Čo sa môžu dospeláci naučiť od malých detí?

Aj škôlkari nás môžu mnohému priučiť. Po rodine je práve škôlka miestom, kde sme všetci dostali svoje prvé životné lekcie.
Aj škôlkari nás môžu mnohému priučiť. Po rodine je práve škôlka miestom, kde sme všetci dostali svoje prvé životné lekcie. / Foto: Shutterstock

Aj škôlkari nás môžu mnohému priučiť. Po rodine je práve škôlka miestom, kde sme všetci dostali svoje prvé životné lekcie.

 

Deti sa učia od dospelých. Kopírujú naše správanie, slová, ktoré používame, gestá, ktoré robíme. Napriek tomu však existuje obrovské množstvo vecí, ktoré by sme sa mohli od detí naučiť my. Paulo Coelho raz povedal: "Dieťa môže dospelého naučiť tri veci: byť bezdôvodne spokojný, vždy sa čímsi zaoberať, a celou silou sa dožadovať toho, čo chce." V skutočnosti je toho omnoho viac, ako len tieto tri veci.

 

1 | Vodcovské schopnosti môžu zvýšiť vašu popularitu

Je ťažké byť dobrým lídrom. Avšak aj malé deti vedia, že keď budú viesť, budú populárnejšie a budú mať viac kamarátov. Či už budú prvé v rade pri tancovaní na pesničku alebo na prechádzke v škôlke, ostatní ich budú nasledovať. Všetci potrebujeme mať správnych lídrov, ktorých rešpektujeme, ktorým môžeme veriť, aj keď ich rozhodnutia sú ťažké. Ak veríte, že vám takéto miesto patrí, musíte preto niečo urobiť. Len keď budete lídrom, budú vás ostatní nasledovať.

 

2 | Keď vás prichytia pri podvádzaní, priznajte si to

Aj drobné klamstvá sú zlé a nemali by ste sa k nim uchyľovať. Ak vás ale niekto nachytá pri podvádzaní, priznajte to. Druhej osobe to vezme vietor z krídiel, pretože sa nebude môcť s vami hádať.

 

3 | So svojím okolím sa deľte

V angličtine sa často používa spojenie "sharing is caring", čo vyjadruje, že ak sa s niekým delíte, znamená to, že vám na ňom záleží. Vždy by sme sa mali snažiť deliť a pomáhať ľudom okolo nás. Keď sa nedokážeme o svoje veci, čas, názory... podeliť, môžu sa stať rôzne veci. Presne tak ako v škôlke, keď sa dieťa nepodelí o svoju hračku, nahnevá svojich kamarátov, alebo ho vylúčia zo svojho kruhu priateľov.

 

4 | Každého vnímajte ako výnimočného

Deti majú jednu špeciálnu schopnosť, a tou je vnímať každého, ako niekoho špeciálneho. Všimli ste si niekedy, ako sa na každého pozerajú, akú iskru majú v očiach? Každého vidia cez nevinné očká ako jedinečného. Napriek tomu, že sa pozeráme na tých istých ľudí ako deti, my sa pozeráme cez špinavé okuliare a nevidíme realitu tak jasne, ako ony.

 

5 | Verte inštinktu

Na tento svet sme prišli so všetkým, čo potrebujeme k prežitiu. Žiadne vedomosti nám nedokážu nahradiť naše inštinkty, preto by sme im mali dôverovať. Rovnako, ako to robia deti.

 

6 | Život nie je fér

Život jednoducho nie je fér. Deti v škôlke často súťažia v tímoch a je bežné, že jeden tím má vždy toho silnejšieho či šikovnejšieho hráča. Alebo sa mu podarí nahromadiť viac hračiek. Avšak život nie je fér. Celý život sa len snažíme schovávať sklamaný výraz, keď veci nejdú podľa našich predstáv. Keď ten iný tím vyhrá, pretože majú najrýchlejšieho hráča. Rozdiel medzi deťmi a dospelými však je v tom, že zatiaľ čo my si to nepriznáme, deti to povedia nahlas a jasne dajú najavo, čo si myslia.

 

7 | Niekedy získame to, čo chceme

Zvyčajne je však potrebné si to vypýtať, aby sme to, čo chceme, dostali. Aj druhý tím sa dokáže rozdeliť o svoju výhru, no neurobí to bezdôvodne. Poučenie pre nás? Keď niečo chceme, najmä tú spravodlivosť, treba sa ozvať. Nič nedostaneme zadarmo, aj pokiaľ by sme si to možno zaslúžili. Ako raz povedala známa moderátorka Oprah Winfrey: "V živote dostaneš len to, čo si budeš mať odvahu vypýtať."

 

8 | Nie je dobré zapredať svojich priateľov

Priateľstvo medzi deťmi je často dočasne poznačené tým, že sa deti zapredajú. Napríklad, keď jedno dieťa povie, že niečo urobilo len preto, že mu to druhé dieťa nakázalo. Samo to tak nemyslelo. U 5-ročných detí sa však takéto rany hoja rýchlo a dokážu si rýchlo odpustiť, čiže už o päť minút sa nič nedeje. Problémy dospelých sa ale tak rýchlo a jednoducho neriešia.

 

9 | Ako odpustiť

Deti sa ľahko urazia a nahnevajú. Ale rovnako ľahko ich to aj prejde a o pár minút sa zase usmievajú, ako keby sa nič nestalo. Jednoducho odpúšťajú a zabúdajú. Je to jedna zo schopností, ktoré by sme sa ako dospelí mali opäť naučiť.

 

10 | Vždy hovoriť pravdu

Rovnako, ako majú deti úprimné očká, majú aj úprimné srdcia a takmer vždy hovoria pravdu. Sú jednoducho úprimné. Vždy hovorte pravdu, povedzte, čo si skutočne myslíte, a ako sa cítite. Stojte si za tým, v čo veríte. Pretože ľuďom, ktorým to bude vadiť, na tých nezáleží, a tí, na ktorých záleží, tým to vadiť nebude.

 


Zdroj: telegraph.co.uk, purposefairy.com
Zdieľať na facebooku