Graham Hill: Menej vecí vedie k väčšiemu šťastiu

Tým, ako žiť aj s menej vecami, a ako vôbec svoj majetok zredukovať, sa zaoberal aj architekt Graham Hill.
Tým, ako žiť aj s menej vecami, a ako vôbec svoj majetok zredukovať, sa zaoberal aj architekt Graham Hill. / Zdroj: LifeEdited

Na to, aby ste v živote boli šťastní, nepotrebujete vlastniť veľa vecí, ani žiť v priestrannej vile. Len si spomeňte, ako dokážete byť šťastní počas dovoleniek v jednej hotelovej izbe a s jedným kufrom.

 

Tiež vás často chytá pocit zúfalstva, keď sa pozriete na svoje plné poličky, plnú kuchyňu a plné skrine? Radi by ste obmedzili počet vecí, ktoré vlastníte, ale nedokážete sa prinútiť k tomu, aby ste niečo vyhodili, a namiesto toho nevedome všetko iba zbierate? Ak ste si aspoň na jednu otázku odpovedali áno, určite nie ste jediní. Nie, nemusíte byť nutne striktní minimalista a mať svoj život poskladaný v jednom kufri, ale ani plné skrine nie sú riešením.

Tým, ako žiť aj s menej vecami, a ako vôbec svoj majetok zredukovať, sa zaoberal aj Graham Hill vo svojom TED talku. Graham je vyštudovaný  architekt a zakladateľ projektu LifeEdited, ktorého cieľom je nadizajnovať ľudské životy tak, aby boli ľudia šťastnejší aj vtedy, pokiaľ majú menej vecí.  Projekt používa malé koncepty a technológie, avšak vedie k úspornosti vo financiách a šetrí životné prostredie.

 

Ľudia chcú stále viac

V súčasnosti majú ľudia viac priestoru ako kedykoľvek inokedy, a to dokonca trojnásobne, avšak napriek tomu, že to znamená viac miesta na uskladnenie nášho majetku, nie je to dosť. Mnoho ľudí využíva okrem iného možnosti úschovní. Avšak viacero priestoru zaplneného viacerými vecami vedie k dlhom, stopám na životnom prostredí, a hoci nie úmyselne, ale súvisí aj s ľudským šťastím, ktoré je stále na rovnakej úrovni.

Grahamovým cieľom je dokázať, že na to, aby boli ľudia šťastní, nepotrebujú vlastniť veľa vecí. Veď šťastní sú aj študenti, ktorí vo svojich izbách na internátoch nemajú takmer nič, a spokojní sú aj hoteloví hostia s kuframi či tí, ktorí kempujú v stanoch. Čím menej vecí v skutočnosti človek má, tým je slobodnejší. A okrem toho si šetrí peniaze a má menší dopad na životné prostredie.

Rozhodol sa začať s projektom Life Edited. V roku 2009 si kúpil dva apartmány v New Yorku s cieľom dokázať, že je možné mať všetko potrebné aj na menšom priestore. Jeho snom bolo vytvoriť malý priestor, ktorý by slúžil ako domáce kino, kancelária, ubytovanie pre extra hostí, ale bol by vhodný aj na spoločné večere s ďalšími desiatimi ľuďmi. Pomocou marketingovej firmy na internete vyhlásil súťaž na pretvorenie tohto priestoru. Nakoniec našiel dokonalý dizajn, ktorý spĺňal všetky jeho očakávania.

 

Ako žiť v menšom?

Na základe svojej skúsenosti Graham zistil, že je možné žiť aj v menšom a tvrdí, že sú tri hlavné spôsoby, ako to docieliť.

 

Buďte pri zmene bezohľadní

Ak chcete žiť v menšom a za menej, musíte byť bezohľadní, keď sa snažíte zbaviť svojich vecí. Zbavte sa všetkého, čo vás v živote  brzdí. Ak niečo nepoužívate či nepotrebujete, vyhoďte to. Skutočne nepotrebujete v skrini oblečenie, ktoré už roky máte odložené pre prípad núdze, ale nikdy ste ho nevytiahli.  Je načase zbaviť sa toho, čo nepoužívate, a nechať si len to, čo skutočne používate a máte šancu využiť. Musíte sa naučiť odrezať od svojho života zbytočnosti a naučiť sa zastaviť príliv ďalších nepotrebných vecí.  Ľudia sa musia naučiť premýšľať pred tým, ako niečo kúpia. Spýtajte sa sami seba, či je skutočne nutné, aby ste si niečo nové kúpili, či to využijete, a či vás to dokáže urobiť šťastným. Nie, nie je nevyhnutné, aby ste všetkým skvelým veciam v živote povedali nie. Môžete ich vlastniť. Len by ste mali kupovať veci, ktoré budete mať skutočne radi po dlhšiu dobu, nie len preto, aby ste si niečo kúpili.

 

Malé je dobré

Priestor by mal byť využitý efektívne a veci by sa mali používať na to, na čo sú určené často, nielen vo výnimočných príležitostiach. Nepotrebujete mať niekoľko rôznych sád hrncov, ani tri druhy nealko pohárov. Ak už napríklad máte niečo nahromadené a je to možné digitalizovať, urobte to. Všetka vaša práca, knihy, filmy, či fotografie, môžu byť jednoducho digitalizované, a nemusia vám zaberať celú obývačkovú stenu.

 

Multifunkčný priestor

Graham tvrdí, že najlepší je multifunkčný priestor a kombinácie, ako napríklad umývadlo kombinované s toaletou, či stôl, ktorý sa môže jednoducho zmeniť na posteľ. Vo svojej schéme bytu pre projekt Life Edited má posteľ, ktorá sa jednoducho schová do steny  nezaberá v miestnosti žiadne miesto, namiesto toho vznikne priestor pre veľký stôl. Skrytím kancelárie do steny taktiež vznikne priestor na iné využite, v Grahamovom byte na domáce kino.

Graham netvrdí, že všetci by mali hneď žiť na najmenšom možnom priestore, avšak myslí si, že takéto bývanie so sebou prináša množstvo výhod.  Najlepšie je postupne veci okolo seba zmenšovať, pretože väčšina z nás je aj tak najšťastnejšia s pár taškami či kuframi, a to je všetko, čo potrebujeme. Vy predsa sami viete, čo by vám dalo viac slobody, a ako by ste mohli svoj život trošku zmeniť.

Čítajte viac o téme: Minimalizmus
Zdieľať na facebooku