty upravené pilníkom, nie sú také dráždivé, ako tie ohryzené. Starajte sa o ruky dieťaťa, pretože baktérie, ktoré sa dostanú pod kožu, môžu spôsobiť nepekné infekcie.

 

2 | Dajte dieťaťu niečo, na čo sa môže sústrediť

Ak si vaše dieťa obhrýza nechty, dajte mu niečo, na čo môže sústrediť svoje ruky, aby nemyslelo na možnosť obhrýzania si nechtov. Vyskúšajte napríklad anti-stresovú guličku alebo niečo malé, čo môže schovávať vo vrecku, keď bude mať tendenciu vložiť si ruky do úst. Vďaka tomu sa bude sústrediť na tento nový predmet, jeho povrch a na to, ako ho cítiť v prstoch namiesto toho, aby sa sústredilo na obhrýzanie nechtov.

 

3 | Môžete zamestnať aj ústa

Okrem rúk však môžete zamestnať aj ústa dieťaťa. Nájdite preň niečo zdravé, čo si môže vložiť do úst, napríklad malú desiatu. Snažte sa vyhnúť sladkostiam pokiaľ môžete, pretože inak len vymeníte jeden nezdravý zvyk za druhý.

 

4 | Nechajte ho vytrpieť si následky

Myslite na to, že aj to zlé, čo sa dieťaťu môže stať z obhrýzania nechtov, ho môže naučiť, nech si nechty viac týmto spôsobom neničí. To, že ho občas prsty bolia, alebo sa mu urobia zádery, ho môže priviesť k tomu, aby si nechty obhrýzať prestalo. Aj bolesť môže byť dobrým učiteľom.

 

5 | Vymyslite si signál, ktorý dieťa zastaví, aby si nechty neobhrýzalo

Obhrýzanie nechtov je často v mysli také zautomatizované, že si ani neuvedomíme, že to robíme. Avšak nechcete dieťa pred všetkými ľuďmi okolo vás upozorňovať, že si obhrýza nechty. Preto by ste si mali vytvoriť vlastný malý signál, dotyk, alebo kódové slovo, ktoré dieťa upozorní na to, že si nechty práve obhrýza, aby s tým mohlo prestať.

 

6 | Vyskúšajte lak na nechty proti obhrýzaniu nechtov

Jednou z vecí, ktoré môžete vyskúšať, je špeciálny lak na nechty. Zakaždým, keď si dieťa začne obhrýzať nechty, bude mať v ústach vďaka laku príšernú chuť, alebo ho bude trošku páliť. Pri výbere však buďte opatrní, pretože niektoré laky majú v sebe acetón alebo kajenské korenie, a ak sa vaše dieťa dotkne očí, môže si trochu ublížiť. Výber laku na nechty preberte s detským lekárom alebo lekárnikom, aby ste zistili, aká je najbezpečnejšia možnosť pre deti. Avšak zlá chuť laku na nechty zaručí, že si vaše dieťa obhrýzanie nechtov radšej dvakrát premyslí.

 

7 | Vytvorte si odmeňovací systém

Vyskúšajte si napríklad vytvoriť tabuľku, na ktorej si zaznačíte každý deň, kedy si dieťa nechty neobhrýzalo. Zakaždým, keď dosiahne určitý počet dní, dostane odmenu, napríklad malý výlet alebo novú knižku. Ak sa náhodou vaše dieťa nedokáže dostať cez celý deň bez toho, aby si obhrýzalo nechty, rozdeľte mu deň na viacero menších častí, napríklad pred obedom, poobede, počas večere.

 

8 | Skúšajte znova a znova

Niekedy je ťažké prestať so zlozvykmi, nezávisle od toho, ako veľmi chcete. Navyše dieťa sa zlozvyku nezbaví, pokiaľ samo nechce. Avšak, aj keď chce, nie je to jednoduchá cesta. Skúste dieťaťu vysvetliť, že na každého funguje niečo iné, a každý sa odučí svojim zvykom inak.  Ak náhodou prvý spôsob zlyhá, podporte vaše dieťa, aby vyskúšalo ďalší a ďalší. Vo všeobecnosti, čím je dieťa staršie, tým väčšiu zodpovednosť má samo za seba. Nezabudnite však dieťaťu a sami sebe pripomenúť, ako ťažko sa zbaviť zlozvykov. Choďte na to pomaly a dajte si od odvykania pauzu, ak je to potrebné. Trpezlivosť a vytrvalosť vás a vášho dieťaťa sa nakoniec vyplatia.

Zdieľať na facebooku