Rodičia, prestaňte plniť dieťaťu každé želanie

  Zdroj: Shutterstock

Dnešná doba sa skôr zameriava na materiálne veci než na medziľudské vzťahy. Nezdravo sa to odzrkadľuje v rodinných vzťahoch, partnerských vzťahoch, ale najviac negatívne to ovplyvňuje vzťah medzi rodičom a dieťaťom. Viditeľné to je najmä na celebritných deťoch, avšak aj rodičia, ktorí si nemôžu dovoliť vyskakovať a kupovať najnovší model mobilu zakaždým, keď si dieťa zmyslí, neraz robia aj nemožné, len aby vyšli v ústrety svojmu dieťaťu napriek tou, že to niekedy nie je vôbec potrebné. Týmto problémom sa zaoberala aj autorka Elizabeth z portálu Curios Mind Magazine a napísala otvorený list rodičom, ktorí prehnane napĺňajú túžby svojich detí.

 

Byť rodičom je ťažká práca. Nikdy neviete, či veci, ktoré robíte, sú pre vaše dieťa správne, aj keď jediné vaše želanie je mať šťastné a naplnené dieťa, ktoré vyrastie v úspešného dospeláka. Avšak, mnohí rodičia si vyberajú tú najjednoduchšiu cestu, ako urobiť ich dieťa šťastné.

Nanešťastie, tá najjednoduchšia cesta nie je vždy aj tá najsprávanejšie cesta. Problém s dnešnou generáciou rodičov je, že si myslia že je správne zahŕňať dieťa darčekmi kedykoľvek chce.

Žiaľbohu, takéto správanie tvorí generáciu nevďačných a rozmaznaných detí, ktoré si myslia že si môžu bezpodmienečne vziať všetko na svete. Ako sme sa k tomuto dostali? Mnohým ‘všetko, čo si dieťa zažiada‘.

Pravdou je, že každý rodič chce vidieť svoje dieťa šťastné. Avšak to neznamená, že každé želanie dieťaťa musí byť splnené len preto, že si to dieťa zažiada.

Takže to, čo mnohí rodičia robia je že zahŕňajú svoje dieťa darčekmi a doslova sa zderú z kože len preto, aby uspokojili ďalšie a nové požiadavky svojho dieťaťa. Často uvidíte dieťa, ktoré sa vo veku 5 rokov hrá s najnovším iPhonom a nos má zdvihnutý vysoko dohora len preto, že otecko a mamička mu splnia každé nové želanie len preto, aby bolo dieťa šťastné.

Takéto škodlivé správanie učí deti, že láska je vyjadrená a merateľná tým, koľko vecí im rodičia kúpia. Čoskoro sa začnú učiť o cene vecí, ale nie o ich skutočnej hodnote. A čo je cennejšie ako skutočná láska a náklonnosť? Určite nie hračky a vecičky.

Takto nezdravý prístup k životu a jeho skutočným hodnotám nenávratne zmení nevinné dieťa na lenivé, arogantné a rozmaznané. Na také, ktoré nedokáže vidieť skutočnú hodnotu komunikácie a vzťahov s ostatnými.

Deti začnú definovať život v hodnote majetku radšej, než spojeniami a vzťahmi s ľuďmi okolo nich. Toto vykoľajenie so skutočnej reality  spraví takéto dieťa príliš ťažko zvládnuteľné ostatnými ľuďmi a nikdy nebudú vnímať lásku ako emóciu, ale budú ju vnímať ako darovanie materiálnych vecí.

Rodičia, ktorí zahŕňate svoje deti darčekmi, aby boli šťastné, pamätajte, že šťastie nebude trvať navždy. Život nie je o držaní majetku a vlastníctve, ale o ľuďoch a spoločne strávenom čase.

Úlohou rodiča nie je byť studňou splnených prianí, veď ani život neplní všetky želania. Mali by ste vedieť, že niektoré rozhodnutia, ktoré urobíte, neurobia vaše dieťa šťastným. A to je normálne. Zatiaľ čo najľahšou cestou môže byť splniť ich každé želanie, najzdravšou cestou je porozprávať sa s dieťaťom a naučiť ho uvedomiť si skutočný dôvod, prečo ste povedali ich želaniu nie.

Vytvorte rozdiel medzi slovami potrebovať a chcieť, a naučte vaše deti chápať tento rozdiel. Trávte s deťmi čas a budujte si s nimi vzťah. Skutočná láska je silnejšia a trvá dlhšie ako akákoľvek materiálna vec.

Zdieľať na facebooku