Ako uspieť v akejkoľvek práci, ktorú robíte?

Tieto odporúčania vám pomôžu zlepšiť prácu a následne i osobný život.
Tieto odporúčania vám pomôžu zlepšiť prácu a následne i osobný život. / Foto: Pexels

Existuje mnoho rád vedúcich k úspechu v práci. Špecializovaný kariérny portál 8 000 hours, ktorý sa zameriava na rady, ako uspieť v pracovnom živote, vyšpecifikoval niekoľko krokov, ktoré vás povedú k väčšiemu úspechu v práci a celkovo v živote.

 

Nezabudnite sa o seba starať

Veľmi veľa ambicióznych ľudí sa o seba vôbec nestará a ide len za svojím cieľom v práci, alebo na to jednoducho zabúda. Práve takýto prístup môže viesť k vyhoreniu a paradoxne k menšiemu úspechu. Výskum profesora Adama Granta zistil, že aj altruisti, ktorí nezanedbávajú vlastné záujmy, sú v dlhodobom období produktívnejší a môžu navyše urobiť vo svojom okolí viac dobra. Sústreďte sa popri svojich ambíciách na základné veci ako dostatok spánku, cvičenie, zdravé jedlo, voľný čas s priateľmi. Tieto faktory majú obrovský vplyv aj na vaše každodenné šťastie, zdravie a energiu. Ak pracujete dlhé hodiny, ale zabúdate sa starať sami o seba, strácate priateľov, ničíte si zdravie, ale zároveň klesá aj vaša produktivita.

 

Vaše mentálne zdravie by malo byť prioritou

Podľa prieskumu z roku 2015 trpí stresom až 7 z 10 Slovákov. Stále narastá i počet ľudí s mentálnymi problémami, ktoré často podceňujú a neriešia. Ak patríte medzi nich aj vy, napríklad trpíte úzkosťou, ste dlhodobo pod veľkým stresom, vašou prioritou by malo byť postarať sa o svoje duševné zdravie. Má obrovský vplyv na váš život, výkon v práci a aj vzťahy s kolegami či rodinou.

 

Nezabúdajte na svoju fyzickú kondíciu

Okrem mentálneho zdravia by ste si mali dať pozor aj na svoje fyzické zdravie. Najväčšou prekážkou k ľudskej produktivite sú problémy s chrbticou, ktoré sú najväčším problémom ľudskej populácie v súčasnosti a môžu vám zabrániť viesť plnohodnotný život aj na niekoľko mesiacov. Existuje niekoľko spôsobov, ako zredukovať riziko chorôb, napríklad tým, že si dáte pozor na to, ako v práci stojíte či sedíte, alebo tiež pravidelnou zmenou polohy a cvičením.

 

Buďte šťastní

Nechajte sa viesť pozitívnou psychológiou. Ak máte pocit, že by ste mohli byť šťastnejší, zamerajte sa na štyri základné faktory - spánok, pohyb, rodina, priatelia. Keď budete šťastnejší, vaša produktivita bude vyššia a hrozí vám menšia šanca vyhorenia. Existujú tiež rôzne cvičenia založené na písaní esejí, ktorých úlohou je udržať sa šťastným. Môžete si pravidelne na konci každého dňa hodnotiť, ako šťastne sa cítite, viesť si denník či diár, kde si napíšete každý deň niečo, za čo ste vďační a prečo sa to stalo, alebo sa začnite venovať meditácii. Odporúčané je tiež urobiť každý deň niečo milé, oslavovať svoje úspechy s inými ľuďmi, ale aj snažiť sa nájsť zmysel v tom, čo robíte.

 

Zlepšite svoje základné sociálne schopnosti

Sociálne schopnosti sú užitočné, nezávisle od toho, aká je vaša kariéra alebo životný cieľ. Môže sa ich naučiť úplne každý. Väčšinou sa jedná o malé zvyky, ktoré však môžu výrazne zmeniť váš život, napríklad vedieť sa prihovoriť cudzej osobe alebo zmeniť to, ako myslíte o sociálnych situáciách. Práve tieto schopnosti vám pomôžu ľahšie si nájsť priateľov a lepšie vychádzať s ľuďmi. Jednou z najznámejších kníh v tejto oblasti je kniha Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí.
Mnoho ľudí dnes trpí nervozitou pri socializácii, avšak aj tento problém je možné prekonať pomocou terapie. Pokiaľ si chcete zlepšiť vaše sociálne schopnosti, jednoducho skočte do vody a začnite plávať.

 

Obklopte sa skvelými ľuďmi

To, akými ľuďmi sa obklopíte vo svojom živote, zohráva veľmi veľkú úlohu. Schopnosť networkingu patrí v súčasnosti medzi tie najdôležitejšie. Známosti a konexie sú dôležité pri hľadaní práce, ale aj pri formovaní vašej osobnosti. Hovorí sa, že sa najviac podobáte na ľudí, s ktorými trávite najviac času, pretože vaši priatelia a ich správanie formujú sociálne normy a ovplyvňujú to, ako sa cítite. Podľa jednej štúdie priatelia priamo ovplyvňujú aj vaše šťastie. Ak je jeden z vašich priateľov šťastný, máte až 15-percentnú pravdepodobnosť, že aj vy budete šťastnejší. Taktiež vás však môžu veľa naučiť, predstaviť vás novým ľuďom, alebo vás zásobovať informáciami, ku ktorým by ste sa nikdy inak nedostali, čo sa týka hlavne odborných záležitostí v konkrétnych sektoroch.

Schopnosť networkingu na prvý pohľad pôsobí zložito, avšak v skutočnosti to až také ťažké nie je. Nájdite ľudí, ktorí sa vám páčia, pomôžte im, vybudujte si priateľstvo. Ale neočakávajte žiadnu odmenu, pretože vtedy to funguje najlepšie. Najlepším spôsobom, ako stretnúť iných ľudí, je cez spoločné záujmy alebo ľudí, ktorých už poznáte. Stačí, keď vás daná osoba predstaví. Ak chcete mať vždy na dosah ruky nových ľudí, obklopte sa ľuďmi, ktorí radi stretávajú iných ľudí. Pri socializácii však nezabudnite na staré priateľstvá a ľudí, ktorí tu boli pre vás vždy.

 

Šetrite peniaze

Napriek tomu, aké je ťažké šetriť, mali by ste mať našetrené peniaze aj pre prípad núdze, napríklad straty zamestnania. Určitá suma na účte vám dokáže dodať pocit bezpečia a flexibility a nebyť pod takým obrovským tlakom. Snažte sa automaticky šetriť, napríklad posielaním menšej sumy na sporiaci účet každý mesiac. Sústreďte sa na veľké víťazstvá a identifikujte si oblasti, na ktoré si chcete našetriť a mali by veľký vplyv na váš život. Keď máte našetrenú dostatočnú sumu pre prípad straty zamestnania, môžete si dať ďalšie méty.

 

Pracujte na svojej produktivite

Produktivita je potrebná, nezávisle od toho, aká je vaša práca. Môžete využívať rôzne taktiky:

  • Vytvorte systém, ktorý bude kntrolovať váš progres v malých úlohách.
  • Každý deň si spravte 5-minútové hodnotenie vášho dňa.
  • Každý týždeň si hodinu prehodnocujte svoje ciele a plánujte zvyšok víkendu.
  • Naplánujte si svoj čas, napríklad tým, že si všetky dôležité strenutia dáte na jeden deň.
  • Majte dennú rutinu.
  • Zablokujte si sociálne médiá.

 

Naučte sa učiť

Dokážete sa naučiť všetko, a je možné naučiť sa to aj rýchlo. Ak sa snažíte niečo zapamätať, mali by ste si to zopakovať s odstupom času. Ak budete používať optimálnu frekvenciu, dokážete si omnoho rýchlejšie zapamätať potrebné informácie. Dôležitou schopnosťou je taktiež vedieť si vybudovať nové zvyky. Pomôže vám, ak máte špecifické ciele zamerané na vaše slabé stránky, rýchlu spätnú väzbu, intenzívne sústredenie sa a dobrého učiteľa.

 

Vytvorte si stratégiu

Ak ste v práci dobrí, prináša to množstvo výhod, no ako zlepšiť váš výkon? Pracovať ťažšie pomáha, ale efektívnejšie je naučiť sa pracovať šikovne. Zistite si, čo je skutočné nutné na to, aby ste na vašej pozícii zlepšili. Ľahké je niekoho vyrušiť, ale len na veľmi málo veciach skutočne záleží. Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorí vo vašej oblasti uspeli, zistite, čo je dôležité, vyskúšajte to, a staňte sa v tejto činnosti perfektní.

 

Naučte sa lepšie rozhodovať

V práci je výhodou, ak viete dobre premýšľať a rozhodovať sa. Podľa výskumu sú si racionalita a inteligencia vzdialené, avšak racionalitu je možné trénovať. Z časti je nutné vybudovať si lepšie zvyky premýšľania, pretože ľudia často robia zlé rozhodnutia na základe kognitívnych predsudkov. Spôsobov, ako to dosiahnuť, je vždy mnoho, avšak na začiatok stačí, ak sa vždy budete rozhodovať medzi minimálne dvomi možnosťami. Je možné zlepšiť sa v predpovedaní, či vybudovať si arzenál mentálnych modelov, ale nevyhnutnosťou je pochopenie základnej štatistiky a analýzy rozhodnutí.

 

Vzdelávajte sa

Ak sa neučíte popri práci, môžete sa vzdelávať aj online cez mnohé MOOC kurzy. Ale pokiaľ sa chcete priučiť novým schopnostiam, skúste ich zahrnúť do vášho každodenného života, čo vám umožní získať rýchlu spätnú väzbu. Oplatí sa vám priučiť sa novým zručnostiam či informáciám, analýzam, kritickému mysleniu, riešeniu problémov, ale aj sociálnym schopnostiam, manažmentu a koordinovaniu ľudí. Je na vás, či sa rozhodnete zamerať sa na jednu schopnosť, alebo na viacero z nich naraz, avšak jeden skvelý úspech je lepší ako viacero menších. Záleží od toho, čomu sa chcete venovať. Najjednoduchším spôsobom učenia sa je nájsť si projekt, ktorý by potrebné schopnosti vyžadoval, a počas neho by ste dostávali spätnú väzbu.

 

Buďte expertmi v tom, čo robíte

Ak chcete zanechať stopu, mali by ste svoje schopnosti dotiahnuť do dokonalosti, napriek tomu, že to môže trvať desaťročia. Nie je to tak, že niektorí ľudia sa učia ľahko a iní ťažšie, ale kľúčovým je dobrý mentor a veľa sústredenia sa. Záleží na talente, správnych tréningových metódach, desaťročiach tréningu a šťastí. To, koľko rokov je potrebných, záleží na odbore. Vybrať si, na čo sa zamerať nie je ťažké. Prvým krokom je vybranie si schopnosti, ktorá je cenná. Daná vlastnosť by mala byť taktiež dosiahnuteľná. Vyberajte si na základe vašej motivácie, kde sa máte šancu rýchlo zlepšiť, rozprávajte sa s expertmi. Nájdite cieľ, ktorý vám dokáže, že ste v danom odbore úspešní. Avšak buďte pripravení na to, že to bude trvať roky, pokým budete skutočne dobrý. Potom môžete využívať svoje schopnosti na to, aby ste pomohli vy iným.

 

Staňte sa lepším človekom

Pochopte svoje vlastné hodnoty, veďte nimi svoj život a nájdite svoj zmysel. Strávte nejaký čas premýšľaním o vašich hodnotách, o tom, či sa nimi riadite, a aké sú vaše ciele do budúcna. Zistite, čo všetko sa píše o tom, ako sa stať dobrým človekom, pretože táto otázka trápi ľudstvo už od nepamäti. Budujte si charakter každým dňom, podporujte rozvoj silných stránok, ako napríklad sebakontrolu, vďačnosť, sociálnu inteligenciu, úprimnosť, zvedavosť či optimizmus. Obklopte sa ľuďmi, ktorí takí sú. Avšak príležitostne buďte pripravení aj na výzvy.

Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku