Vzdelané matky, ktoré zostávajú dlhšie na rodičovskej dovolenke, majú inteligentnejšie deti

Vzdelané matky, ktoré zostávajú na materskej a rodičovskej dovolenke dlhšie, dokážu pozitívne ovplyvniť IQ dieťaťa.
Vzdelané matky, ktoré zostávajú na materskej a rodičovskej dovolenke dlhšie, dokážu pozitívne ovplyvniť IQ dieťaťa. / Zdroj: Shutterstock

Čím dlhšie sú vzdelané matky s dieťaťom doma na rodičovskej dovolenke, tým má dieťa lepšie výsledky v IQ testoch v neskoršom veku, tvrdí štúdia realizovaná na rakúskych deťoch.

 

Nie všade vo svete majú matky to šťastie, že môžu zostať s dieťaťom po pôrode doma na platenej materskej, a neskôr rodičovskej, dovolenke až do veku 3 rokov dieťaťa ako je to u nás. Podľa viacerých štúdií však vedie intenzívne strávený čas s dieťaťom v jeho ranom veku k mnohým benefitom, ako napríklad k znižovaniu úmrtnosti detí po pôrode, lepšiemu zdraviu dieťaťa, či nižšej pravdepodobnosti, že dieťa nedokončí školu. Okrem toho majú takéto mamičky menej depresií a oteckovia na rodičovskej dovolenke zase omnoho viac pomáhajú s domácimi prácami aj dlho po ukončení rodičovskej dovolenky. Okrem týchto benefitov a mnohých ďalších nedávna rakúska štúdia zistila, že dlhšia materská dovolenka vedie v niektorých prípadoch k lepším výsledkom v IQ testoch, keď je dieťa staršie.

 

Vzdelanie matky je rozhodujúce

Táto štúdia britsko-nemeckého tímu skúmala dáta získané v Rakúsku, kedy vláda predĺžila platenú materskú dovolenku z jedného roka na dva roky. Vzorku tvorili deti narodené po júni 1990 a ich matky, ktoré si čerpali rodičovskú dovolenku. Ide vôbec o prvú štúdiu, ktorá sa zaoberala dopadom vplyvu dlhšej rodičovskej dovolenky na akademické výsledky dieťaťa.

Výsledky IQ detí boli porovnávané po 15 rokoch. Pozitívny dopad zaznamenali vedci u detí, ktorých matky, mali vyššie vzdelanie. Vedci zistili, že deti, najmä chlapci, matiek s vyšším vzdelaním a zo strednej triedy, majú najvýraznejší nárast IQ v testoch, pokiaľ ich matky zostali na rodičovskej dovolenke dlhšie. Negatívny dopad na dieťa mala dlhšia rodičovská dovolenka jedine v prípadoch, pokiaľ sa jednalo o matky, ktoré mali nižšie vzdelanie. Tieto deti dosahovali nižšie skóre v IQ testoch.

Autori štúdie však upozorňujú, že tieto výsledky môžu byť do nejakej miery ovplyvnené aj ďalšími faktormi, pretože nie je úplne jasné, či je dôvodom nižšieho IQ vzdelanie rodičov, alebo aj ďalšie vedľajšie faktory, ktoré môžu zohrávať určitú úlohu. Čiže nižšie výsledky v inteligenčných testoch môžu byť nepriamo spôsobené menším množstvom času, ktoré rodič s dieťaťom reálne strávi, horšími finančnými možnosťami, ale aj tým, ak sú deti narodené jedno po druhom.

 

Čo nedostane dieťa doma, dokáže kompenzovať predškolské vzdelávanie

Do istej miery dokáže kompenzovať rodinu aj kvalitné predškolské zariadenie. Ak dieťa chodí do kvalitnej materskej školy, takéto prostredie mu dokáže poskytnúť starostlivosť podobnú tej rodičovskej a výhody ako by bolo doma. Všetko však záleží na finančných možnostiach rodiča. Autori štúdie tvrdia, že negatívny dopad nižšieho vzdelania rodiča na dieťa môže úplne zmiznúť, ak dieťa začne skoro navštevoať predškolské zariadenie.

Vedci odporúčajú, že vlády by teda mali čo najviac podporovať vznik materských škôl, pretože práve v takomto prostredí sa môžu inteligenčné rozdiely medzi deťmi zmenšovať.

 

Dĺžka platenej materskej a rodičovskej dovolenky je v mnohých rozvinutých krajinách stále bojom. Od roku 1970 stúpla v priemere zo 17 týždňov na 1 rok. Približne polovica členských štátov EÚ má platenú materskú dovolenku 12 mesiacov a viac. USA zostáva v tomto medzi rozvinutými ekonomikami stále neoblomne na nule. Rakúska štúdia však ukázala, že vďaka tejto reforme, ktorá v Rakúsku predĺžila platenú rodičovskú dovolenku o rok, viac ako 80 % žien využilo príležitosť zostať s dieťaťom doma dva roky a nijako to negatívne neovplyvnilo ich návrat do práce či neskorší príjem.

Čítajte viac o téme: Výskum, IQ testy
Zdieľať na facebooku