Tipy, ako vychovať dieťa s pozitívnym myslením

Viesť deti k pozitívnemu mysleniu je veľmi dôležité už od útleho veku.
Viesť deti k pozitívnemu mysleniu je veľmi dôležité už od útleho veku. / Foto: Bigstock

Snom každého rodiča je vychovať šťastné dieťa, ktoré vidí život pozitívne. Ako však docieliť, aby sa vďaka vašej výchove stalo dieťa optimistickým? Ako ho k takejto životnej perspektíve viesť?

 

Existuje veľa dôvodov, prečo viesť deti k optimizmu a túto perspektívu u nich podporovať, no hlavným z nich je, že to má pozitívne účinky na ich fyzické a psychické zdravie a pohodu. Aby sme na túto cestu deti naviedli, v prvom rade treba začať u seba, pretože to, čo dieťa vidí u vás, kopíruje a zrkadlí. Potom môžete využiť viacero ďalších prístupov, ktoré vám na tejto ceste pomôžu.

 

Prestaňte sa sťažovať

Klasickým príkladom môže byť situácia v domácnosti, keď nastane pondelok ráno, vonku je sychravé počasie a prší. Mama odprevádza svoje dve deti do škôlky a ešte predtým, než vykročia z domu do dažďa, komentuje aktuálne počasie veľmi negatívne, je frustrovaná a nervózna. Aká bude reakcia jej detí na takéto správanie? Úplne totožná. Deti zopakujú správanie svojej mamy. Prvým tipom teda je, aby ste na každej veci alebo situácii hľadali niečo pozitívne. „Paráda, dnes si môžete zobrať gumáky a prišiplášte, aby ste mohli skákať po kalužiach.“ Ukážete tak deťom, že to je správny prístup a pohľad na život. Keď budete v situáciách hľadať dôvody, prečo sa tešiť, deti to začnú vnímať rovnako.

 

Podporte primerané riskovanie

Deti musia zažiť rôzne situácie na vlastnej koži. Je na mieste, že sa o nich bojíte, chcete, aby predišli nepríjemným až nebezpečným situáciám. Ale to ich na dospelý život pripraví len ťažko. Možno vychádzate s vlastnej zlej skúsenosti, kedy sa vám niečo nepodarilo a napríklad ste sa strápnili. Tým, že chránite svoje dieťa pred tým, aby robilo podobnú činnosť sa snažíte predísť tomu, aby sa cítilo rovnako. Ale to môže byť práve tá chyba. Nechajte deti, aby sa naučili riskovať a pocítili, že nie vždy všetko ide tak, ako si naplánujú.

 

Učte deti vďačnosti

Optimistickými sa deti stanú aj vďaka tomu, že si budú uvedomovať, že vždy máme byť za čo vďační. Či je to strecha nad hlavou, rodina, teplé jedlo, zdravie alebo priatelia. Veďte deti k tomu, aby každý večer hľadali veci či situácie, za ktoré sú vďačné. Čím skôr si osvoja takéto nahliadanie na svoj každodenný život, tým skôr budú žiť spokojnejšie a šťastnejšie.

 

Povzbuďte dieťa k hľadaniu riešení

Predstavte si situáciu, kedy vaše dieťa v škole urazí jeho spolužiak. Ako rodičia máme tendenciu hneď zareagovať a situáciu vyriešiť za neho. Ale je toto správne? Treba vždy zasiahnuť? Keď sa vám dieťa zverí s takýmto problémom, skúste sa porozprávať, ako možno reagovať a čo by mohlo urobiť ono samo. Keď to na druhý deň v škole skúsi vyriešiť bez vás, iba pomocou vašej rady, bude na seba hrdé a to je tá správna cesta k životnému optimizmu.

 

Majte vysoké očakávania

Niektorí rodičia majú vo zvyku rozdeliť domáce povinnosti medzi všetkých členov rodiny bez ohľadu na vek. Ak dieťa pochopí svoju hodnotu, napríklad aj cez pomoc rodine a v domácnosti, bude sa na život pozerať inak. Zadajte svojim deťom nejaké konkrétne úlohy, ktoré majú počas týždňa splniť. Ak sa tak stane, neváhajte im poďakovať za pomoc a oceniť ich. Zároveň nezabúdajte na to, že deťom treba dávať úlohy primerané ich veku, aby mali možnosť uspieť a posilňovať svoje sebavedomie.

 

Umlčte hlasného vnútorného kritika

Niekedy majú ľudia vo svojom vnútri kritika, ktorý vidí len chyby a znemožňuje im to rásť či užívať si život. Vždy, keď bude vaše dieťa hovoriť, že niečo nedokáže, alebo je príliš hlúpe alebo škaredé, zastavte ho. Tento negatívny vnútorný kritik môže byť taký hlasný, že mu dieťa uverí a začne jeho život riadiť navždy. Inšpirujte ho, aby vždy, keď ho napadnú takéto myšlienky, nahradilo ich pozitívnymi: „Je to ťažké, ale zajtra to skúsim znova, možno sa mi to podarí.“„Zatiaľ to ešte neviem, ale ak tomu budem venovať čas, môžem sa to naučiť.“ Pri prvých neopätovaných láskach si môže povedať: „Pre každého na svete existuje niekto, komu sa páči a môže ho mať rád. Aj ja ho stretnem v pravý čas.". Na každú situáciu môžeme nájsť pozitívnu formuláciu.

 

Chráňte deti od nadmernej negativity

Dnešná doba dospelých i deti bombarduje negatívnymi správami na každom kroku. Zatiaľ čo my, dospelí, ako tak dokážeme ich dopad na nás eliminovať, pre deti to také jednoduché nie je. Chráňte ich čo najviac pred negatívnymi médiami a správami, ktoré ponúkajú. A do tejto kategórie spadajú aj sociálne siete. Snažte sa im u detí vyhnúť do požadovaných 13 rokov. Hoci tu nájdu aj mnoho zaujímavých a prospešných vecí, množstvo negativity, ktoré sa im tu môže automaticky ponúkať, nemusia vedieť spracovať bez problémov a zbytočne svoju myseľ zahltia správami, ktoré nie sú pre nich veku primerané. Odporúčajte im také kanály, kde aj online môžu nachádzať každodenné povzbudenie, motiváciu a radosť zo života.

 

Uznajte, že niektoré veci jednoducho nejdú len tak

Niekedy sa stane, že deti stratia odvahu, že stratia chuť robiť veci, ktoré im nejdú hneď od začiatku. Vysvetľujte deťom, že nie všetko ide ľahko a učenie sa niektorých vecí proste vyžaduje čas. Zároveň ich upozornite na veci, ktoré sa už naučili a zvládli. Tým budete u detí budovať optimistické myslenia a vieru v to, že keď sa zaprú a budú bojovať, dokážu čokoľvek.

Zdieľať na facebooku