Najlepšie filmy o ťažkostiach dospievania

Filmy o dospievaní a tínedžerskom živote.
Filmy o dospievaní a tínedžerskom živote. / Foto: csfd

Mladí ľudia majú veľa vecí, s ktorými sa je nutné vysporiadať. Menia školy, kamarátov, kolektívy, stretávajú svoje prvé lásky, snažia sa splniť nároky rodičov či svojho okolia. Niektorí tínedžeri sa však stretávajú aj s horšími vecami ako drogami, šikanou a chudobou.

 

Ak chcete nahliadnuť do duše dospievajúcich, pozrite si výber filmov, ktoré sa zameriavajú na problémy dnešnej mládeže a to, ako sa s nimi mladí vyrovnávajú.

 

Ten, kto stojí v kúte

Hlavným hrdinom príbehu je Charlie, citlivý chlapec s hlavou v oblakoch. Všetci ho majú za čudáka, avšak on sa len snaží zapadnúť a nájsť si priateľov. Bojí sa nadväzovať vzťahy, a preto zostáva väčšinou ako pozorovateľ. Len ten, čo stojí v kúte. Pred šikanou sa ubrániť dokáže, avšak cíti sa osamelo a svoj život opisuje pomocou série anonymných listov. Charlieho príbeh začína na strednej škole, kde si Charlie získa dvoch priateľov. Patrick je gay, ktorý bojuje so svojou orientáciou. Jeho nevlastná sestra Sam sa zase vyrovnáva so svojou minulosťou. Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom.

 

 

Projekt X

Projekt X sa stal akýmsi kultom mladých. Zobrazuje večer troch kamarátov, ktorí sa rozhodnú osláviť narodeniny jedného z nich vo veľkom štýle. Snažia sa zviditeľniť pred odchodom na univerzitu, avšak z nevinného nápadu školského večierku sa stane obrovská párty, na ktorú nikdy nikto nezabudne. Všetko sa zvrtne a párty je naživo vysielaná v televízii. Film je založený na skutočnej udalosti.

 

 

17 dievčat

Tento francúzsky film sa taktiež zakladá na skutočnej udalosti. Rozpráva príbeh o skupinke školáčok. Keď jedna z nich otehotnie, presvedčí svoje kamarátky a spolužiačky pre skupinové otehotnenie. Film zobrazuje, ako funguje davová psychóza a čo sa stane, keď sa dievčatá rozhodnú preskočiť životné obdobie medzi strednou školou a materstvom.

 

Teror na síti

Film Teror na síti rozpráva príbeh školáčky Casey. Anonymný hacker plánuje zverejniť jej súkromné fotografie na súkromnej sieti a ona sa mu v tom snaží zabrániť. Príbeh je inšpirovaný množstvom skutočných prípadov kyberšikany. Práve kyberšikana je problémom, s ktorým sa stretáva čoraz viac mladých ľudí. Keď sa však dieťa stanete jej terčom, je veľmi ťažké uniknúť.

 

 

Slon

Film je založený na skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala v meste Columbiana koncom 90.-tych rokov. Režisér filmu sa nezameral na sociopolitické udalosti, ale na to, čo sa mohlo odohrávať v hlavách mladých útočníkov. Pritom sa však nesnaží nájsť vysvetlenie. Príbeh sa odohráva vo viacerých vrstvách. Sleduje zopár chlapcov a dievčat, avšak nič nenaznačuje tomu, ako obyčajný školský deň skončí.

 

Medzi riadkami

Príbeh vychádza z bestselleru s rovnakým názvom. Zobrazuje príbeh mladej učiteľky, ktorá sa snaží dať deťom ulice, vychovaných drsným životom a pouličnými prestrelkami, vlastný hlas. Školu neustále ohrozuje násilie a rasové napätie. Sama učiteľka bojuje s predsudkami autorít. Zatiaľ, čo deti rozprávajú svoje osobné príbehy a počúvajú príbehy svojich spolužiakov, uvedomia si, že môžu spolu vychádzať, snažia sa zachrániť svoje životy, ale aj malý svet okolo seba.

 

Náš vodca

Príbeh sa odohráva v súčasnom Nemecku, kde progresívny učiteľ zavedie v triede pedagogický experiment, a snaží sa študentom priblížiť obdobie diktatúry. Pasuje sa do role lídra a snaží sa svojim žiakom vysvetliť, čo je rovnosť či disciplína. Študenti sa však nebránia a vezmú experiment vážne. Myšlienka jedného učiteľa tak zasiahne aj osobné životy študentov. Film zobrazuje davovú psychózu študentov a to, ako ľahko je podľahnúť a v takejto myšlienke, hoci aj mylnej, pokračovať.

 

 

Precious

Dráma zobrazuje príbeh 16-ročnej Američanky Precious, ktorá je obézna, psychicky týraná matkou a už druhýkrát tehotná so svojím neprítomným otcom. Nikto jej nie oporou a svet si nevšimne ani to, že nedokáže čítať či písať. Príbeh nekompromisne zobrazuje pomery, v ktorých žijú deti v sociálne slabších rodinách. Východiskom problému je najmä vzdelanie, ktoré Precious dostáva až pri trpezlivej učiteľke v alternatívnej škole.

 

 


Zdroj: www.csfd.cz
Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku