15 tipov, ako pôsobiť sebavedomejšie vo chvíľach, keď sa vám podlamujú kolená

Sebavedomie môžete získavať aj po malých krôčikoch. V záťažových situáciách vám pomôžu aj malé triky.
Sebavedomie môžete získavať aj po malých krôčikoch. V záťažových situáciách vám pomôžu aj malé triky. / Foto: Bigstock

Na to, aby ste pôsobili sebaistejšie, stačia jednoduché triky. Na pracovnom večierku si predstavte, že cudzia osoba, s ktorou sa rozprávate, je váš starý známy, alebo pri telefonátoch stojte a gestikulujete.


Caroline Goyder pracovala mnoho rokov ako hlasová učiteľka pre hercov v Royal Central School of Speech and Drama. Posledných 10 rokov strávila vytváraním systému, ktorý by jej zákazníkom nehercom pomohol rozprávať s rovnakou sebaistotou a silou v každodennom živote. Medzi jej klientov patrí kráľovská rodina, lídri z veľkých korporácií, ale aj ľudia z médií. Často rozpráva aj v televízii, na rôznych školách či konferenciách. Caroline tvrdí, že si svoju prácu našla náhodou a v súčasnosti už má takmer 20-ročné skúsenosti. V programe English with Lucy rozprávala o tom, ako pôsobiť sebavedomejšie v rôznych životných situáciách.

 

1 | Sebavedomie na večierku

Aj tým najznámejším ľuďom z televíznych obrazoviek často chýba sebadôvera. Ak sa ocitnete na večierku, hlavne ak ste naň dostali pracovné pozvanie, neraz musíte prekračovať svoju komfortnú zónu a absolvovať aj rozhovory s ľuďmi, ktorých vôbec nepoznáte, alebo sú v porovnaní s vami na kariérnom rebríčku omnoho vyššie.

Na večierku vtedy môžete využiť tri jednoduché triky, ktoré vám pomôžu pôsobiť sebaisto. V prvom rade myslite na svoje telo. Uvoľnite svoje ramená, zrelaxujte svoje dýchanie a sústreďte sa na svoj hlas. Najmä ženy, keď sú nervózne, majú veľmi vysoký hlas. Preto sa snažte udržať svoj hlas nízko.

Druhý trik spočíva v tom, aby ste si predstavili, že každý, koho stretávate, je váš starý priateľ. Myslite na to, ako sa k danej osobe správate a rozprávate sa s ňou. Svaly okolo našich očí sa zakaždým trošku pokrčia, keď stretneme niekoho, kto je náš priateľ. Tento úsmev sa často nazýva aj úsmev a´ la Duchenne. Jednoducho si predstavte, že daná osoba je váš starý priateľ, a zvyšok chémie za vás odvedie mozog.

Tretím trikom je, keď si predstavíte, že niekde musíte byť iba 5 minút. Je to to isté, ako keby si poviete, že idete do posilňovne iba na 5 minút. Avšak keď už niekde ste, napríklad aj na večierku, tak tam zostanete dlhšie, pretože to nie je až také zlé. Nájdite niekoho, s kým sa môžete rozprávať ako so starý priateľom, sústreďte sa na svoje ramená a hlas.

 

2 | Sebavedomie na rande

Pri randení existujú tiež tri jednoduché tipy. V prvom rade si musíte myslieť o sebe tri veci. To, že ste krásna alebo krásny, pretože vám to dodá potrebnú iskru, aj keď sa tak možno necítite. Tiež si musíte povedať, že je niekto, kto vás miluje, pretože už len táto myšlienka vám dodá určité teplo, vďaka chémii mozgu. Treťou vecou, ktorú si musíte o sebe myslieť je to, že máte tajomstvo. Táto myšlienka vám päť dodá iskru. Budete pôsobiť ako zábavná osoba.

 

Randenie je často len záležitosť vašej hlavy, ktorá vám hovorí, že na to nemáte a dopadne to zle. Nemali by ste sa pozerať do zrkadla, a myslieť si, že to dopadne zle. Namiesto toho, aby ste sa obávali, že to dopadne zle, skúste sa obávať, že to dopadne dobre. Keď si predstavíte, že ste tam zabávate sa a večer je skvelý, aj do miestnosti vojdete omnoho relaxovanejší.

Na rande máme často pocit, že musíme stále rozprávať, avšak najlepší v randení sú práve ľudia, ktorí sa vedia pýtať a počúvať. Keď sa ľudí pýtate osobné otázky, cítia s dôležito a začnú rozprávať. Odpovede premeňte opäť na otázky, a tento človek bude mať pocit, že ste prepojení.

 

3 | Sebavedomé rozprávanie na verejnosti a prezentovanie

Ak vás náhodou čaká prezentácia v jazyku, ktorý nie je váš rodný jazyk, mali by ste trénovať dvakrát toľko. Na prípravu v rámci prezentácie pomôže, ak si napríklad nahráte svoj hlas, aj napriek tomu, že je to nepríjemné a možno sa vám nechce.

Druhý trik opäť spočíva v tele. Na to, aby ste nemali nepríjemné motýle v bruchu pomôže, ak sa pred prezentáciou či rozprávaním upokojíte príjemnou aktivitou a negatívnu energiu presmeruje na pozitívnu.

 

Tretí tip opäť spočíva v predstavení si publika ako vašich starých priateľov. Pred prezentáciou sa skúste rozprávať s publikom, zistiť prečo prišli a čo by ich zaujímalo. Ak to nie je možné, spýtajte sa, či majú nejaké otázky. Pokiaľ ste introvert, táto taktika vám pomôže nepremýšľať o vás, ale premýšľať o publiku.

 

4 | Pracovný pohovor

Pracovné pohovory sú desivé, pretože viete, že vás niekto sleduje. Ešte predtým, než vojdete do miestnosti, myslite na to, čo asi môžu hľadať. Keď prídete do miestnosti, skúste im pomôcť túto osobu nájsť. Vy im pomáhate rozhodnúť sa. Nie je to o tom, aby súdili vás, ale o tom, aby ste im pomohli jasne premýšľať. Nie vždy ste vy tá správna osoba pre danú prácu.

Taktiež by ste sa mali zamerať na svoje dýchanie, pretože inak príde jedna zo zlých pohovorových otázok, ako napríklad aké sú vaše tri najhoršie vlastnosti, a vy nahlas vzdychnete. Snažte sa dýchať do chrbta, vďaka čomu budete pôsobiť vyrovnanejšie.

Ak dostanete zložitejšiu otázku, pokojne chvíľu premýšľajte a predstavete si vašu odpoveď, až potom odpovedajte.

 

5 | Sebavedomé rozprávanie do telefónu

Pri rozhovore cez telefón máte iba hlas druhej osoby bez toho, aby ste videli telo, čo celú situáciu sťažuje. Skúste si druhú osobu predstaviť, ako sedí na sedačke v obývačke. Ak ste ju náhodou ešte nestretli, predstavte si, ako asi vyzerá. Predstave si tú osobu. Vďaka tomu budete mať, pocit ako keby ste sa rozprávali tvárou v tvár.

 

Ak rozprávate po telefóne, skúste dodať slovám viac dôrazu. Každý jazyk má vlastný rytmus, ktorý môžete využiť vo svoj prospech. Výhodou telefonovania je, že vás druhá osoba nevidí. Pokiaľ potrebujete zanechať skvelý dojem a ste z telefonátu nervózny, postavte sa, alebo sa prechádzajte po dome. Dodá to silu vášmu hlasu, vám energiu a celkovo vás to viac zrelaxuje. Nebojte sa gestikulovať, veď vás predsa nikto nevidí.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku