20 kníh, ktoré by si mal prečítať aspoň raz za život každý

Existuje mnoho kníh, ktoré odložíme po prvých stranách, pretože nás vôbec nezaujímajú. Avšak sú knihy, ktoré myšlienkami nestarnú a možno čím sme starší, tým viac im rozumieme.
Existuje mnoho kníh, ktoré odložíme po prvých stranách, pretože nás vôbec nezaujímajú. Avšak sú knihy, ktoré myšlienkami nestarnú a možno čím sme starší, tým viac im rozumieme. / Foto: Shutterstock

Mesiac marec je známy aj ako mesiac knihy. Mnoho ľudí si práve počas marca dáva predsavzatie prečítať aspoň jednu knihu za mesiac. V 21. storočí, v informačnej dobe, sú v popredí informačné technológie a počítače. Čoraz častejšie zabúdame čítať knihy a čítame výlučne online. Avšak práve v knihách, a dokonca aj v tých starých, je množstvo múdrostí. Knihy sú skrátka nenahraditeľné. Knihy, ktoré sa nachádzajú v tomto zozname sú inšpiratívne, zábavné alebo poučné. Knihy hodné prečítania aj mnoho rokov po ich prvom vydaní.

 

Sebecký gén- Richard Dawkins

Kniha britského biológa, v ktorej tvrdí, že všetci a všetko je tvorené z génov, ktoré nás tvoria, udržiavajú a využívajú k svojej reprodukcii. Dawkins popisuje gén ako hlavnú jednotku v prírodnom výbere a replikácii. Je to kniha, ktorá zmení pohľad človeka na život, biológiu, ale aj mnohé životné pravdy.

 

 

Malý princ- Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ je rozprávka, ktorú si veľmi radi prečítajú aj mnohí dospelí. Tento príbeh je schopný priblížiť vám zmysel života a ukázať vám, čo všetko ste počas procesu dospievania stratili. Malý princ nám pripomína, že aj obyčajné veci môžu byť dôležité.

 

 

1984- George Orwell

George Orwell je autor, ktorého si iste mnohí pamätajú zo stredoškolských lavíc ako autora knihy Zvieracia Farma a 1984. Táto kniha, pochádzajúca z roku 1949, je pohľadom na totalitný režim v budúcnosti, kde sú všetky činy myšlienky človeka sledované Veľkým Bratom.

 

 

Mechanický pomaranč- Anthony Burgess

Táto kniha patrí medzi jeden z najpopulárnejších a najlepších románov v modernej literatúre. Príbeh sa odohráva v Londýne a rozpráva o Alexovi a jeho ceste k dospelosti.  Je to satira na modernú spoločnosť. Kniha bola taktiež aj sfilmovaná.

 

 

Meno ruže- Umberto Eco

Historická detektívka, odohrávajúca sa v kláštore.

 

 

Chatrč- Paul Young William

Kniha pre všetkých veriacich aj neveriacich ľudí. Autor rozpráva príbeh muža, ktorému uniesli dcéru na rodinnej dovolenke, na základe čoho prestal veriť v Boha. Muž dostane po štyroch rokoch od únosu pozvánku od Boha do chatrče- miesta činu. Kniha odpovedá na otázky dôležitosti viery v modernej dobe.

 

 

Lolita-Vladimir Nabokov

Kniha, ktorá v čase svojho vydania vyvolala pobúrenie a jej šírenie bolo dokonca zakázané, avšak mnoho ľudí očakáva od tejto knihy dačo omnoho horšie, než to v skutočnosti je. Lolita rozpráva príbeh o láske, korupcii a živote. Príbeh zneužitého 12- ročného dievčatka a lásky.

 

 

Vojna a mier- Lev Nikolajevič Tolstoj

Jedno z diel, ktoré patria medzi povinné čítanie na školách. Tolstoj rozpráva príbeh zameraný na históriu, ľudí, žijúcich za čias napoleonských vojen a ich tragické osudy.

 

 

100 rokov samoty- Gabriel García Márquez

Príbeh plný mágie. Rozpráva o zrode, rozkvete a zániku mestečka, vďaka ktorému čitateľ pochopí dôležitosť rodiny. Príbeh o živote, túžbach a nedostatku lásky.

 

 

Alchymista- Paolo Coelho

Príbeh o putovaní pastiera Santiaga za pokladom zo Španielska až do Egypta. Santiago má v ceste mnoho prekážok. Je to príbeh, vďaka ktorému si mnohé  uvedomíme.  Coelho sa prostredníctvom jazyka alchýmie snaží sprostredkovať poznanie.

 

 

Sklenený zvon- Sylvia Plath

Kniha od autorky ocenenej Pulitzerovou cenou. Sylvia Plath trpela počas života bipolárnou chorobou, čo sa odráža aj na jej románe. Hlavná hrdinka príbehu Ester bojuje s depresiou. Polo biografický román od Sylvie je smutný, avšak zaujme vás a zanechá hlboký dojem.

 

 

Veľký Gatsby- F. Scott Fitzgerald

Príbeh, ktorý sa preslávil v posledných rokoch po sfilmovaní s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe. Veľký Gatsby je príbeh o osude, láske, medziľudských vzťahoch  a pokušeniach, ktoré tvoria súčasť ľudského života. Hlavným mottom knihy je že mať zopár dobrých priateľov je dôležitejšie, ako mať milión známych a poznanie, že niekedy to, čo chceme dosiahnuť a to, čo nás poháňa je cennejšie, než aby sme to mali.

 

 

Kto chytá v žite- J.D. Salinger

Ďalší z príbehov zo stredoškolských lavíc. Kniha rozpráva príbeh Holdena Caulfielda, 16- ročného hrdinu. Verne zobrazuje život mladého človeka, jeho problémy a rebéliu.

 

 

Zločin a trest- Fjodor Michajlovič Dostojevkskij

Psychologický román, ktorý opisuje ľudskú dušu, ľudské túžby a preniká skutočne do hĺbky nášho myslenia. Dostojevskij predstavuje život chudobného mladého muža túžiaceho po peniazoch.

 

 

Anna Karenina- Lev Nikolajevič Tolstoj

Ruská klasika, ktorá opisuje prostredie Ruska v 19. storočí, spoločenskú smotánku, túžby človeka. Je to príbeh o láske a túžbe Anny, ktorá je súčasťou petrohradskej šľachty.

 

 

Božská Komédia- Dante Alighieri

Básnický skvost, kde autor opisuje svoje putovanie peklom, očistcom a rajom. Počas jeho putovania ho sprevádzajú dve rôzne osoby. Toto dielo slúžilo ako predloha pre maliarov, avšak dielom Peklo sa inšpiroval aj Dan Brown pri písaní knihy Inferno.

 

 

Charlieho malé tajomstvá- Stephen Chbosky

Príbeh o dospievaní mladého človeka- Charlieho, jeho každodenných radostiach a starostiach a o tom, ako sa snaží zaradiť do normálneho života, avšak zároveň pred ním aj uteká. Často je označovaný ako moderná adaptácia knihy Kto chytá v žite.

 

 

Nezabíjajte vtáčika- Harper Lee

Príbeh nie je iba o rasizme a boji s predsudkami, ale hovorí aj o problémoch s dospievaním a utváraní si vlastných názorov na svet.  Je to americká klasika minulého storočia.

 

 

Majster Šarkanov- Khaled Hosseini

Ďalšia kniha, ktorá slúžila ako predloha pre film. Rozpráva príbeh dvoch kamarátov.

 

 

Neopúšťaj ma- Kazuo Ishiguro

Príbeh, ktorý čitateľa donúti zamyslieť sa nad zmyslom života.

 

Určite je mnoho kníh, ktoré by si tiež zaslúžili byť v tomto zozname. Akú knihu by ste tam pridali vy?

Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku