Zmeny, ktoré čakajú rodičov novorodencov

  Foto: Bigstock

Keď sa narodí do rodiny dieťa, je to pre všetkých veľká zmena – pre rodičov, blízkych rodinných príslušníkov, ale aj rodinných známych.

 

Narodenie dieťaťa reorganizuje od základov život, ktorý rodina viedla. V súčasnosti sa vedie výskum a rôzne štúdie o tom, aké zmeny sa dejú v mozgu a v tele rodičov novorodencov. Vedci totiž tvrdia, že narodenie dieťaťa do rodiny spôsobí jeho rodičom zmeny v mozgu, endokrinných žľazách, zmeny v správaní a prežívaní, v emocionalite či napokon zmeny v sociálnych vzťahoch. Vývinová psychologička Diana Divecha pôsobiaca na Yale Child Study Center a Yale Center for Emotional Intelligence vo svojom blogu upozornila na zmeny, ktoré rodičov postretnú pri narodení prvého dieťaťa.

 

Mozog sa snaží emocionálne pripraviť

V roku 2014 výskumníčka R. Feldman z Yale School of Medicine v Izraeli so svojimi kolegami realizovala experiment. Ten spočíval v návšteve domácností rodičov, ktorým sa narodilo prvé dieťa. Zamerali sa na 89 rodičov, ktorým odobrali oxytocín (väzbový hormón) a zaznamenávali videá, ktoré zachytávali, ako rodičia reagujú na novorodencov. Následne napojili vybraných rodičov na magnetickú rezonanciu, aby zaznamenali konkrétne zmeny v mozgu, keď videli svoje deti v porovnaní s tým, keď sa pozerali na deti niekoho iného. Vedci dospeli ku konkrétnemu záveru – v mozgu matiek aj otcov sa pri pohľade na svoje deti aktivuje sieť na spracovanie emócií. Táto sieť je centralizovaná uprostred mozgu a zahŕňa časti ako amygdala, limbický systém a dopamínový systém. Bolo tiež dokázané, že táto sieť/systém narastá u matiek prvorodičiek a je aktivovaná najmä v prípade, že sa matka pozerá na svoje vlastné dieťa.

 

Sústredíte pozornosť na dieťa

Spolu s oblasťou mozgu, ktorá súvisí s emóciami, sa v mozgu rodičov novorodenca zostruje a aktivuje aj schopnosť empatie. Znamená to teda, že rodičia sa stávajú pozornejšími a vnímavejšími k svojmu dieťaťu, k jeho potrebám a pocitom. Zároveň to zahŕňa aj schopnosť mentalizácie a teda rozmýšľania o tom, čo bude dieťa potrebovať v budúcnosti a čo je preňho najlepšie.

 

Mozog otcov prechádza taktiež veľkou zmenou

Zatiaľ čo výskumníčka Feldman svoj výskum zamerala na matky prvorodičky, realizovali sa aj výskumy zamerané na otcov novorodencov. Bolo dokázané, že ak sa otec stotožní s úlohami vyžadujúcimi starostlivosť o dieťa, jeho mozog reaguje zvýšením vyplavovania oxitocínu podobne, ako je to pri matkách pri pohľade na ich deti.

 

Znižuje sa stres, ale aj výkon pamäte

nedávnej štúdii sa výskumníci zamerali na to, ako reagujú ženy v pokročilom štádiu tehotenstva na stres. Výsledky poukázali na zaujímavý aspekt. Hormonálne zmeny u žien na konci tehotenstva tlmia ich reakcie na stres. Vysvetlením je možno fakt, že majú tak mať priestor viac sa zamerať a prispôsobiť potrebám ich budúceho dieťaťa. To je pravdepodobne odpoveďou na tak častú otázku, prečo budúce matky prežívajú akýsi vnútorný mier, keď očakávajú prírastok do rodiny. Spolu so znížením fyzickej a psychickej stresovej reakcie však klesá podľa zistení aj pamäťová schopnosť. Až 80% žien prehlásilo, že sa im pamäť zhoršila v neskorom štádiu tehotenstva a pretrvávala aj krátko po narodení dieťaťa.

 

Život sa razom stane zmysluplnejším

Dieťa je vždy veľmi očakávané. Hoci je niekedy tehotenstvo ženy či samotný pôrod zložitý, rodičia po narodení dieťaťa cítia číre šťastie. Nehovoriac o tom, keď rodičia čakajú na narodenie prvého dieťaťa. Nie je to však len o prežívaní šťastia a ďalších pozitívnych emócií, je to aj o pocítení toho, že život páru má nový zmysel. Pre páry je narodenie dieťaťa posunom v ich vzťahu, ďalším krokom pri budovaní rodiny.

 

Budete čeliť výrazným fyziologickým aj psychologickým zmenám

Okrem vyššie uvedených fyziologických zmien sa rodičom novorodeniatka naozaj zmení takmer celý život. Už nič nebude tak ako pred narodením dieťaťa. Po narodení dieťaťa sa matka fyzicky zotavuje z pôrodu, ktorý je pre ženské telo veľkou záťažou. Musí sa tiež prispôsobiť tomu, že bude dojčiť, že nebude mať dostatok spánku ako doteraz, že sa jednoducho musí prispôsobiť dieťaťu. Či už po fyziologickej alebo psychologickej stránke. Narodenie dieťaťa tiež nie je vždy radostným okamihom. Veľa rodičov prežíva na začiatku negatívne pocity, nevie sa s daným pocitom a situáciou zmieriť, nevie, ako na príchod dieťaťa reagovať. Hoci to znie negatívne, aj to je realita. Ak rodičia novorodenca čelia pocitom, s ktorými si nevedia dať rady, odporúča sa bezodkladne navštíviť odborníka. Netreba však zabúdať na to, že je to stále vec prirodzená a tak k nej treba aj pristupovať.

 

Zmení sa vnútorný kompas matky

Ak bola matka zvyknutá na určitý štandard, po narodení dieťaťa sa jej celé vnútorné nastavenie (nazývané aj vnútorný kompas či vnútorné hodiny) zmení. Od tej chvíle treba brať ohľad na potreby dieťaťa a tie svoje im prispôsobiť. Noví rodičia často dostávajú rady od starších a skúsenejších, no len vy najlepšie viete, čo potrebuje vaše dieťa a čo funguje u vás doma. Treba počúvať svoj vnútorný kompas. Najviac citeľné to býva u matiek prvorodičiek pri spánku a spánkovom režime či dojčení. Niekedy obyčajná psychická podpora a blízkosť znamená pre rodičov viac ako nevyžiadané rady.

 

Dieťa otestuje váš partnerský vzťah

Príchod dieťaťa znamená pre pár nové a neľahké výzvy. Je prirodzené, že konflikty v tejto novej životnej etape vzrastú či už ohľadne domácich povinností alebo štýlu výchovy. Páry sa musia opäť zosynchronizovať, aby spolu dokázali v harmónii fungovať a vytvorili si množstvo nových zručností, aby dokázali ďalej spolu fungovať ako dobrý tím.

 

Ukáže sa, aké vzťahy vládnu v rodine a okolí

Keď sa má narodiť prvorodené dieťa, celá rodina a blízki priatelia budúcich rodičov sa tešia. Niekedy sa však stane, že sa pomoci od svojich blízkych rodičia napriek radostnému očakávaniu nedočkajú. Treba s tým rátať a byť na to pripravení. Preto by sa mali budúci rodičia čo najviac zomknúť a byť pre svoje dieťa primárnou oporou. Aby sa nestalo, že sa tak veľmi budú spoliehať na pomoc a oporu zo strany rodiny, že zo založenia rodiny príde jedno veľké rozčarovanie.      

Zdieľať na facebooku