Rodičia, nezabúdajte sa starať aj o seba

Príchodom detí by sme nemali zabúdať ani na seba.
Príchodom detí by sme nemali zabúdať ani na seba. / Foto: Bigstock

Len čo sa staneme rodičmi, stredom nášho vesmíru sa ako mávnutím čarovného prútika stanú deti. Vnímame, čo chcú, potrebujú a automaticky to napĺňame. Nemali by sme ale pri tom zabúdať ani sami na seba. Starostlivosť o seba je totiž rovnako dôležitá.

 

Keď sa narodia deti, život dospelých sa začne točiť primárne okolo nich. Aby boli zdravé, mali čo jesť a keď o čosi podrastú, aby sa im darilo v škole, mali kamarátov a vyrástli z nich životaschopní mladí ľudia. Do toho však nesmieme zabúdať na to, že ako rodičia máme aj svoje povinnosti a potreby zároveň. Musíme chodiť do práce, aby sme zaplatili účty a postarali sa o deti, musíme sa starať o vzťah s manželom/manželkou, riešime otázky súvisiace s bývaním a podobne.

 

Unavený a frustrovaný rodič nedokáže byť deťom príliš dobrým vzorom. Skúste sa na chvíľku zastaviť a zamyslieť sa nad tým, čo môžete urobiť pre seba. Kde začať? Nasledujúce tipy doktora psychiatrie z Harvard Medical School Eugena Beresina vám môžu poslúžiť ako inšpirácia:

 

Vyhraďte si čas pre seba

Ak sa dobre a dostatočne staráme sami o seba, lepšie sa postaráme aj o druhých. A preto je najlepším začiatkom naplánovať si čas, kedy sa budete venovať sami sebe. Je to na vás, ako to urobíte. Môžete si dopriať krátku prestávku počas každého pracovného dňa, nastaviť si budík na to, aby ste si každý deň ráno išli zabehať alebo večer prečítali knihu. Pomôcť vám môže aj lepšie rozdelenie úloh medzi vás a vášho partnera.

 

Stanovte si priority 

Ako rodičia počas dňa nestihnete urobiť všetko, preto je dobré stanoviť si krátkodobé a dlhodobé priority. Vyškrtnite zo svojich zvykov sľubovať svoju pomoc tam, kde naozaj nemáte kapacity. V konečnom dôsledku vás to dostáva do stresu a máte iba pocit, že nič nezvládate dostatočne dobre. Pritom pravda je taká, že ste si toho na seba vzali priveľa. Priority môžu mať aj takéto poradie: deti, starostlivosť o domácnosť a jedna špeciálna vec, ktorá robí radosť iba vám. Môže ňou byť napríklad starostlivosť o záhradu. O prioritách je fajn rozprávať sa aj s partnerom/partnerkou, aby ste si mohli úlohy lepšie rozdeliť a vedeli, koho čo čaká.

 

Zaraďte do svojho zoznamu veci, na ktoré sa tešíte a robia vám radosť

Väčšina z vás má určite množstvo vecí, ktoré by sme radi robili vo svojom voľnom čase, pri ktorých vieme najlepšie relaxovať. Mnoho rodičov si však na tieto veci častokrát ani len nespomenie, lebo sú zavalení prácou a povinnosťami. Nezabúdajte na to, čo vám robí radosť! Zaraďte si to vopred do aktivít naplánovaných na daný týždeň, aby sa nestalo, že sa k danej veci nedostanete a budete len v začarovanom kruhu povinností. Tiež si tých aktivít nezaraďte naraz priveľa, aby ste ich dokázali skutočne zrealizovať.

 

Trávte čas s priateľmi a rodinou

Buďte s deťmi, rodinou či priateľmi aktívnym spôsobom. Nie vo forme starostlivosti o to, či majú hotové domáce úlohy alebo kedy ich treba vyzdvihnúť z tréningu a odviezť domov. Naplánujte si raz do týždňa spoločnú večeru. Vyjdite si raz do týždňa na prechádzku do mesta, do kina. Buďte s priateľmi cez víkend – vyrazte do prírody alebo k vode. Život nie je len o povinnostiach, aj keď ste už rodičmi, nezabúdajte na to.

 

Zmeňte prostredie

Vidieť každý deň len kanceláriu v práci a kuchyňu, poprípade obývačku doma vie byť frustrujúce. Tento tip ako sa viac starať o samého seba súvisí s predchádzajúcim. Ako sa hovorí „Zmeňte vzduch!“. Choďte domov z práce pešo, skočte na kávu do centra, odvezte sa do špeciálnych potravín, kde majú produkty, ktoré máte radi. Spravte vaše dni menej stereotypnými aj vďaka takýmto maličkostiam.

 

Rozmaznávajte sa

Keď môžu dostať deti za odmenu niečo, čo majú rady, prečo by ste nemohli aj vy? Doprajte si niečo extra, niečo, po čom dlho túžite. Nemusíte sa stále obmedzovať, to pri rodičovstve nie je predpísaným pravidlom.

 

Nájdite spôsoby, ako zostať zorganizovaný

Pri pojme zorganizovanie a naplánovanie svojho života si rovno poviete, že sme tam, kde sme boli – pri rodičovských povinnostiach. Pozrime sa na to ale zblízka. Ak si naplánujete povinnosti, spíšete si zoznam potravín, čo treba nakúpiť, kedy ísť pre deti do školy, kedy ísť na rodičovské združenie či v ktorý deň zaplatiť hypotéku, predídete tak stresu. Pri starostlivosti o seba je nevyhnutné, aby ste nežili v strese. Práve organizáciou každého dňa viete stresu účinne predchádzať. Nájsť si spôsoby, ktoré vám v tom pomáhajú, je naozaj efektívne.     

 

Nezabúdajte si stále plánovať svoju budúcnosť!

Je potrebné si uvedomiť, že vaše deti odrastú a jedného dňa odídu z domu. Zostanete vtedy už len vy a váš partner/partnerka. Skúste sa preto zamyslieť nad tým, ako by váš život mohol v budúcnosti vyzerať. Čo by ste chceli robiť, kam vycestovať, akej záľube sa venovať. Pre ľudskú psychiku je prospešné, keď má vízie, ciele a plány. A to platí pre rodičov rovnako, ako pre ktorúkoľvek inú skupinu ľudí. 

 

Spôsoby, akými sa ako rodičia môžete postarať sami o seba a venovať tak priestor a čas len sebe, je mnoho. Či už sa inšpirujete vyššie uvedenými tipmi alebo akýmikoľvek inými, nezabúdajte na to, aké sú dôležité a pokúste sa ich čím skôr vniesť do svojho života.   

Zdieľať na facebooku