7 znakov, ktoré vám napovedia, či ste dobrý rodič

Výchove detí dnes bola latka nastavená vysoko, a preto mnoho rodičov pochybuje, či uchopili rodičovstvo správne.
Výchove detí dnes bola latka nastavená vysoko, a preto mnoho rodičov pochybuje, či uchopili rodičovstvo správne. / Foto: Shutterstock

Pri výchove detí dnes bola latka nastavená vysoko, a preto mnoho rodičov pochybuje, či uchopili rodičovstvo správne. Najľahšie je porovnávať sa s ostatnými rodičmi, ale to nemusí byť tá správna cesta a môže viesť ľahko k frustrácii. Ako teda spoznáte, že to robíte dobre?

 

1 | Dieťa pred vami ukazuje svoje emócie

Schopnosť detí ukázať vám, že sú nahnevané, majú strach alebo sú smutné, znamená, že sa pred vami cítia emocionálne bezpečne. Ak teda pred vami prejavujú bežne svoje emócie, ste na dobrej ceste. Ak ich pred vami skrývajú, nedelia sa o ne, či už sú pozitívne alebo negatívne, mali by ste spozornieť. Takáto situácia naznačuje, že vo vašom vzťahu existuje problém, ktorý ste si neuvedomili. Vždy, keď pred vami dieťa prejavuje svoje emócie, nepopierajte ich, jednoducho ich prijmite a venujte mu svoju pozornosť.

 

2 | Dieťa za vami príde, keď mu je ublížené, alebo má problém

Ak je toto u vás doma samozrejmosť, odvádzate ako rodič skvelú prácu. Znamená to, že ste pre dieťa synonymom bezpečia a miesta, kam sa môže kedykoľvek vrátiť. Dieťa môžete podporiť tým, že ho budete počúvať, aj keď jeho problémy pôsobia malicherne. Získate tak viac otvorenej komunikácie vo vzťahu s dieťaťom, a najmä informácie o tom, čo prežíva.

 

3 | Dieťa s vami môže hovoriť o svojich pocitoch bez toho, aby sa obávalo vašej reakcie

Ak ste so svojím dieťaťom v takomto vzťahu, je to znakom flexibilného a otvoreného rodičovského vzťahu. Niektorí otcovia a mamy nevedome obmedzujú komunikáciu s dieťaťom svojimi neprimeranými reakciami. Napríklad prehnanou reakciou na ich myšlienky či pocity, ktoré sa im nepáčia. Iní zase pôsobia príliš krehko, takže ich dieťa nechce zaťažovať svojimi problémami.

Dieťa ideálne podporíte tým, že budete akceptovať jeho myšlienky a pocity bez toho, aby ste do toho vkladali seba a svoje názory. Ak však potrebujete pomoc vy sami, lebo nedokážete zvládnuť vlastné pocity, určite na to nevyužívajte svoje dieťa. Nájdite si iného dospeláka alebo odborníka a nezaťažujte dieťa. Dieťa by malo zostať dieťaťom a témy, napr. o vašich manželských problémoch, by sa nemali dostať do jeho uší.

 

4 | Nekritizujete a neškatuľkujete

Skvelí rodičia dávajú spätnú väzbu, ktorá nie je iba negatívnou kritikou a vyhýbajú sa nálepkám ako lenivý, zlý či neposlušný.  Ak zje dieťa všetky keksíky predtým, než sa k nim dostane hocikto iný, dobrý rodič sa sústredí na správanie dieťaťa, upozorní ho na to, že je dôležité podeliť sa s nimi so svojimi súrodencami. Vyzve dieťa, aby to ostatým členom rodiny určitým spôsobom vynahradilo. Možno je to ťažšie, ako nazvať dieťa neposlušným a dať mu trest, avšak je to určite efektívnejšie.

 

5 | Podporujete dieťa v jeho záujmoch a talente

Keď má dieťa svoje záľuby, má oblasť, v ktorej môže niečo dosiahnuť. Toto má na jeho vývin pozitívny vplyv, pretože je angažované počas detstva, tínedžerských rokov a väčšinou aj ako dospelák. Učí ho to tiež vytrvalosti a pomáha chrániť pred riskantným správaním. Je úžasné, ak je niekto dobrý v tom, čo miluje.

Niekedy to však rodičia preháňajú a smerujú dieťa k tomu, aby naplnilo ich nesplnené sny a potreby. Keď musíte dieťa nútiť, aby bolo v niečom výnimočné, existuje veľa vecí, ktoré sa môžu pokaziť. Dieťa môže cítiť obrovský nátlak pri ktorom sa necíti komfortne. Ak takéto dieťa zlyhá, a má doma narcistického rodiča, okrem toho, že bude mať pocit, že sklamalo samé seba, bude niesť aj bremeno toho, že sklamalo svojho rodiča.

 

6 | Vy vytvárate hranice v správaní, aby bolo vaše dieťa v bezpečí

Skvelí rodičia dávajú detskému správaniu určité hranice. Deti, ktoré ich nemajú, majú veľa problémov, alebo sú úplne stratené. Hranice deťom pomáhajú uvedomiť si, že sú milované, aj keď tieto hranice nemajú rady. Príkladom hraníc môže byť čas, kedy ide dieťa spať, nedovolenie tínedžerovi zúčastniť sa na párty s alkoholom alebo pevne stanovený čas, kedy dieťa príde večer domov.

 

7 | Naprávate svoje chyby

Ak na dieťa kričíte, alebo to náhodou preženiete, je dôležité, aby ste sa dokázali ospravedlniť. Ak dokážete napraviť svoje chyby vo vzťahu s dieťaťom, ste skvelý rodič. Môžete sa so svojím dieťaťom porozprávať o tom, čo navrhuje, aby sa také situácie neopakovali. Taktiež pomôže, ak vysvetlíte, prečo ste sa zachovali tak, ako ste sa zachovali. Vzťah rodiča a dieťaťa by nemal byť o krátkodobých úspechoch, ale o podporovaní lásky, budovaní rešpektu a spojenia.

Zdieľať na facebooku