Tie najlepšie web stránky pre milovníkov kníh

Na internete nájdete obrovské množstvo stránok o knihách. Medzi najlobľúbenejšie webstránky o knihách určené pre milovníkov kníh patrí napr. Goodreads alebo aj e-shop Book Depository so širokým sortimentom úplne bez poštovného.
Na internete nájdete obrovské množstvo stránok o knihách. Medzi najlobľúbenejšie webstránky o knihách určené pre milovníkov kníh patrí napr. Goodreads alebo aj e-shop Book Depository so širokým sortimentom úplne bez poštovného. / Foto: Shutterstock

Kde chodia milovníci kníh pre inšpirácie a kde nakupujú dobré knihy? Aj to sa dočítate v našom odporúčaní.

 

S nástupom internetu ľudia začali čoraz menej a menej čítať knihy a čoraz viac čítať obsah online. Väčšinu nášho času online ale aj tak trávime na sociálnych sieťach. Avšak čo, ak sa internet dá využiť na nájdenie skvelých tipov na knihy, čítanie kníh online alebo na nájdenie nových talentov, píšucích  vlastné príbehy, ktoré nikdy neboli a možno ani nikdy nebudú publikované? V nasledujúcom zozname vám predstavíme užitočné webové stránky o knihách alebo s knihami na predaj, ktoré by mal každý milovník kníh a čítania poznať.

 

Goodreads je asi najznámejšia sociálna sieť pre milovníkov kníh. Nie je to len stránka na odporúčanie kníh, kde knihy môžete recenzovať, odporúčať ďalej a hodnotiť. Prvok sociálnej siete sa nachádza v interakcii. Na GoodReads máte možnosť spojiť sa s ostatnými užívateľmi, písať si s nimi, sledovať ich, alebo sa zapájať do knižných klubov. Môžete si s ostatnými užívateľmi knihy vymieňať. Taktiež sa tu osobne nachádza aj množstvo svetoznámych autorov alebo rozhovory s nimi. Niektorí autori píšu aj svoje vlastné blogy so svojimi myšlienkami, napríklad svetoznámy spisovateľ Paulo Coelho, autor kníh Alchymista alebo Veronika sa rozhodla zomrieť, sem pridáva blogy pravidelne každé dva dni.

Web dovoľuje ukladať si knihy na poličku, vytvárať vlastné zoznamy kníh na základe osobných preferencií. Tiež si môžete knihy označovať ako prečítané, rozčítané, alebo chcem prečítať. Môžete si tu dať osobnú výzvu na rok- koľko kníh chcete za daný kalendárny rok prečítať. Goodreads vytvára aj zoznamy kníh na základe hodnotení od tisícov užívateľov a sleduje, čo máte radi, aby vám vedel odporučiť ďalšie knihy podobného typu, ktoré by vás mohli zaujímať. Profil na Goodreads sa dá prepojiť s Amazonom alebo Kindle, kedy vám automaticky aktualizuje dočítané knihy. Goodreads je známe aj v našich končinách, takže je možné nájsť mnoho slovákov a čechov, ktorí vytvárajú vlastné čitateľské kluby. Taktiež, mnoho kníh je možné pridať do poličky aj v slovenskom jazyku. Od roku 2011 je táto stránka dostupná aj ako aplikácia.


Webstránka BookBub je online služba, ktorá pravidelne zasiela rôzne zľavy na e-knihy a niekedy dokonca aj tipy, ako získať knihy úplne zadarmo. Po zaregistrovaní sa je nutné napísať, aký žáner kníh máte radi. Nikdy neviete, čo tu objavíte, v niektorých prípadoch ide o knihy, ktoré by ste inak ani nečítali a niekedy zase knihy, ktoré sú už teraz svetoznáme.  Ponúkané e-knihy sú kompatibilné s čítačkami kníh ako napríklad Kindle.

 

Librarything je veľmi podobná webstránke Goodreads. Bola založená ešte v roku 2005 a je stále veľmi používaná v komunite milovníkov kníh. Používa sa na hodnotenie kníh, písanie recenzií a odporúčanie kníh. Je to v podstate online knižnica, ktorá slúži na kategorizáciu kníh. LibraryThing spája ľudí s rovnakými záujmami, preferenciami. Podobne ako Goodreads, navrhuje aké knihy čítať ďalšie. Môžete pozerať knižnice ostatných ľudí, vymieňať si knižné tipy, súťažiť o knihy zdarma alebo hľadať odporúčania na knihy, ktoré by ste si chceli prečítať. Základný účet dovoľuje uložiť si do 200 kníh, platený účet stojí 25 dolárov na celý život a nie je limitovaný. Taktiež sa dá prepojiť s účtom na Amazone, kde automaticky aktualizuje knihy ktoré máte zakúpené alebo prečítané. Avšak, LibraryThing sa nemusí používať nevyhnutne len na knihy. Online knižnice je možné vytvoriť okrem kníh aj na hudbu či filmy.

 

Foto: Shutterstock

 

Webstránka Whichbook ponúka veľmi zaujímavý koncept. Neobsahuje svetoznáme bestsellery, ale ponúka knihy, ktoré nie sú až tak známe. Všetky knihy na webstránke sú rozdelené do viacerých kategórií ako napríklad klasické delenie na veselé či smutné knihy, ale aj delenie na krátke a dlhé, knihy s neočakávaným koncom alebo úplne predvídateľné, ľahké alebo ťažké na čítanie, či vtipné, jemné, alebo nezvyčajné. Môžete si teda vybrať knihu presne podľa vašej nálady. Webstránka vás môže priamo presmerovať na Amazon, kde si môžete knihu priamo kúpiť. Môžete tiež hľadať knihy v zoznamoch, zoznamy si tvoriť alebo si vyhľadať knihy na základe svojho obľúbeného autora.

 

Wattpad je webstránka, kde môže ktokoľvek publikovať svoju knihu online. Dáva priestor začínajúcim autorom, avšak občas ju využívajú aj autori ktorí už mali normálne knihu publikovanú a týmto spôsobom sa snažia zvýšiť predaj. Okrem toho, že si môžete publikovať svoj vlastný príbeh, môžete sa rozhodnúť čítať len príbehy ostatných, ktorých sa tam nachádza niekoľko miliónov. Knihy sa rozdeľujú do kategórií na základe žánru. Pre záujemcov o publikovanie sa na webstránke nachádzajú rôzne súťaže a kluby. Webstránka je dostupná aj v slovenčine a dokonca mnoho príbehov je písaných aj po slovensky či česky. Wattpad je samozrejme dostupný aj ako aplikácia, takže príbeh môžete čítať kedykoľvek bez nutnosti byť online alebo sťahovať PDF.

 

Na Slovensku existuje veľmi podobný projekt ako Wattpad, a to web stránka Mamtalent.sk, kde si tiež môže ktokoľvek publikovať svoj príbeh alebo čítať príbehy ostatných. Taktiež sa tu nachádzajú rôzne súťaže pre autorov, hodnotenia, alebo tipy na písanie.

 

Samozrejme nesmieme ani zabudnúť na online kníhkupectvá. Medzi najväčšie a najznámejšie na Slovensku patrí kníhkupectvo Martinus, Bux, Abcknihy, Kniha, Literama či PantaRhei.  Na internete je však obrovské množstvo obchodov a toto je len malý zlomok z nich. Pokiaľ vám nevadí čítať knihy v cudzom jazyku, môžete ich výhodne nakúpiť napríklad cez Amazon alebo BookDepository, kde si môžete kúpiť akúkoľvek knihu úplne bez poštovného.

Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku