Otestujte si svoju logiku

Máte radi logické hádanky? Otestujte sa, či by ste tieto zvládli.
Máte radi logické hádanky? Otestujte sa, či by ste tieto zvládli. / Foto: Bigstock

Určite sa to stalo už aj vám. Pripravujete sa na pracovný pohovor na miesto, o ktorom snívate už dlho. Prídete na pohovor, zvládnete všetky otázky až zrazu dostanete otázku, ktorá sa úplne vymyká z kontextu. Logické hádanky  sa čoraz častejšie objavujú aj na pracovných pohovoroch a preto vám prinášame tipy ako ich zvládnuť a zopár príkladov na otestovanie vašej logiky.


Logické hádanky zažili obrovský rozmach na pohovoroch, vďaka čomu sa začali písať aj knihy venujúce sa tejto téme. Jednou z nich je aj Are you smart enough to work at Google? alebo How to Ace the Brainteaser Interview.

 

Logické otázky sa všeobecne dajú rozdeliť do niekoľkých kategórií.

  • Otázky, ktoré majú správnu odpoveď a vyžadujú si logický postup
  • Otázky, ktoré nemajú iba jednu správnu odpoveď a vyžadujú si dávku kreativity a premýšľania.

Jednou  z takýchto otázok je aj otázka, ako odvážiť lietadlo bez použitia váh. Jednou z odpovedí je dať lietadlo na loď, urobiť čiaru na trupe lodi tam, kde je vodná hladina a podľa toho sa dá určiť váha lietadla.

  • Otázky, ktoré testujú vaše schopnosti

Napríklad schopnosť predávať. Rovnako, ako to bolo vo filme Vlk z Wall Street. „Predajte mi toto pero.“

 

Dôvodov, prečo sa zamestnávatelia pýtajú tieto otázky je viacero. Chcú si otestovať vaše schopnosti premýšľať, kreativitu, kritické premýšľanie a schopnosť riešiť problémy. Tipov, ako zvládnuť aj takéto otázky je niekoľko. Skúste myslieť nezvyčajne a kreatívne. Neponáhľajte sa a neodpovedajte skôr, ako ste si premysleli celú svoju odpoveď na logickú hádanku až do konca. Ak máte v otázke nejasno, opýtajte sa na akékoľvek doplňujúce otázky. Vždy vysvetlite, prečo ste sa rozhodli pre takú odpoveď a čo vás k tomu viedlo.

 

Na záver pár tipov na logické hádanky, ktoré sa využívajú aj pri pohovoroch:

 

  1. Koľko by ste si mali účtovať za umytie všetkých okien v Londýne?
  2. Koľkokrát denne sa stretnú hodinové a minútové ručičky na hodinách?
  3. Na večierku sa stretne 100 politikov. Každý jeden z nich je buď čestný alebo klamár. Dostanete dve indície: 1) Aspoň jeden z politikov je čestný. 2) Ak vezmete akýchkoľvek dvoch politikov, aspoň jeden z nich je klamár. Koľko z nich je klamárov?
  4. Prestavte si že ste v tmavej izbe bez akéhokoľvek zdroja svetla. Máte 4 tabletky, ktoré sú veľkostne rovnaké. 2 z nich sú modré a 2 červené. Kvôli vašej chorobe si potrebujete dať jednu modrú a jednu červenú, ale kvôli absencii svetla neviete ktorá je ktorá. Ak si ich dáte viac, zomriete. Ako na to?
  5. Muž žije na desiatom poschodí. Každý deň zíde do práce výťahom, ale keď sa večer vracia z práce, ide výťahom iba na siedme poschodie a potom pešo na desiate poschodie. Priamo na desiate poschodie ide iba ak prší alebo je vo výťahu ešte niekto. Prečo?
  6. Máte zapáliť oheň ak máte k dispozícii lieh, benzín, sviečku, noviny, čierne uhlie, krabičku zápaliek a kus vaty. Čo zapálite ako prvé?
  7. Zmenšili ste sa na veľkosť mince a boli ste hodený do mixéra. Vaša hmotnosť bola proporcionálne zmenšená. Čepele v mixéri sa začnú hýbať o 60 sekúnd. Čo urobíte?
  8. Existuje krajina, kde ľudia chcú mať len chlapcov. Ak sa im narodí chlapec, prestanú s plodením detí. Ak dievča, majú ďalšie dieťa. Aký je pomer chlapcov a dievčat v krajine?

 

Riešenia:

  1. Táto otázka testuje možnosť logicky rozmýšľať. Keďže nikto nemôže vedieť, koľko okien je v Londýne, správna odpoveď môže byť napríklad 10 € za jedno okno.
  2. Predstavte si hodiny. Správna odpoveď je 22-krát. Ručičky sa stretnú na 0:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55, 12:00, 13:05, 14:11, 15:16, 16:22, 17:27, 18:33, 19:38, 20:44, 21:49, 22:55
  3. Čestný je len jeden, zvyšok sú klamári.
  4. V tomto prípade je najlepšie riešenie zjesť presne polovicu z každej zo štyroch tabletiek.
  5. Tento muž je nižší než ostatní ľudia, takže na tlačidlá vo výťahu nedočiahne. Ráno problém nemá, keďže ide na prízemie, ale poobede, pokiaľ ide vo výťahu sám, vyššie ako na siedme poschodie nedočiahne. Pokiaľ vonku prší, desiate poschodie si stlačí dáždnikom. Ak s ním ide vo výťahu niekto iný, poprosí ho, aby to stlačil za neho.
  6. Samozrejme zápalky, pretože bez nich nezapálime nič iné.
  7. Na túto otázku je tiež viacero odpovedí. Jednou z možností je pokaziť elektromotor alebo vyskočiť z mixéra. Tiež s dá ľahnúť si na zem, pretože čepele mixéra tiež nie sú úplne pri zemi a človek vo veľkosti mince by sa tam bez problémov zmestil.
  8. Pravdepodobnosť narodenia chlapca a dievčaťa je 1:1. Keď je teda 10 manželských párov, 5 z nich má chlapca a 5 dievča. Ďalšie dieťa teda bude mať 5 párov. Z týchto novonarodených detí bude 2,5 dieťaťa chlapec a 2,5 dieťaťa dievča. Zatiaľ máme 7,5 chlapcov, a 7,5 dievčat. 2,5 pára, ktorému sa narodilo dievča, má ďalšie deti, a narodí sa 1,25 chlapca a 1,25 dievča. Narodených je 17,5 detí, z čoho je presne polovica (8,25) dievčat a polovica (8,25) chlapcov. Týmto spôsobom sa populácia v krajine udržiava na 50:50.
Čítajte viac o téme: Kariéra, Logické myslenie
Zdieľať na facebooku