Podporujte u detí pevnú vôľu, je dôležitejšia ako IQ

Psychologička Angela Duckworth skúmala, čo viedlo ľudí k ich úspechu.
Psychologička Angela Duckworth skúmala, čo viedlo ľudí k ich úspechu. / Zdroj: angeladuckworth.com

Často sa hovorí, že IQ je najväčším predpokladom na ceste k úspechu. Avšak je to skutočne pravda? Psychologička Angela Duckworth si myslí niečo iné.


Predstavte si vaše posledné stretnutie so spolužiakmi so strednej alebo základnej školy. Preberáte životné úspechy či neúspechy, prácu, rodinu, deti. Avšak napriek dlhoročným priateľstvám je medzi vami priateľská konkurencia. Pri porovnávaní kariérnych úspechov často zistíte že tí, ktorí patrili v škole medzi najinteligentnejších žiakov a každý od nich čakal obrovské úspechy, pozitívnu zmenu vo svete a skvelú kariéru, majú vlastne so svojou kariérou problémy. Prečo to je tak?

 

IQ nie je všetko

IQ je dôležité, no len na jeho základe nemožno predpovedať úspech človeka v budúcnosti. Podľa psychologičky Angely Duckworth, autorky knihy Grit: The Power of Passion and Perseverance, tajomstvom úspechu nie je ani obrovský talent. Angela tvrdí, že rozhodujúci je špeciálny mix medzi vytrvalosťou a nadšením, čiže pevná vôľa.

 

Angela Duckworth strávila roky študovaním ľudí. Snažila sa pochopiť, čo stojí za úspechom úspešných ľudí. To, čo zistila, prekvapilo aj ju samu. Nešlo ani o inteligenčný kvocient, ani o známky v testoch, známky v škole či na maturitnej skúške. Nebolo dôležité to, či niekto získal titul na najlepšej univerzite v krajine alebo červený diplom. „Dôležitá bola kombinácia nadšenia a vytrvalosti. To je to, čo robí úspešných ľudí úspešnými,“ tvrdí Angela.

 

Kľúčom je pevná vôľa

Podľa Angely je pevná vôľa úzko spojená so schopnosťou vytrvať. Človek, ktorý má pevnú vôľu je neobyčajne pracovitý a odolný. Dokáže ísť vpred aj napriek všetkým prekážkam a ťažkostiam. A pokračuje aj v prípade, že úplne zlyhá. Vytrvalosť je nutná na to, aby bol človek dostatočne motivovaný k neustálemu zlepšovaniu sa.

Avšak mať pevnú vôľu nie je len o vytrvalosti. Druhou, nemenej podstatnou zložkou, je práve nadšenie pre niečo. Angela zistila, že tí najúspešnejší ľudia nie sú sústredený len na výsledok, avšak cesta k výsledku je pre nich rovnako dôležitá ako výsledok sám. „Aj keď niektoré veci, ktoré museli robiť na svojej ceste k úspechu boli nudné, frustrujúce, alebo dokonca aj bolestivé, nikdy by ani len nepomysleli na to, aby sa vzdali. Ich vášeň ich prinútila vytrvať,“ dodáva Angela.

Keď počas výskumu Angela zistila, že prirodzený talent a IQ nie sú zložkou, ktorá je na ceste k úspechu najpodstatnejšia, vymyslela aj dve jednoduché rovnice, ktoré ľahko vysvetlia celú jej teóriu:

 

Talent x snaha = zručnosť

Zručnosť x snaha = výsledky (úspech)

 

Štandardizované testy si necenia snahu

Snaha sa teda ráta dvakrát. Presne kvôli tomuto nie sú IQ test ani žiadne iné štandardizované testy účinné pri prognóze úspechu. Chýba im tá najdôležitejšia zložka rovnice, a to je osobný level snahy, čiže level vytrvalosti a nadšenia pre danú tému.

Angela vníma talent ako rýchlosť, ktorou sa daná schopnosť zlepšuje, keď sa jedinec snaží. Úspech je to, čo nastane, keď človek vezme získané schopnosti a využije ich.

 

Je v poriadku, ak vaše dieťa nie je to najinteligentnejšie

Je úplne v poriadku, ak vaše dieťa nie je široko ďaleko to najinteligentnejšie a nepatrí medzi top 1 % triedy v škole, nemá medaile z matematických a chemických súťaží.

Úsilie, ktoré vynaloží na ceste za svojím cieľom a jeho odhodlanie či vášeň počas jeho neskoršej kariéry sú omnoho dôležitejšie, ako tieto veci či výsledky z testov. A prečo? Pretože pevná vôľa je vždy viac ako len talent. Jedna vec je, aký je jeho potenciál, no ešte dôležitejšie je to, čo so svojím potenciálom urobí neskôr.

 


Zdroj: Angela Duckworth: Grit: The Power of Passion and Perseverance , ted.com
Zdieľať na facebooku