Aj otec ovplyvňuje, ako dcéra vníma svoje telo. Na čo by si mal dávať pozor?

Aj otec by mal ísť dcére príkladom, ako vnímať svoje telo.
Aj otec by mal ísť dcére príkladom, ako vnímať svoje telo. / Foto: Bigstock

Dieťa potrebuje pozitívny rodičovský vzor. Ak chcete, aby sa vaša dcéra mala rada taká, aká je, skúste sa inšpirovať aj týmito tipmi.

 

Mnoho detí a dospelých má problémy so svojím telom. Často sa v ňom necítia pohodlne. Mnohé tieto problémy začínajú už v ranom detskom veku. Už 5-ročné deti dokážu vyjadriť nespokojnosť so svojím telom. Deti by často chceli byť chudšie a až 80% dievčat vyskúšalo nejakú diétu, keď mali menej ako 10 rokov.

 

Obraz ženy alebo dievčaťa, ktorý je prezentovaný v médiách, je škodlivý. Až 87 % ženských charakterov v detskej televízii sa totiž klasifikuje ako podvyživených. Hoci súčasná kultúra neovplyvňuje len dievčatá, ale aj chlapcov, väčší negatívny dopad obrazu prezentovaného v médiách sa prejavuje u dievčat.

 

Idealizované ženské telo majú často aj hrdinky v komiksoch či v detských rozprávkach, čo neraz vyvolalo pobúrenie medzi rodičmi. Detské hrdinky bývajú nerealisticky chudé a majú obrovské oči. Videli ste už niekedy Barbie alebo Disney princeznú s nadváhou?  Podľa jednej štúdie boli postavy s nadváhou v detskej televízii dokonca bežne vyobrazené ako neatraktívne alebo mali menej kamarátov. Keď sa teda nad tým zamyslíme, nie je až také nečakané, že deti majú problém so svojím telom už v ranom detskom veku.

 

Veľmi významnú rolu preto zohrávajú v u detí pod takýmto tlakom okolia práve rodičia. Keď má dievča problém so svojím telom, často je táto situácia vnímaná ako zodpovednosť matky, pretože sa predpokladá, že sa dokáže s dcérou a jej uhlom pohľadu lepšie stotožniť. Avšak dôležitá v zdravom vývoji dcéry je nielen rola mamy, ale aj rola otca. Rola otca je rovnako dôležitá, ak nie ešte dôležitejšia, ako úloha mamy. Viaceré štúdie zistili pozitívny vplyv silného vzťahu medzi otcom a dcérou na sebavedomie dcéry. Jedna zo štúdií dokonca zistila, ako môže toto puto pomôcť bojovať s poruchami správania.

„Vzťah otca a dcéry je kľúčový a na základe neho sa odvíja, ako mladá žena vníma mužov a aké vzťahy má s mužmi do konca jej života,“ tvrdí Emmy Brunner, zakladateľka The Recover Clinic. „Ak sa cíti fyzicky akceptovaná otcom a dobrá taká, aká je, bude to mať pozitívny vplyv na to, ako sa dievča fyzicky vníma.“

 

Čo teda môže otec urobiť pre to, aby sa dcéra cítila príjemne vo svojom vlastnom tele?

1 | Sústreďte sa na úspechy, ktoré nemajú nič spoločné s tým, ako dieťa vyzerá

Všetci z nás majú radi komplimenty, avšak to, čo poviete dcére, by ste mali vyberať múdro. Nikdy totižto neviete, na čo práve myslí, čo sa jej neustále víri v hlave, a ako by ju mohli vaše komentáre ovplyvniť. Chváľte vašu dcéru za to, kto je, za jej snahu a nie za to, ako vyzerá.

 

2 | Mentálne blaho by malo byť vašou prioritou

Dôraz by mal byť kladený na fyzickú starostlivosť a nie na to, aby bolo dieťa po fyzickej stránke dokonalé. Starostlivosť o svoje zdravie a mentálnu pohodu je omnoho dôležitejšia ako to, aby niekto spĺňal fyzické ideály krásy. Čím viac dokážu otcovia naučiť svoje dcéry o tom, že aj zdravie je dôležité a je dôležitejšie než to, aby niekto dobe vyzeral, tým lepšie.

 

3 | Vyhnite sa diétam

Ak budete vy sami držať diéty, dieťa si uvedomí, že aj vy máte svoje nedostatky, ste si ich vedomý a chcete s nimi niečo urobiť. Keďže deti často kopírujú správanie rodičov, aj vaše diétovanie by mohlo viesť k tomu, že dcéra bude kopírovať vaše správanie. Rovnako to platí  aj pre synov. Štúdie ukázali, že ak otec vyjadrí, že si je vedomý svojich fyzických nedostatkov, jeho správanie môže byť veľmi škodlivé aj pre jeho syna. Taktiež to neplatí len pre otcov, ale aj pre mamy. Vidieť jedného z rodičov trpieť úzkosťou kvôli svojmu vzhľadu povedie prirodzene k tomu, že ani dieťa nebude so sebou spokojné.

 

4 | Hovorte o sexizme v médiách

V médiách a súčasnej kultúre sa objavuje množstvo rodových nerovností. Rozprávajte sa o tom s vašimi deťmi. Dajte vašej dcére vedieť, že si nemyslíte, že je v poriadku, ak sú ženy zneužívané alebo ponižované. Práve toto je často obraz, ktorý médiá ponúkajú. Ak otec dcére vysvetlí, prečo môže byť obraz médií škodlivý, a nie mama, dieťaťu to ukáže, že feminizmus, čiže rodová rovnosť, nie je len záležitosť žien, ale aj mužov. Z toho istého dôvodu je prospešné, ak sa porozpráva na túto tému so synom mama, a nie otec.

 

5 | Nerozprávajte o vlastných fyzických nedostatkoch

Podobne, ako vyhýbanie diétam, funguje aj nerozprávanie o fyzických nedostatkoch s vaším dieťaťom. Snažte sa tomu vyhnúť, ak je to možné. Deti sa učia z toho, čo dospelí robia a o čom hovoria. Buďte pre svoje deti príkladom, ktorý chcete, aby nasledovali. To, že ste otec, neznamená, že nemôžete byť pozitívnym príkladom vo vnímaní vlastného tela aj pre dcéru.

 


Zdroj: independent.co.uk
Čítajte viac o téme: Oteckovia, Výskum, Dcéry
Zdieľať na facebooku