Ako si pripraviť dobrý životopis?

Dobré CV je dôležité, ak chcete personalistu zaujať.
Dobré CV je dôležité, ak chcete personalistu zaujať. / Foto: Bigstock

Napísanie dobrého životopisu je ťažké, avšak ak viete, čo do neho pridať, a čo naopak vyhodiť, odmietnutia z firiem viac dostávať nebudete.

 

Životopis je nevyhnutný pri žiadosti o prácu. Avšak čo do životopisu patrí alebo nepatrí? Každá webstránka tvrdí niečo iné a často sú to práve protichodné informácie. Čo teda do životopisu okrem mena, vzdelania, a pracovných skúseností patrí či nepatrí? Ako zaujať zamestnávateľa tak, aby práve váš životopis už po pár sekundách nezahodil do koša? Práve to sa dočítate v tomto článku.

Personalistovi stačí 6 sekúnd na to, aby sa rozhodol na základe životopisu, či uchádzač postupuje do ďalšieho kola, alebo jeho životopis končí v smetnom koši. Väčšina životopisov však patrí do druhej kategórie z jednoduchého dôvodu- životopisy sú nezaujímavé, nudné, slabé, a všetky sú rovnaké. Nie sú písané v bežnom jazyku, akým ľudia rozprávajú, ale v štýle reči špeciálne používanom na životopisy- suchom a formálnom.

 

Čo by ste mali zo životopisu vyhodiť?

Rozhodne sa vo svojom životopise vyhnite klamstvám. Mnoho ľudí vo svojom životopise klame, avšak klamstvo je zamestnávateľmi vnímané ako kompenzácia za 100% chýbajúcich vlastností. Radšej by ste sa mali zamerať na vlastnosti, ktoré sú vám blízke a na to, čo viete, namiesto toho, čo neviete. Personalisti  dokážu odpustiť omnoho viac, a veľmi často zvážia aj kandidátov, ktorí nespĺňajú všetky z uvedených požiadaviek, ale jedna či dve im chýbajú.

Fotografia taktiež nie je v životopise potrebná, pokiaľ si ju zamestnávateľ vyslovene nevyžiada. Ak však vyzeráte príjemne, môžete sa rozhodnúť silu fotografie využiť. Personalisti vnímajú kandidáta s fotografiu v CV osobnejšie. Vyberte fotografiu, ktorá je robená profesionálom a je do životopisu vhodná. Vyhnite sa používaniu ďalších obrázkov, ktoré tu nie sú potrebné.

Životopis si po sebe radšej dva krát skontrolujte, pretože pri písaní sa tam ľahko môžu vyskytnúť chyby, a spoliehať len na podčiarkovanie chýb vo Worde nestačí.

V životopise taktiež nemá čo robiť ani priemer vašich známok z vysokej či strednej školy, pokiaľ teda nie ste čerstvý absolvent alebo to nie je podmienkou pre prijatie na konkrétnu pozíciu. Taktiež nie je potrebné mať uvedený rok, kedy ste vzdelanie ukončili, či všetky ocenenia, ktoré ste počas štúdia získali, pokiaľ nie sú skutočne výnimočné. Hlavne, ak už za sebou máte niekoľko rokov praxe, vaše známky z vysokej školy určite neovplyvnia rozhodnutie personalistu a ani váš pracovný výkon.

Životopis by nemal byť ani príliš dlhý. Pokiaľ musíte stránky očíslovať, niečo robíte zle. Ideálne je, ak je životopis dlhý jednu, maximálne dve strany. Presne takýto počet strán by vám mal stačiť na to, aby ste zahrnuli všetko relevantné. Ak vás potenciálny zamestnávateľ chce spoznať lepšie, môže ísť na váš LinkedIn profil, alebo vás pozvať na pohovor.

 

Čo by v životopise nemalo chýbať?

Hneď na začiatku životopisu by sa mali nachádzať vaše kontakty. Z tejto sekcie pokojne vymažte presnú adresu vášho bydliska. Potenciálny zamestnávateľ vám predsa nebude posielať listy. Takisto si z tejto sekcie vymažte nevhodnú e-mailovú adresu, namiesto toho používajte profesionálnu adresu, ktorá by sa mala skladať z mena a priezviska, nie z prezývok, ani z milých zvieracích mien. Taktiež by ste nemali ako kontaktnú adresu použiť ani vašu aktuálnu pracovnú adresu. Namiesto tohto pridajte odkaz na LinkedIn profil, ktorý by nemal chýbať v žiadnom CV. Odkaz ľahko získate na vašom profile a stačí, keď ho do profilu vložíte. V životopise stačí len jedno telefónne číslo, ktoré by malo byť vaše osobné, a mali by ste mať k nemu neustály prístup.

Pozor si dajte aj pri sekcii pracovných skúseností. Namiesto opisov jednotlivých zamestnaní a vašich povinností v nich by ste sa mali zamerať na vaše úspechy v týchto zamestnaniach. Pri ich opisoch sa snažte byť špecifický a nezovšeobecňovať. Okrem toho si dajte pozor aj na práce, ktoré uvádzate. Staré či irelevantné pracovné skúsenosti vyhoďte. Absolventi by si mali dať pozor aj na to, aby zbytočne nemali v životopise každú brigádu, ktorej sa kedy zúčastnili. Ak máte za sebou mnoho rokov skúseností, vymažte všetko, čo je príliš staré, napríklad viac ako 15 rokov. V životopise si nechajte len to, čo je úplne relevantné k pozícii, na ktorú sa hlásite, alebo čo dokazuje, že máte vlastnosti, ktoré sú na danej pracovnej pozícii žiadané.

Snažte sa používať konkrétne príklady namiesto všeobecných vlastností, či subjektívnych vyhlásení. Nie je správne, ak o sebe tvrdíte, že máte skvelé komunikačné schopnosti, pokiaľ toto tvrdenie nedokážete podporiť nejakým dôkazom.

Dajte si pozor na formát životopisu používaný jazyk. Čím je váš životopis jednoduchší, tým lepšie. Taktiež sa snažte používať obyčajný font, ktorý je ľahko čitateľný. Mnoho ľudí v životopisoch používa umelý a neprirodzený jazyk, avšak ak začnete formulovať vety tak isto, ako rozprávate, máte väčšiu šancu zapôsobiť. Vyhnite sa používaniu odrážok a namiesto toho používajte celé vety. Ani doma nerozprávate v odrážkach. Zároveň sa však pokúste vyhnúť tomu, aby ste použili príliš veľa textu, pretože tým docielite rovnaký efekt, ako použitím priveľa odrážok- človek, ktorý si váš životopis bude čítať, ním len preletí a nebude vnímať nič, čo je v ňom napísané. Taktiež sa snažte vyhnúť používaniu zbytočných slov.
Formát životopisu je rovnako dôležitý ako jeho obsah, preto by mal byť ľahko čitateľný pre zamestnávateľa, aby vedel vybrať tie najdôležitejšie informácie aj pri rýchlom prebehnutí životopisu.

 


Zdroje: skillcrush.comuk.businessinsider.comforbes.com
Čítajte viac o téme: Kariéra, Životopis
Zdieľať na facebooku