Magické frázy, ktoré vás v ťažkých chvíľach opäť spoja s dieťaťom

  Foto: Bigstock

Aj vo chvíľach nepohody a plaču je dôležité, aby dieťa vedelo, že  ho stále ľúbite. Ako to môžete docieliť?

 

Mnoho rodičov má dni, kedy majú pocit, že v role rodiča úplne zlyhávajú a výchovu detí nezvládajú. S deťmi to ide z kaluže do blata a nevedia, ako sa s dieťaťom opätovne spojiť a naladiť na spoločnú vlnu. To, čo dieťa potrebuje aj v tých najťažších momentoch je spojenie s rodičom, aj keď to nie je vždy jednoduché. Nabudúce, keď budete mať opäť pocit, že si s dieťaťom nerozumiete, vyskúšajte jednu z magických fráz, vďaka ktorým sa k sebe opäť priblížite.

 

Povedz mi, ako sa cítiš

Keď sa vám podarí dostať z dieťaťa pomenovanie emócie, aj keď sa jedná iba o jedno či dve slová, vezme preč energiu z emócie a presunie ju do inej časti mozgu. Konkrétne sa jedná o prefrontálnu kôru, ktorá umožňuje lepšie zvládanie náročných situácií a dokáže eliminovať negatívne emócie. Je to časť mozgu, ktorá má na svedomí to, že sa správame zodpovedne a dospelo, napríklad nám zabráni stráviť celý deň hraním hier alebo zabráni tom, aby sme sa v prípad konfliktov správali ako malé deti.

 

Chcem pochopiť, ako sa cítiš

Aj touto frázou sa približujete k dieťaťu, ak sa snažíte pochopiť, ako sa dieťa cíti. Okrem toho ňou však aj preukazujte empatiu k dieťaťu a jeho pocitom. Na to, aby empatia fungovala čo najlepšie, je nutný očný kontakt s dieťaťom a to, aby ste skutočne počúvali, čo sa vám dieťa snaží povedať.

 

Ľúbim ťa, aj keď sa hneváš

Pravdepodobne už dávno viete, že táto fráza na deti funguje. Dieťa potrebuje cítiť bezpodmienečnú lásku od rodičov na to, aby sa dokázalo správne vyvíjať fyzicky aj emocionálne. Vďaka tejto fráze bude dieťa vedieť, že ho máte radi, aj keď si v danom momente nerozumiete. Nemusí sa jednať len o hnev, emóciu vo vete môžete kedykoľvek zmeniť.

 

Môžem ťa objať?

V ťažkých momentoch sa u dieťaťa aktivuje časť mozgu nazvaná amygdala. Zareaguje na negatívnu emóciu a spôsobí to, že logika prestane fungovať a každá drobnosť je vyhodnotená ako nebezpečenstvo a riziko. Je to dôvod, prečo argumentácia u dieťaťa vôbec nefunguje, keď je dieťa nahnevané. Ak však dieťa objímete, jeho organizmus vypustí do tela oxytocín a serotonín. Oxytocín zredukuje to, ako amygdala reaguje.

 

Je v poriadku, že sa hneváš

Ak sa dieťa pokúsi potlačiť to, čo cíti, jeho pocity sa pravdepodobne ešte znásobia a reakcia bude v konečnom dôsledku ešte horšia, ako keď dieťa zareaguje hneď. Emócie sú normálnou súčasťou každého človeka, aj tie negatívne. Keď uznáte, že je to v poriadku, ak dieťa zažíva aj negatívne pocity, ukážete mu, že ho máte radi v každej chvíli.

 

Poďme sa spolu zhlboka nadýchnuť

Hlboký nádych dokáže zastaviť stresovú reakciu tela a spomaľuje rýchlosť, ktorou nám bije srdce. Je to jedna z vecí, ktoré môžu pomôcť nielen vášmu dieťaťu, ale aj vám, počas náročnejších momentov.

 

Ako ti môžem pomôcť?

Keď sa dieťa spýtate túto otázku, namiesto toho, aby sa sústredilo na negatívne emócie, začne sa sústrediť na riešenie. Na to, aby sa dieťa dokázalo zamyslieť nad riešeniami svojho problému, potrebuje zapojiť prefrontálnu kôru. A aj keď nepríde s odpoveďou na vašu otázku, už len to, že ponúknete pomoc, pre dieťa znamená veľa a ukáže mu, že vám na ňom a jeho emóciách skutočne záleží.

 

Môžeme začať odznova?

Táto otázku funguje rovnako ako tlačítko reset. Hoci je pravdepodobné, že ak túto vetu použijete po prvý krát, nebude fungovať. Napriek tomu ju nezatracujte a skúste to opäť.

 

Prepáč mi za...

Všetci sme ľudia a všetci sa mýlime. Ukážte svojmu dieťaťu, že dospeláci si vedia priznať svoje chyby. Pomôže to tomu, aby si aj vaše dieťa vedelo priznať svoje chyby. Možno ste spravili úplne triviálnu chybu, neuznali pocity dieťaťa, alebo ste si nevedome vybili  zlosť z práce na svojom dieťati. Možno ste použili nesprávny tón hlasu, alebo sa poriadne nevyspali už niekoľko rokov. Ospravedlnenie sa neráta, ak sa ospravedlníte frázou „Prepáč, že som stratila nervy, ale mala by si vedieť, že...“ Úprimné ospravedlnenie dokáže zázraky, no žiadne „ale“ nie vo vete dovolené.

 

Nabudúce...

Jednou z možností, ako sa ospravedlniť, je aj to, že do ospravedlnenia zahrniete sľub, o čo sa pokúsite do budúcna. Sľub o tom, že niečo do budúcna zmeníte, je jednou z kľúčových zložiek dobrého ospravedlnenia.

 

Zdroj: happyyouhappyfamily.com
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku