Aké benefity prináša práca z domu a prečo by ju zamestnávatelia mali stále viac podporovať?

Práca z domu prináša veľa benefitov zamestnancom i zamestnávateľom. Napriek tomu sa jej zamestnávatelia stále bránia.
Práca z domu prináša veľa benefitov zamestnancom i zamestnávateľom. Napriek tomu sa jej zamestnávatelia stále bránia. / Zdroj: Pexels

Zamestnanci pracujúci z domu sú flexibilnejší, šťastnejší, a majú viac času na to, aby sa venovali svojej rodine.

S bežným používaním technológií v každodennom živote a dostupnosťou internetu sa zmenil aj pracovný život človeka. Čoraz viac ľudí sa snaží nájsť si prácu, ktorá ponúka možnosť pracovať z domu aspoň na jeden deň v týždni. Pre mnohých ľudí sa jedná o splnení sen, pretože práca z domu poskytuje veľa benefitov. Vyhovuje hlavne mamičkám, študentom, či ľuďom, ktorí veľa cestujú, alebo sa miesto ich bydliska nachádza ďaleko od miesta výkonu práce. Aké sú benefity tejto práce a prečo by ju mai zamestnávatelia viac podporovať?

 

Flexibilita

Jedným z najväčších benefitov, ktorú zamestnanci oceňujú, je flexibilita. Práve tú mnohí ľudia v súčasnosti v práci hľadajú a práca z domu im ju môže ľahko ponúknuť. Ak pracujete z domu, môžete si často vybrať vlastné pracovné hodiny. Pokiaľ ste nočný vták, nič vám nebráni pracovať aj o polnoci či nadránom. Máte možnosť vybrať si aj miestnosť, v ktorej chcete pracovať, osvetlenie, teplotu, prípadne pracovať vonku na terase alebo v detskej izbe so svojím batoľaťom. Takáto možnosť výberu dáva mnohým ľuďom veľa uspokojenia. Práve doma si človek môže vytvoriť to najlepšie pracovné prostredie, v ktorom sa mu bude dobre sústrediť a nebude nikým rušený.

Ak potrebujete naopak k lepšiemu výkonu rušivejšie prostredie a ľudí, človek môže pracovať z kaviarne, z coworkingového centra, alebo z pláže v Chorvátsku. Najdôležitejšie je odovzdať kvalitne spracované zadanie včas.

 

Menej vyrušovania

Mnohé firmy majú namiesto uzatvorených kancelárií tzv. open space- jednu veľkú miestnosť, kde všetci sedia za stolom a pracujú. Napriek tomu, že za myšlienkou open spaceov stojí, že ľudia sú si bližšie, môžu ľahšie spolupracovať a vymieňať si nápady, potvrdzuje sa, že takéto prostredie je v skutočnosti maximálne neefektívne, rušivé a trpí aj produktivita zamestnancov. Všetko, čo robia ostatní ľudia okolo, vás potenciálne môže vyrušovať- zvonenie mobilu, hlasné rozhovory, telefonáty, ťukanie do klávesnice, ale aj obyčajné kýchanie. Veľa energie takýto zamestnanec potom strávi sústredením sa, pretože aj malé vyrušenie môže spôsobiť až 20 minútové zdržanie a opätovné ponorenie do úlohy, na ktorej pracuje. Výsledkom je, že mnoho práce potom zamestnanci dokončujú doma. Pokiaľ nepracujete v open space, ste produktívnejší až o 15%.

 

Menej chorôb

Ak môžete pracovať z domu, máte o polovicu menšie riziko výskytu chorôb, v porovnaní s prácou v open space, čo je ďalším obrovským benefitom. Keď do práce dochádzate, buď cestujete autom, čo je vyčerpávajúce, alebo verejnou dopravou, kde môžete taktiež ľahšie ochorieť. Práca z domu vám tiež ušetrí mesačne niekoľko hodín času, ktorý by ste inak strávili dochádzaním do práce. Tento čas môžete využiť omnoho efektívnejšie a robiť pravidelne niečo pre svoje zdravie, napríklad chodiť do posilňovne alebo relaxovať pri dobrej knihe. A takáto úspora času, ktorý využijete v dnešnej náročnej dobe pre svoje zdravie, nie je zanedbateľná výhoda.

 

Blízkosť rodiny

Fyzická prítomnosť rodiny a pohoda, ktorá vyplýva z toho, že ste doma, je na nezaplatenie. Práca z domu vyhovuje najmä mamičkám s deťmi v predškolskom veku, pretože sú nablízku svojim deťom, keď ich najviac potrebujú. Môžu s deťmi stráviť viac času a to sa iste odzrkadlí aj na celkovej pohode v rodine. Pokiaľ je vaše dieťa napríklad často choré, nemusíte sa báť o dni voľna ani problémy v práci. Pri svojom dieťati tak môžete byť kedykoľvek je to potrebné. Rovnako je takýto model práce veľkou pomocou aj pre ľudí, ktorí sa starajú o chorého príbuzného. Je pre nich veľkou úľavou, ak to, že sa postarajú o človeka, ktorého majú radi, neznamená, že sa musia vzdať úplne kariéry a skončiť v chudobe.

 

Žiadne dochádzanie

Ak pracujete z domu, nemusíte dochádzať do práce. Má to mnohé zdravotné benefity, ktoré boli spomenuté už v predchádzajúcich bodoch. Avšak tento fakt má viacero benefitov. Ušetríte za dopravu, najmä, pokiaľ cestujete autom, dokážete ročne ušetriť nemalú sumu peňazí. Práca z domu vám ušetrí aj čas strávený v zlej doprave, v dopravných zápchach, či čas strávený čakaním na odstránenie nehody.

 

Menej stresu

Pri práci z domu máte menej stresu, než pri práci v kancelárii. Neznervózňujú vás problémoví kolegovia, doprava v najvyťaženejších hodinách dňa a aj od svojho nervózneho nadriadeného ste relatívne ďaleko. Stres môže byť veľmi kontraproduktívny, pretože už pri príchode do práce ste nervózny a počas dňa sa stres len nabaľuje. Ak máte pracovisko ďaleko od domu, veľa starostí vám spôsobuje každodenná doprava. Avšak pokiaľ pracujete z domu, takéto problémy vás nemusia vôbec zaťažovať. Nemusíte vidieť ľudí, ktorých nemáte radi a nemá vás čo vyrušovať.

 

Harmonickejší život

Ľudia pracujúci z domu vnímajú ako najväčšiu výhodu rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Optimálna rovnováha sa dá dosiahnuť vtedy, ak môže byť zamestnanec pravidelne v úzkom kontakte s ľuďmi v kancelárii napr. cez skype, ale zároveň má aj možnosť výberu, či bude pracovať vždy z domu alebo aspoň občas z kancelárie.

 

Benefity pre zamestnávateľa

Nie sú to však len zamestnanci, kto získava z práce z domu. Home office prináša množstvo výhod aj zamestnávateľom. Online komunikácia môže limitovať absencie v práci, zvýšiť produktivitu a ušetriť mnohé peniaze. Ak je zamestnanec chorý a pracuje z domu, tak si v práci nič nevymešká. Simon Slade, spoluzakladateľ spoločnosti Affiloroma, tvrdí, že home office dovoľuje zamestnať tých najlepších ľudí bez ohľadu na to, kde na svete sa nachádzajú. Taktiež si myslí, že jeho zamestnanci pracujúci v home office sú produktívnejší, pretože nie sú pri práci ničím vyrušovaní. Výhodou pre spoločnosti môže byť taktiež to, že jej zamestnanci sa nachádzajú kdekoľvek po svete, čiže to lepšie vyhovuje aj globálnym klientom, keďže je pravdepodobnejšie, že zamestnanec a klient sa budú nachádzať v rovnakej časovej zóne.
Spoločnosť môže takýmto spôsobom taktiež ušetriť mnoho peňazí, pretože nemusí platiť za kancelárske vybavenie ani počítač pre zamestnanca. Najväčším benefitom pre firmy aj pre zamestnancov je to, že ľudia pracujúci z domu sú celkovo šťastnejší a spokojnejší. Tento názor podporuje aj štúdia Stanfordskej univerzity, ktorá sa zamerala na benefity práce z domu.

Čítajte viac o téme: Produktivita
Zdieľať na facebooku