Tipy pre nových učiteľov – ako zvládnuť školský rok, výučbu a výchovu žiakov

Začiatky sú náročné aj pre učiteľov.
Začiatky sú náročné aj pre učiteľov. / Foto: Bigstock

Keď ako mladý, nový a neskúsený učiteľ budete stáť pred dverami do triedy plnej detí v prvé septembrové dni, môžete pociťovať nervozitu a úzkosť. Obzvlášť v tomto období, ktoré si aj skúsení učitelia nevedia úplne predstaviť. „Ako to všetko zvládnem?“ „Dokážem do praxe pretaviť všetko to, čo ma naučili na vysokej škole?“ Ako pri hocičom inom, čo ide robiť človek po prvýkrát bez pomoci iných je prirodzené, že prežívate neistotu a obavy. Niekto sa možno zdá sebavedomejší a istejší, pretože má pocit, že má dostatok vedomostí, čo robiť a veci pôjdu podľa plánu. Bohužiaľ, väčšina skúsených učiteľov by potvrdila, že veci podľa plánu idú v škole málokedy. A je potrebné byť na to pripravený.

 

Škola je dynamický organizmus, ktorý tvoria dynamické procesy. Každý skúsený pedagóg svojmu mladšiemu kolegovi určite potvrdí, že niekedy sa naozaj nedá vôbec predpovedať, čo sa v daný deň prihodí a čomu bude musieť čeliť. Preto je dobré poznať zopár rád a tipov, ako zvládnuť ako „nováčik v škole“ každodenné vyučovanie prehľadnejšie, efektívnejšie a s väčším pokojom a istotou. Tieto tipy môžu slúžiť nielen učiteľom, ktorí sa nachádzajú na začiatku svojej pedagogickej kariéry, ale aj tým, ktorí sú oddaní tomuto povolaniu už niekoľko rokov. Možno ste sa stretli s problémom, ktorý ste dlhšie nevedeli vyriešiť a vďaka uvedeným tipom prídete na riešenie. Nezabudnite však na to, že všetci sme ľudia a nie sme neomylní. Znamená to, že aj napriek tomu, že nebudete na začiatku vedieť robiť všetko správne, postupne sa to určite naučíte. Len sa nevzdávajte.

 

1 | Naplánujte si celý školský rok

Znie to komplikovane? Možno aj je, ale je to neodmysliteľnou súčasťou vašej profesie. Pri každodenných situáciách a vzniknutých problémoch, ktorým budete čeliť, je potrebné vedieť, čo bude nasledovať, aký je váš cieľ na daný školský rok. Predtým, než si žiaci v septembri sadnú do lavíc, naplánujte si témy, ktorým sa chcete za daný školský rok venovať. Stanovte si ciele, kam sa chcete so žiakmi posunúť, čo sa naučiť a čo si osvojiť. Bude sa vám tak ľahšie napredovať počas hektického školského roka. Premyslite si aj situáciu, keď sa prezenčné vzdelávanie zmení na online. Ako budete s vašimi žiakmi fungovať? Aké materiály im viete k témam poskytnúť? Budete robiť videohovory? Skoordinujte sa so svojimi kolegami, aby ste využívali rovnakú platformu a navzájom komunikovali. 

 

2 | Buďte optimistickí a pozitívni

Učiteľstvo je naozaj ťažká a energeticky vyčerpávajúca profesia. Málokto mimo školstva vie, koľko toho musí učiteľ za jeden vyučovací deň zvládnuť. No aj napriek tomu je nesmierne dôležité, aby ostal stále pozitívnym a inšpiratívnym človekom pre svojich žiakov. Žiaci budú viac prosperovať a budú výkonnejší, keď budú motivovaní a vzdelávaní v pozitívnej atmosfére. Zároveň vás budú vďaka vášmu úsmevu na tvári a dobrej nálade vnímať nielen ako autoritu, ale aj ako človeka, ktorému sa chcú zdôveriť a vypýtať si radu. Nezabudnite byť ľudskí a optimistickí čo najviac, ako je to možné.

 

3 | Komunikujte so svojimi kolegami

Keď sedíte v kabinete s iným pedagógom, využite to čo najviac. Nebojte sa opýtať skúsenejšieho kolegu/kolegyne na jej názor, ako by vyriešili vzniknutú situáciu vo vašej triede. Títo ľudia vám rozumejú viac ako ktokoľvek iný, pretože čelia rovnakým problémom, len vo svojich triedach. Rozprávajte sa, zdieľajte svoje postrehy, nápady či stratégie. Vytvorte komunitu, na ktorú sa budete v škole vedieť vždy spoľahnúť.

 

4 | Riešte nevhodné správanie hneď

Začínajúci učitelia sa zvyknú obávať trestov a poznámok za nevhodné správanie. Nechcú sa totiž žiakom hneď v prvých dňoch školského roka ukázať ako tvrdí a prísni. Je však dôležité si uvedomiť, že ako učiteľ by ste mali byť spravodlivý a fér. Nevhodné správanie by sa tolerovať nemalo, za žiadnych okolností, je však na vás, ako ho jasne pred žiakmi odmietnete. Vytvorte si, ideálne aj spoločne so žiakmi, pravidlá vašej triedy, ktoré sa môžu okrem iného týkať aj reakcií na nevhodné správanie. No a samozrejme – ak si takéto pravidlá stanovíte, bezodkladne ich dodržiavajte. Hlavne nerobte výnimky, na tie sú deti veľmi háklivé. Deti vás potom budú mať za dôsledného a spravodlivého učiteľa, ktorého si budú vážiť.

 

5 | Buďte zábavní

Nie každý učiteľ má v sebe humor, ktorý je blízky deťom. Je však potrebné si uvedomiť, že či už pracujete s mladšími alebo staršími študentmi, vždy ich viac zaujmete a priblížite sa k nim, keď budete občas uvoľnení a zábavní. Pokúste sa robiť vaše vyučovanie interaktívnym, aby si z neho žiaci odniesli čo najviac. Ak učíte žiakov dejepis, zahrajte sa na dobu ľadovú, ak sa učíte o rastlinách, vyberte sa spoločne von na prechádzku, do prírody. Platí totiž, že deti, nech sú v akomkoľvek veku, treba svojím prístupom zaujať.

 

6 | Stanovte si v triede pravidlá

Pravidlá sa netýkajú len nevhodného správania v triede, ale aj ďalších aspektov vyučovania. Či už ide o to, kto sa bude starať o triednu knihu, o tabuľu, o polievanie rastlín alebo nástenku. Diskutujte so žiakmi o tom, čo kto chce mať na starosti a na čom sa chce podieľať. Dáte tak deťom najavo, že im stopercentne veríte, pretože im dávate úlohu navyše, ktorá poslúži celej triede.

 

7 | Buďte vnímaví a empatickí

S vašimi žiakmi trávite niekedy omnoho viac času ako ich vlastní rodičia. Môže to znieť zarážajúco, no vo veľa prípadoch je to skutočne tak. Ste tým, koho vidia každý deň a na koho sa potrebujú spoľahnúť, aj keď sú v škole. Buďte vnímaví k svojim žiakom. Spoznajte ich ako ľudí a vnímajte ich odlišné osobnosti. Buďte empatickí, ak za vami prídu s nejakým problémom, ktorý sa netýka školy a výučby. Buďte vnímaví k tým žiakom, o ktorých viete, že nevedia sami od seba rozprávať o svojich problémoch, no predsa z ich pohľadu cítite, že nejaké majú. Buďte im nielen učiteľom, ale aj priateľom a oporou.

 

8 | Vytvorte plán komunikácie a spolupráce s rodičmi

Spolupráca s rodičmi žiakov je častokrát omnoho komplikovanejšia ako spolupráca so žiakmi samotnými. Práve nastavenie si určitého fungovania a pravidiel tejto spolupráce býva pre začínajúcich učiteľov najväčším orieškom. Je to však nevyhnutné, ak chcete počas školského roka pracovať s rodičmi žiakov efektívne. Niektorí z rodičov chcú a budú spolupracovať viac, iní budú ledva chodiť na rodičovské združenia. Nech je to tak či onak, verte v čo najlepšiu spoluprácu od samého začiatku, ktorú budete svojím pôsobením držať v rukách a viesť.

 

9 | Neberte si nevhodné správanie žiakov osobne

Daný bod platí najmä ak začínate svoju kariéru učiteľa na strednej škole plnej tínedžerov. Na začiatok sa potrebujete naučiť odosobniť od toho, čo sa deje v triede. Ak sa v triede vyskytne nejaký problém, neberte ho ako útok na vašu osobu. Zamyslite sa nad tým, s čím asi môže súvisieť, pretože daného žiaka už aspoň trošku poznáte. Ak aj nie, stavte na priamu a otvorenú komunikáciu, kde si veci môžete povedať na rovinu. 

 

10 | Vyhraďte si dostatok času na prípravu

Organizácia bude pre vás v prvých rokoch pôsobenia na škole kľúčová. Naplánovať si celý školský rok, naplánovať si ciele, naplánovať si obsah vyučovania. To všetko by ste mali mať vopred pripravené, aby ste boli čo najviac efektívni. Príprava vám ušetrí v dlhodobom horizonte veľa času aj nervov.

 

Vyzerá to ako ťažká úloha, vedieť skĺbiť výchovu aj vzdelávanie žiakov, no keď začnete postupne, všetko zvládnete, ani sa nenazdáte. Uvedené tipy vám môžu slúžiť ako návod, keď si nebudete dať vedieť ako nováčik v škole rady. Nezabúdajte – kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie. Pýtajte sa na rady skúsenejších, diskutujte, veľa čítajte. Nikto učený z neba nespadol a dobrým učiteľom sa človek stane postupne a časom. 

 

Vytlačte si prípadne na nástenku aj týchto 5 princípov.

Wellbeing pre učiteľov / Zdroj: KONVALINKA - Inštitút duševného zdravia a pozitívnej edukácie

Zdieľať na facebooku