8 najčastejších zabijakov rodinných vzťahov

Rodina by mala byť pre nás to najdôležitejšie a mali by sme prejavovať najväčší záujem, aby v nej veci fungovali čo najlepšie. Často však v skutočnosti robíme presný opak.
Rodina by mala byť pre nás to najdôležitejšie a mali by sme prejavovať najväčší záujem, aby v nej veci fungovali čo najlepšie. Často však v skutočnosti robíme presný opak. / Foto: Shutterstock

Rodina je miestom, kde trávime najviac času. Sú to ľudia, ktorí sú nám najbližší. Často si však vedome či nevedome tieto vzťahy ničíme. Avšak chybám, ktoré naše rodinné vzťahy ničia, je možné predchádzať. Stačí si uvedomiť, čo ich ničí.

 

1. Nerešpektujeme rozdiely

Každý z nás je iný. Líšite sa od svojho partnera, súrodencov, detí, aj kamarátov. Odlišnosti máte medzi sebou aj napriek tomu, že ste spolu vyrastali, spolu žijete, ale aj napriek tomu, že máte podobnú DNA. Každý človek je iný, jedinečný a má svoje vlastné preferencie, prednosti a chyby. To, že ste rodina nemusí nutne znamenať, že máte radi rovnaké jedlo, rovnaké filmy, rovnaké názory na politiku či akýkoľvek spoločenský problém. Ako ľudia vyrastajú, rozdiely sa ešte viac prehlbujú. Avšak snažte sa nesúdiť. Láska a akceptovanie sú základom rodiny. Pokiaľ toto nezačína v rodine, tak to potom nemôže byť nikde. Ak nebudete schopní akceptovať rozdiely v rodine, vedie to k problémom a vaša rodina, či už širšia alebo užšia prestane spolu komunikovat, stretávať sa, až sa väzby úplne pretrhnú. Akceptovať osobu takú, aká je, je najsilnejším prejavom lásky, aký môžete vôbec dať.

 

2. Ohovárame

Ohováranie je nebezpečné v akomkoľvek vzťahu, či už rodinnom, kamarátskom alebo profesionálnom. Najčastejšie ohovárame, keď sme na niečo nahnevaní v súvislosti s danou osobou. Avšak ohováranie nie je prejavom lásky, akceptovania. Možno vám pomôže cítiť sa dočasne lepšie, no nerieši podstatu problému. Tú vyriešite len priamou komunikáciu s danou osobou. Ak vás niečo hnevá, povedzte to z očí do očí. Je to ťažšie ako rozprávať o niekom za chrbtom. Priama konfrontácia a komunikácia je lepšia ako ohováranie naťahujúce sa dlhšiu dobu, ktoré  nič nevyriešia.
Keď už máte s niečím problém, hlavne to neriešte pred celou rodinou, pretože to bude pôsobiť ako keby ste nútili členov rodiny vybrať si na koho strane sú, čo sa môže nepríjemne otočiť proti vám. Ak toto urobíte, rozdelíte rodinu na dva tábory, ktoré budú možno navždy proti sebe.

 

3. Nekomunikujeme spolu

Veľké množstvo problémov v každodennom živote vzniká z problémov pri komunikácii, či nepochopení sa. Keď komunikujete s členom rodiny, snažte sa vyhnúť základným chybám. Čo najmenej používajte výrazy, ktoré niečo nepriamo prikazujú, ako napríklad "mal by si venovať pozornosť tomuto" alebo "toto musíš vedieť". Nikto nemá rád, keď mu je niečo prikazované, či už priamo alebo nepriamo, pretože to stavia človeka do pozície obete, a ak odpovie negatívne, rozhovor smeruje k nezhodám či hádkam. Taktiež by ste sa mali naučiť oddeliť problém od osoby. Keď komunikujete s ľuďmi, premýšľajte skôr, ako niečo poviete. Vyhnete sa tak raneným citom a následným nezhodám.

 

4. Kritizujeme sa a urážame

Ku komunikačným problémom patrí aj kritika a urážky. Vaša rodina má byť zdrojom lásky a podpory, preto si dávajte pozor na to, čo poviete. Slová, ktoré nie sú práve najmilšie môže byť ľahké vysloviť, avšak vo vzťahu môžu rezonovať ešte veľmi dlho a často je ich ťažké odpustiť. Napravenie vyžaduje veľa času. Záleží len od veľkosti škody a vášho vzťahu. V extrémnych prípadoch dokážu zničiť celý vzťah, aj keď je akokoľvek pevný. Pokiaľ sa jedná o vzťah v širšej rodine, ktorý nie je až taký silný, zničiť ho nevhodnými slovami je ešte jednoduchšie. Často sa môže stať, že niečo poviete len tak v rozhovore, avšak daná osoba to môže zobrať veľmi osobne, aj keď ste to tak nemysleli. Ak sa vám to však bude stávať príliš často, vaša rodina sa vás bude strániť a obmedzí komunikáciu s vami. Nikto nechce byť nablízku negatívnej osoby. Namiesto toho sa snažte ostatných členov rodiny povzbudiť a hľadajte v nich niečo pozitívne.
Základom napravenia takto poškodeného vzťahu je komunikácia, ospravedlnenie a odpustenie, avšak aj napriek tomu vám daná osoba nemusí úplne odpustiť. Vážte svoje slová, inak môžete zničiť rodinný vzťah a tým aj celú rodinu.

 

5. Myslíme si, že ostatní vedia, čo chceme aj bez toho, aby ste to povedali

Tento problém nastáva hlavne v partnerskom vzťahu alebo v užšej rodine. Mnoho ľudí má tendenciu myslieť si, že ich blízki vedia, čo chcú, aj bez toho, aby to povedali. Avšak pokiaľ nepoviete, čo chcete, nemáte právo byť sklamaní, ak sa udalosti nevyvíjajú podľa vašich predstáv. Jasná komunikácia je základom akéhokoľvek vzťahu a pokiaľ budete so svojimi blízkymi komunikovať, budú vedieť, čo chcete. Nikto nedokáže čítať myšlienky druhej osoby, tak im to uľahčite.

 

6. Milosrdne klameme

Ľudia klamú často. Vlastne klameme každodenne. Nezáleží na tom, či je úmysel dobrý alebo zlý, klamstvo zostáva klamstvom a pravda vždy vyjde na povrch. Ak máte veľké tajomstvo alebo ste povedali veľké klamstvo, odhaľte ho čím skôr. Čím väčšie klamstvo je, tým väčšiu škodu môže spôsobiť. Ak sa jedná o niečo veľké, napríklad tajné aféry, takéto klamstvo môže poznačiť rodinné vzťahy na celé generácie. Všetky vaše lži, tak isto ako skutky, majú svoje následky. Je omnoho lepšie priznať pravdu teraz, ako keby mala byť odhalená treťou osobou o desiatky rokov neskôr. Aspoň k svojej rodine buďte úprimný a otvorený. Ak ste urobili niečo zlé, priznajte sa a ospravedlňte sa. Ak sa budete snažiť schovať pravdu, oni to aj tak jedného dňa zistia.

 

7. Kupujeme si lásku

V dnešnej uponáhľanej dobe trávime čoraz menej času so svojimi blízkymi a čoraz viac času v práci. Tento nedostatok spoločne stráveného času sa snažíme vykompenzovať materiálnymi vecami, avšak lásku si nie je možné kúpiť. Tento problém je častý hlavne v užšej rodine a partnerskom vzťahu. Svoju neprítomnosť kompenzujeme materiálnymi darčekmi pre partnera či deti. Avšak ak to robíte, prestaňte. Štúdia realizovaná Brigham Young University zameraná na manželské páry merala materializmus v manželstve. Výsledky ukazujú, že najšťastnejšie a najzamilovanejšie sú páry, ktorým nezáleží na peniazoch. Páry, kde je aspoň jeden z partnerov materialisticky zameraný, majú o niečo horšie výsledky. Páry zložené z dvoch materialistikcýh partnerov mali najhoršie výsledky a boli najmenej šťastné.
Nesnažte sa kúpiť si lásku. Nie je to totiž možné. Radšej svoj voľný čas venujte svojim blízkym namiesto toho, aby ste ho strávili v práci. Budete sa všetci cítiť omnoho šťastnejšie.

 

8. Nedokážeme sa ospravedlniť

Je ťažké priznať si svoju chybu. Ešte ťažšie je ospravedlniť sa. Avšak v každom vzťahu je dôležité vedieť sa ospravedlniť. Nikto z nás nie je bezchybný. Ak si nebudete priznávať svoje chyby a zlyhania, ak sa za ne nebudete ospravedlnovať, vaše rodinné vzťahy sa rozpadnú ako domček z karát. Tým, že sa ospravedlníte, dokážete, že vám na danej osobe záleží a váš vzťah si vážite. Ospravedlním sa nepostavíte do pozície slabšieho, ale spraví to z vás silnejšiu osobu, ktorá si dokáže priznať svoje chyby a postaviť sa za ne.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku