Táto rodina žije už celé roky bez odpadu. Ako sa to dá?

Ak chcete žiť so svojom rodinou v domácnosti bez odpadu, stačí, ak budete nasledovať päť základných pravidiel, ktoré si rokmi Bea s rodinou osvojili.
Ak chcete žiť so svojom rodinou v domácnosti bez odpadu, stačí, ak budete nasledovať päť základných pravidiel, ktoré si rokmi Bea s rodinou osvojili. / Foto: The Telegraph

Bežný človek vyprodukuje obrovské množstvo odpadu ročne. Ak vás už nebaví vynášanie smetného koša každý deň či dva, alebo máte pocit, že váš dom je plný vecí, ktoré nepotrebujete a nepoužívate, možno je čas na zmenu. Bea Johnson je Francúzka, ktorá prišla do Ameriky pracovať ako au-pair, keď mala 18 rokov. V Amerike aj zostala a dnes má vlastnú rodinu a dve deti. V roku 2006 spolu s manželom začali čítať knihy a pozerať dokumenty. Vtedy si uvedomili, aká budúcnosť čaká ich deti, ak budú všetci žiť rovnako konzumný život. Veď v Amerike vyprodukuje priemerná domácnosť až jednu tonu odpadu za rok. Bea spolu s jej rodinou od roku 2008 vyprodukujú jeden pohár odpadu. Životný štýl, ktorý žijú sa nazýva Zero Waste, čiže život bez odpadu. Bea o tom napísala aj knihu Domácnosť bez odpadu, píše blog, vystupuje na konferenciách a taktiež je hovorcom svetového hnutia Zero Waste. V jednom z vystúpení na podujatí TEDx inšpirovala ľudí, ako si každý môže vytvoriť domácnosť bez odpadu.

 

Ako začať žiť bez odpadu?

Bea sa od roku 2006 snažila nájsť rôzne alternatívy toho, ako žiť bez odpadu. Niektoré metódy fungovali a boli dobrý nápad, niektoré zase nie. Vyskúšala rôzne veci-mach namiesto toaletného papiera či umývanie vlasov bez šampónu, len s použitím prášku na pečenie a jablčného octu. Po skúšaní rôznych spôsobov a hľadaním vhodnej rovnováhy metódou pokus-omyl, Bea s rodinou zistili, že na dlhodobé udržiavanie domácnosti bez odpadu je potrebné dodržiavať päť základných pravidiel.

 

1. Odmietnite to, čo nepotrebujete

Najdôležitejším pravidlom je odmietnuť to, čo nepotrebujete. Veď koľko vecí máte doma a vôbec ich nepotrebujete? Je potrebné , aby ste sa naučili povedať nie a odmietnuť zbytočnosti. Žiadne plasty na jedno použitie, veci zdarma, ani zbytočná pošta.  Dnešná moderná konzumná spoločnosť sa zameriava na konzumný tovar, avšak vždy, keď ho akceptujete, vytvoríte ďalšiu požiadavku. Keď prijmete napríklad pero zdarma, je to to isté, ako keby ste povedali, že treba viac pier.

 

2. Zredukujte to, čo potrebujete

Keď si už domov prestanete nosiť veci, ktoré nepotrebujete, môžete sa posunúť k druhému kroku, a to je zredukovanie všetkého potrebného. Keď si spravíte doma poriadok so všetkým, čo doma máte, môžete zdieľať veci, ktoré nepotrebujete alebo nepoužívate s niekým iným. Môžete ich predať ďalej alebo darovať.

Predtým, než sa Bea vydala na cestu žitia v zmysle domácnosti bez odpadu, sama mala veľmi veľa vecí. Len v kuchyni mala desať varešiek, avšak uvedomila si, že v skutočnosti používa len jednu. Robila to, čo robia všetci z nás. Počúvame predajcov a reklamy, ktoré nám tvrdia, že na každá vec alebo na každá aktivitu je pre nás nevyhnutnosť. Rovnako je to s upratovacími prostriedkami. Niečo je lepšie na upratanie kúpeľne, iný produkt skvele odstráni špinu z dlážky či z okien. Dom dokážete skvele a do čista upratať aj s bielym octom a mydlom. V Beinej domácnosti skutočne nenájdete žiadny odpad. Namiesto zubnej pasty používajú prášok do pečiva a namiesto kozmetiky používa kakaový prášok.
V bežnom šatníku majú všetci veľa oblečenia, avšak skutočne využívajú len 20 % a zvyšok oblečenia je tam len pre prípad núdze, veď čo ak schudnete alebo priberiete, alebo pôjdete na svadbu? Avšak aj s menej kúskami oblečenia môžete vyčarovať množstvo skvelých outfitov. 80 % vecí, ktoré nepoužívate, sa môžete zbaviť. Celý šatník sa potom zmestí do príručnej batožiny. Rodina Johnsonovcov sa na dovolenku zbalí do príručnej batožiny, v dome nič nezostane, a počas svojich prázdnin prenajmú svoj dom iným ľuďom.

 

3. Používajte opätovne

Všetko, čo používate jednorazovo, môžete vymeniť za alternatívu, ktorú použijete viac krát, klasické vreckovky namiesto papierových vreckoviek, žiadne papierové uteráky, jedlo v sklenených nádobkách namiesto plastov. Môžete nakupovať vo veľkom. Aj víno si môžete nechávať doplniť do rovnakých fliaš. Bea spolu s rodinou majú všetko oblečenie z druhej ruky, nábytok majú z blšieho trhu, a špecifické veci kúpia na eBay-i.

 

4. Recyklujte

Podstatou hnutia domov bez odpadu nie je recyklovať viac, ale recyklovať menej, pretože sa recykluje iba to, čo prešlo prvými tromi pravidlami. Dôležité je predchádzať odpadu a za každú cenu sa vyhnúť plastom, ktoré sú toxické pre ľudské zdravie a veľmi ťažko sa recyklujú. Beina rodina radšej používa materiály, ktoré sú kompostovateľné, ako napríklad papier, kartón či drevo.

 

5. Kompostujte

Bea sa snaží kompostovať všetko, čo sa dá, nielen zvyšky ovocia či zeleniny, ale aj voskový obal od masla, vlasy, či odpad z podlahy. Aj svoje vlasy recykluje- necháva si ich narásť, aby ich potom mohla dať spoločnosti, ktorá vyrába parochne pre onkologických pacientov.

 

Aké sú výhody domácnosti bez odpadu?

O ľuďoch, ktorí sa snažia žiť ekologickejšie si ľudia myslia mnoho vecí, avšak máločo z nich je pravda. Nie všetky ženy sú celý deň doma a všetky produkty si vyrábajú. Bea chodí normálne do práce a jediné, čo si vyrába doma, je trocha kozmetiky.

Domácnosť bez odpadu má mnoho výhod. Nie je dobrá len pre životné prostredie, ale dokáže ušetriť aj mnoho peňazí ( až 40 % celkového rozpočtu), pretože tento životný štýl je menej konzumný. Vďaka životu bez odpadu budete taktiež zdravší, pretože nebudete neustále obklopení toxínmi, ktoré sú pre zdravie škodlivé.

Bea vidí ako najväčšiu výhodu jednoduchosť takéhoto života, pretože život sa zakladá na zážitkoch, namiesto vlastnenia vecí. Vďaka ušetreným peniazom si ako rodina môžu dopriať skvelé zážitky ako napríklad šnorchlovanie.

 

Domácnosť bez odpadu je pre každého. Koniec koncov, čo môžete stratiť tým, ak to skúsite? A čo všetko sa môžete o sebe naučiť?

 

Čítajte viac o téme: Životné prostredie
Zdieľať na facebooku