Poraďte si s vlastným strachom! Váš život bude slobodnejší

Ľudské životy sú ovládané strachom v najrôznejších možných formách a podobách.
Ľudské životy sú ovládané strachom v najrôznejších možných formách a podobách. / Zdroj: Pexels

Ľudské životy sú ovládané strachom v najrôznejších možných formách a podobách. Strach je vyvolávanými rôznymi spúšťačmi. Najčastejšie sa stretnete u ľudí so strachom z výšok, lietania, malých a uzatvorených priestorov, ale aj strachom zo psov, pavúkov, tmy, zubárov, či zlyhania. Strach sa môže dostať až do extrémnej podoby a prerásť do fóbie. S ňou sa bojuje len veľmi ťažko a vyžaduje si už odbornú pomoc. So strachom si však dokážete poradiť aj sami. Tu je niekoľko tipov, ako sa ho zbaviť.

 

1) Poznajte svoj strach a sami seba

Bojíte sa, ale ani vlastne neviete čoho? Príčin vášho strachu môže byť hneď niekoľko. Niektoré druhy strachu sú celkom logické a držia vás v bezpečí, zatiaľ čo niektoré sú úplne absurdné. Ak chcete so svojím strachom bojovať, musíte presne vedieť, čoho sa bojíte a čo je príčinou vášho strachu.
Avšak poznať svoj strach nestačí, mali by ste poznať aj sami seba. Píšte si denník alebo si zapisujte, kedy sa váš strach prejavuje, ako sa prejavuje, a ako naň reagujete. Dajte si drobné ciele, ktoré chcete prekonať, a majte ho vždy pri sebe.

 

2) Postavte sa svojmu strachu tvárou v tvár

Naučte sa čeliť svojmu strachu. Ak sa budete strachu iba vyhýbať, budete si celú realitu predstavovať ešte horšie, než v skutočnosti je. Strach môže zapríčiniť, že nebudete robiť veci, ktoré chcete, alebo musíte.  Máte strach z rozprávania pred väčšou skupinou ľudí? Prekonajte sa, a skúste sa postaviť pred menšiu skupinku ľudí a rozprávať pred nimi. Pokiaľ začnete pravidelne čeliť svojmu strachu, bude sa zmenšovať a vy sa budete v danej chvíli cítiť čoraz komfortnejšie. Možno to nevyjde na prvý krát, ani na druhý, ani na tretí. Ale eventuálne to zvládnete.

 

3) Dajte si prestávku

Pokiaľ sa bojíte alebo trpíte úzkosťou, vaša myseľ nedokáže jasne pracovať. Ak sa snažíte čeliť vášmu strachu, ale máte pocit že vás ovláda, dajte si prestávku, aby ste sa dokázali ukludniť. Choďte na krátku prechádzku, doprajte si šálku kávy či horúcej čokolády. Pomôcť vám môže aj ak sa naučíte ovládať vaše dýchanie. S panikou sa dokážete vyrovnať ak budete dýchať pomaly a hlboko.

 

4) Predstavte si to najhoršie

Možno to znie čudne, ale predstavte si to najhoršie, čo sa môže stať. A zároveň si predstavte pravdepodobnosť, s akou sa to môže stať. Pozrite sa na dôkazy, ktoré existujú. Ak sa obávate, že sa zaseknete vo výťahu a umriete tam, alebo sa výťah otrhne, opýtajte sa sami seba, koľko krát ste už o niečom takom počuli. Čo by ste povedali vy vášmu priateľovi, keby mal rovnaký problém ako vy? Väčšinu obáv si aj tak ľudia vytvárajú len vo svojej hlave a sú založené na tom, ako vnímajú realitu. Akonáhle viete, že ten najhorší možný scenár sa nestane, máte za sebou prvý krok v súboji so svojím strachom. Keď vylúčite všetky nepravdepodobné scenáre, zostane len veľmi málo pravdepodobných, a tie ani zďaleka nie sú také desivé, ako sa na prvý pohľad zdá.

 

5) Naučte sa vytriezvieť

V situáciách, ktoré sú ovládané strachom, človek nepremýšľa úplne triezvo. Pokiaľ vám váš strach a obavy nedovolia jasne uvažovať, zastavte sa. Naučte sa zastaviť v momente, kedy váš úsudok začne byť ovládaný strachom. Vyčistite si hlavu, a potom sa na problém pozrite z odstupu. Len s jasnou hlavou sa dokážete zamyslieť nad tým, čo sa stalo, ako sa to stalo a prečo.

 

6) Nesnažte sa byť perfektný

Život v 21. storočí je plný stresu a hľadaním ideálov, či dokonalých vecí a osôb, ktoré jednoducho neexistujú. Nesnažte sa byť dokonalou osobou, pretože tá neexistuje. Každý má občas zlé dni, nie vždy vyjde všetko podľa predstáv, a niekedy sa udalosti dejú úplne inak, než ste si ich pôvodne naplánovali.

 

7) Presmerujte svoju pozornosť

Ak cítite, že sa vás zmocňuje strach, snažte sa svoju pozornosť zamerať na akýkoľvek iný cieľ. Môžete sa sústrediť na váš obľúbený film, knihu, či si pripomenúť vtipné situácie. Pripomeňte si vaše úspechy v danom dni, alebo všetky situácie, v ktorých ste už svoj strach porazili. Môžete komukoľvek zavolať. Snažte sa nájsť rozptýlenie, alebo uistenie, že všetko bude v poriadku. Využite všetky dostupné prostriedky na to, aby ste zastavili pocit strachu. Premýšľajte logicky a sami určite prídete na to, čo vám najlepšie pomáha.

 

8) Zamerajte sa na plusy, nie na mínusy

Veľa ľudí má strach len preto, že sa zameriavajú na to, čo stratia, ak všetko nevyjde podľa ich predstáv. Určite každý krok prináša so sebou isté riziko. Avšak zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko môžete získať, keď svoj strach prekonáte? Koľko nových udalostí sa môže stať, koho môžete stretnúť, ako vám prekonanie strachu môže zmeniť život k lepšiemu? Keď vás nabudúce ovládne strach, zamerajte sa práve na benefity- na to, čo získate. Čím viac benefitov nájdete, tým bude vaša motivácia prekonať svoj strach väčšia.

 

9) Odmeňte sa

Zakaždým, keď prekonáte svoj strach, tak si doprajte niečo za odmenu. Môže to byť čokoľvek- sladkosti, dovolenka, masáž. Čokoľvek čo vás poteší.

 

10) Vyhľadajte pomoc

Niekedy najviac pomôže práve rozprávanie o probléme. Ak sa nemôžete porozprávať s rodinou, priateľmi, či partnerom, môžete vyskúšať terapiu, podpornú skupinu, či odbornú lekársku pomoc.

Čítajte viac o téme: Strach
Zdieľať na facebooku