Ako pôsobiť v očiach ľudí charizmaticky?

Charizma nie je zhoda náhod.
Charizma nie je zhoda náhod. / Foto: Pexels

Pôsobiť charizmaticky nie je vždy jednoduché, najmä nie v ťažších situáciách, avšak aj takéto situácie môžete zvládnuť s prehľadom.


Charizma sa často považuje za niečo vrodené. Avšak každý z nás si ju dokáže vybudovať. Ako na to napísala Olivia Fox Cabane vo svojej knihe The Charisma Myth. V predchádzajúcom článku o charizme ste sa dočítali, čo to vlastne charizma je, aké sú prekážky k tomu, aby ste pôsobili charizmaticky, a aké typy charizmy poznáme. Dnes sa dočítate viac o tom, ako zanechať dobrý prvý dojem, zvládnuť zložité situácie, a mať charizmatickú reč tela.

 

Vytvorenie charizmatického prvého dojmu

Hovorí sa, že máme len jednu šancu urobiť prvý dojem. Počas prvých sekúnd druhá osoba odhadne váš socio-ekonomický status, vzdelanie, aj to, či ste úspešný. Do prvej minúty sa rozhodne či ste dôveryhodná osoba, priateľská, a takisto sa rozhodne, či vás bude považovať za inteligentného človeka alebo nie. Celé toto rozhodovanie je riadené inštinktom. Ak urobíte zlý prvý dojem, je ťažké napraviť to, avšak nie je to nemožné.

Ľuďom sa páčia ľudia, ktorí sú im podobní. Rozhoduje oblečenie, výzor, správanie a reč. Oblečenie si na nás ľudia všímajú ako prvé, preto by ste mali svoje oblečenie vždy prispôsobiť udalosti a byť oblečený v rovnakom štýle ako ľudia okolo vás. Podanie ruky je druhým faktorom, na základe ktorého vás budú ľudia súdiť. Na vytvorenie skvelého prvého dojmu je tiež dôležité vedieť prelomiť ľady v konverzácii. Konverzáciu je vhodné začať komplimentom na oblečenie a ďalej pokračovať otázkami s otvoreným koncom, aby druhá osoba rozprávala. Otázky sústreďte na pozitívne témy a snažte sa udržať pozornosť druhej osoby. Vyhýbajte sa slovu ‘ja‘.

Nečakajte príliš dlho na ukončenie konverzácie, pretože ľudia si zapamätajú, ako sa s vami cítili. Najjednoduchším spôsobom na ukončenie konverzácie je zamerať sa na ľudí, ktorí sa do konverzácie nezapájali, alebo mať nejakú povinnosť, kvôli ktorej musíte odísť. Ponúknite niečo osobe, s ktorou ste sa rozprávali, ako napríklad informáciu (knihu), spojenie do budúcna, viditeľnosť (pozvite ich do skupiny).

 

Aj počúvanie a rozprávanie sú dôležité

Schopnosť počúvať je dôležitá preto, aby ste pôsobili charizmaticky, pretože vďaka tomu sa ľudia okolo vás budú cítiť pochopene aj bez toho, by ste povedali čo i len slovo. Počúvajte viac než hovoríte a vyhnite sa prerušovaniu. Avšak nechajte ostatných, aby prerušovali vás.

Ak sa náhodou ocitnete v situácii, kedy máte pre druhú osobu zlú správu, skúste k tomu pridať nejaké dobré správy. Vašej charizme pridá, ak sa naučíte, ako prijať komplimenty. Keď rozprávate, snažte sa používať čo najmenej slov s čo najväčšou hodnotou. Vaše slová by mali byť kombináciou informácií, zábavy a pozitívnych pocitov. Vždy myslite na úsmev, pretože vďaka nemu budete pôsobiť príjemnejšie.

 

Reč tela ovplyvňuje emócie človeka

Ľudia viac reagujú na to, ako niečo hovoríte než na to, čo vlastne hovoríte. Ak si vaše slová budú odporovať s vašou rečou tela, uprednostnia neverbálne vnemy.

Jednou z vecí, ktoré ľudia v rozhovoroch robia, je zrkadlenie reči tela druhého človeka. Zrkadlenie je skvelým spôsobom, ako v iných ľuďoch aktivovať pocit dôvery voči vám. Ak si však všimnete, že nevyvoláva pozitívnu reakciu u osoby, s ktorou sa rozprávate, mali by ste so zrkadlením prestať. Zlatým pravidlom konverzácie je aj rešpektovanie osobného priestoru.

 

Ako využiť charizmu v ťažkých situáciách?

Olivia tvrdí, že byť charizmatický je možné aj v ťažších situáciách, napríklad pri oznamovaní zlých správ či kritizovaní.

Kľúčom pri kritizovaní alebo oznamovaní zlých správ je miesto a čas. Pri oznamovaní zlých správ je lepšie počkať, pri kritike je lepšie povedať to čo najskôr. Ak kritizujete druhú osobu, robte to s empatiou a súcitom, vžite sa do procesu. Snažte sa byť špecifický a presný. Dajte si pozor na to, aby ste nekritizovali osobu ako celok, ale iba konkrétne správanie. Ak ponúknete konštruktívnu kritiku, bude lepšie prijatá. Povedzte, čo chcete vidieť namiesto toho aby ste povedali, čo vidieť nechcete. Vždy kritiku ukončite pozitívne a dajte danej osobe vedieť, že si ju ceníte.

 

Ťažšou situáciou môže byť ak sa musíte ospravedlniť. Napriek tomu, že aj nezhody môžu posilniť vzťah, nie vždy to je jednoduché. V prvom rade si musíte vy sami odpustiť. Pokiaľ je to možné, vždy sa snažte ospravedlniť osobne, nie cez správu na Facebooku ani po telefóne. Ak sa niekto ospravedlňuje vám, snažte sa danú osobu pochopiť a rozprávať.

 

Charizma znamená aj zodpovednosť

Byť charizmatický má množstvo výhod. Ľudia sa k vám budú utiekať v čase krízy, budú mať voči vám veľké očakávania.

Množstvo ľudí vám však bude závidieť vašu charizmu. Jednou z taktík, ako zvládnuť závisť, je dať ľudom zásluhu na vašom úspechu - budú mať pocit, že vám k úspechu pomohli a tým pádom vás budú menej kritizovať.

Ďalšou nevýhodou môže byť to, že ľudia vám povedia až príliš veľa, pretože budú mať s vami spojenie.

Myslite však na to, že  rovnako ako inteligencia, aj charizma je vaša výhoda. Nezneužívajte ju, ale využívajte ju zodpovedne.

Čítajte viac o téme: Charizma
Zdieľať na facebooku