Ako si vybudovať dobrý vzťah so svojím dieťaťom?

Dobrý vzťah s dieťaťom nevznikne len tak, treba na ňom pracovať od začiatku.
Dobrý vzťah s dieťaťom nevznikne len tak, treba na ňom pracovať od začiatku. / Foto: Bigstock

Chcete byť dobrým rodičom? Chcete vychovať šťastné a zdravé dieťa? Chcete žiť v domácnosti, v ktorej prísna disciplína nie je potrebná? Kľúč spočíva v jednej jedinej veci – je potrebné si vybudovať blízky vzťah so svojim dieťaťom.

 

Netreba zabúdať na to, že deťom nestačí len hovoriť, že ich máte radi. Je dôležité, aby ste im to ako rodičia dokazovali v každom svojom čine. Práve vtedy to deti najviac cítia a cítia sa šťastné. Čo vlastne znamená, prejavovať lásku deťom činmi? Dávať na ich názor, vidieť veci ich očami, počúvať ich, venovať im plnú pozornosť. V neposlednom rade nezabúdať, že aj keď vás niekedy nahnevajú tak, že ste úplne bezmocní, sú to stále vaše deti. Pre rodičov by malo byť vytvorenie blízkeho spojenia so svojim dieťaťom základnou a najdôležitejšou prioritou. Je dôležité si tiež uvedomiť, že vytváranie takto blízkeho puta s dieťaťom stojí veľa energie. Avšak je to energia, ktorá sa vám počas života niekoľkonásobne vráti.

 

Ako teda s vašim dieťaťom vytvoriť to blízke, nenahraditeľné puto? Tu je zopár overených tipov, ktoré odporúča väčšina psychológov:

 

1 | Bez pevných základov to nejde

Blízkosť medzi rodičom a dieťaťom sa buduje už od veľmi útleho veku. Výskum napríklad ukázal, že pokiaľ otcovia berú deti na týždeň a viac preč, už keď sú malé, ich vzájomný vzťah je výrazne lepší ako u tých, ktorí podobné aktivity s otcom nezažívajú. Toto dobre vytvorené spojenie sa u detí ukazuje aj v čase dospievania a na prahu dospelosti. Dá sa v tomto prípade hovoriť o príčine a následku? Teoretici venujúci sa bondingu tvrdia, že pokiaľ sa otec v skorom veku spojí s dieťaťom novorodencom, táto väzba u nich pretrvá po celý život.

 

2 | Nezabudnite, že na každom vzťahu treba pracovať

Podobne ako partnerské a manželské vzťahy, ani vzťahy detí a rodičov nevznikajú a nefungujú len tak. Bez práce, z ničoho nič. Aj na nich treba rovnako pracovať. Za všetko môže biológia a genetika – už od dávnych čias sú ľudia naprogramovaní na vytváranie pút a vzťahov. V dnešnej modernej dobe však do medziľudských vzťahov a interakcii vstupujú často technológie a iné záležitosti. Prirodzene ale platí, že rodičia a deti sa ľúbia navzájom prirodzene a automaticky. Ak však nastane chvíľa, kedy sa toto puto niekde zasekne, treba popracovať na vyriešení problému, aby sa vzťah dostal na tú úroveň, na ktorej bol.

 

3 | Uprednostňujte čas so svojim dieťaťom

Ako aj vo všeobecnosti platí, kvalita nemôže ísť na úkor kvantity. Ak síce trávite so svojim dieťaťom veľa času, avšak po celú dobu ste na smartfóne, počítači, rozprávate sa s kamarátkou a pod., svojmu dieťaťu nevenujete ten čas, ktorý by ste mali. Dieťa potrebuje mať vašu plnú a ničím nerušenú pozornosť. Platí to ale aj naopak - bez kvantity nie je kvalita. To znamená, že na to, aby ste s dieťaťom mali vôbec nejaký vzťah, je potrebné, aby ste si našli čas s ním tento vzťah budovať. Cez víkend choďte spolu do prírody, počas prádznin odíďte skôr z práce, aby ste sa spolu šli kúpať. Stačí málo a výsledky sa dostavia pomerne skoro.

 

4 | Začnite dôverou – základom každého dobrého vzťahu

Dôvera sa začína budovať už v detstve, keď dieťa zisťuje, či sa na vás môže spoľahnúť. Či tam budete, keď to bude potrebovať. Vo veku jedného roka môžu vedci s pomerne veľkou istotu zistiť, nakoľko bezpečne sú deti pripútané k svojim rodičom. Keď sú dobre pripútané, rodič je schopný napĺňať potreby svojho dieťaťa, či už tie emocionálne alebo fyziologické. A následne na to dieťa reaguje pozitívne a so spokojnosťou. Keď je dieťa staršie, postupne si získavame jeho dôveru ďalšími možnými spôsobmi – vyzdvihneme ich zo škôlky v ten čas, v ktorý sme sa dohodli, plníme sľuby, že si s nimi zahráme ich obľúbenú hru a pod. Zároveň, čo je veľmi dôležité, veríme v naše deti a v ich potenciál. Veríme, že ak dieťaťu pomôžeme, bude rásť a vyvíjať sa tým najlepším smerom. Pri adolescentoch je dôvera o tom, že hoci nás deti niekedy nepríjemne prekvapia, alebo sklamú, nebudeme ich bez premýšľania trestať a viac im neveriť. Znamená to, že sa ich budeme snažiť pochopiť a vypočuť si ich názor na vec a pracovať na dôvere naďalej.

 

5 | Povzbudzujte, povzbudzujte, povzbudzujte

Skúste si predstaviť, že vaše dieťa je ako rastlinka, ktorú príroda naprogramovala tak, aby rástla. Keď vidíte, že rastlinka hnedne, opadávajú jej lístky, polejete ju, presadíte a pod. Nekričíte na ňu ani ju nekritizujete. Prečo sa teda podobným spôsobom nesprávate aj k svojmu dieťaťu? Deti potrebujú naše utvrdzovanie ale najmä povzbudzovanie. Potrebujú vedieť, že aj keď máte iný názor, ste na ich strane. Ak väčšina toho, čo im poviete bude kritika, nebudú veriť nielen sebe ale ani vám, že to myslíte vlastne dobre. A taktiež, o budovaní blízkosti nebude už vôbec reč. Deti potrebujú rodičov, ktorí sa za nich postavia za každej okolnosti a budú veriť, že dokážu, čo si zaumienia.

 

6 | Pamätajte, že rešpekt musí byť vzájomný

Znie to logicky však? Vo vzťahu dieťa - rodič tento aspekt nebýva až tak prirodzený. Ako rodič máva človek často pocit, že je ten, kto má v ruke moc a o všetkom rozhoduje. Je však dôležité, aby ste ako rodič stanovili limity. Čo je rozdiel je, že je to potrebné urobiť empaticky, s láskou a úctou. Pokiaľ to takto urobíte, dieťa sa naučí, že sa s ním zaobchádza s rešpektom a s rešpektom bude zaobchádzať aj s inými ľuďmi. Pretože stále platí, čo sa v detstve naučí, to aplikuje do celého života.

 

7 | Uvažujte o vzťahu ako o každodenných interakciách

Niekedy na to, aby ste budovali vzťah a blízkosť so svojim dieťaťom nemusíte robiť nič zvláštne. Pracovať na tom síce treba, ale nemusíte robiť žiadne špeciálne aktivity, aby ste vzťah budovali. Dobrou a zároveň zlou správou totiž je, že vzťah sa buduje každou jednou vašou spoločnou interakciou. Nákupy v obchode, spoločná cesta domov zo školy alebo tankovanie benzínu do auta sú rovnako dôležité chvíle na budovanie vzťahu, ako sú rozhovory medzi štyrmi očami alebo rodinný výlet. V tomto bode je dôležité si uvedomiť práve chvíle, ktoré ťažko zvládate s pokojom a chladnou hlavou. Skúste sa nad takýmito situáciami zamyslieť, ako by ste ich mohli riešiť inak ako krikom, ktorý vedie pravidelne ku konfliktom a hádke. Keď sa vám to podarí, tak každý problém, ktorý sa v domácnosti vyskytne, sa bude dať zvládnuť spoločne s dieťaťom a v priateľskej spolupráci.        

 

8 | Komunikačné návyky začínajú skoro

Počúvate vašu dcérku, keď vám hovorí o tom, ako sa so spolužiačkou v škôlke hrali počas dňa v piesku? Alebo čo zažili na ihrisku po vyučovaní? Ak vaše dieťa zistí, že venujete pozornosť každému jeho slovu, bude sa vám zverovať a rozprávať vám aj veci, keď bude staršie. Najdôležitejšie je to práve v tínedžerskom veku, kedy majú deti tendenciu s rodičmi nekomunikovať. Ak sa však naladíte na rovnakú vlnu komunikácie už od mala, v tínedžerskom období to nebude problém. 

 

9 | Neberte si to osobne

„Ja ťa neznášam!“ „Nechcem sa s tebou rozprávať, vôbec mi nerozumieš.“ Počuli ste podobné výroky aj od svojho dieťaťa? U detí je časté, že povedia niečo, čo nemyslia tak, ako to povedali. Vašou úlohou je nebrať si to osobne. Skúste sa namiesto urazenia sa dieťaťa opýtať, ako to myslelo, čo je za tým jej/jeho hnevom a zlosťou. V takýchto situáciách nejde o vás. Ide o ich pocity, o ich zvládanie situácie, o ich neschopnosť sa vyjadriť empaticky a adekvátne a pod. Keď sa urazíte prípadne nahneváte, vzájomnú komunikáciu tým len zhoršíte. A to je rozhodne niečo, čo nepotrebuje žiadna zo zúčastnených strán. 

 

10 | Nedovoľte, aby sa vo vašom vzťahu s dieťaťom nahromadili trhliny

Ak sa vo vzájomnom vzťahu vyskytnú nejaké problémy a trhliny, pokúste sa ich riešiť hneď. Je na škodu, ak sa problémy kopia. Ak použijete lásku a empatiu, budete správne a rovnocenne komunikovať, problém sa vyrieši rýchlejšie, ako by ste si na začiatku mohli myslieť. A nezabudnite – aj problémy spájajú ľudí. Aj konflikty vedia viesť k tomu, že sa puto medzi vami ešte viac posilní.

 

11 | Po každom oddelení sa znovu spojte

Tento bod súvisí najmä s emocionálnym spojením. Počas života sa naše deti stretávajú s množstvom ďalších ľudí – s kamarátmi, učiteľmi, trénermi a mnohými ďalšími ľuďmi. Aj keď s deťmi nie ste fyzicky spojení, je dôležité pamätať na emocionálne prepojenie, ktoré s nimi neustále máte. A nikto vám ho nevezme. Dôležité je to najmä v dobe sociálnych sietí, na ktoré sú deti napojené čoraz viac a viac. Buďte s nimi v spojení, aj keď budú od vás vzdialené, aj keď vyrastú a budú mať svojich priateľov, problémy a rodiny.

 

12 | Buďte nablízku

V jednoduchosti to znamená, byť tam pre dieťa, keď to potrebuje. Komunikovať s ním, keď má nejaký problém. Ale tiež vtedy, keď sa z niečoho teší, keď dosiahlo nejaký úspech. Byť k dispozícií znamená tráviť s dieťaťom aktívne čas a venovať mu pozornosť. A znamená to tiež, že keď dieťa vyrastie a odíde z domu, je stále vašim dieťaťom a na vyššie uvedených veciach by sa nič zmeniť nemalo.

 

Znie to jednoducho však? Dnešná rýchla a hektická doba sa však na medziľudských vzťahoch zančne podpisuje. Preto je nesmierne dôležité, aby sme nezabúdali na to, čo je najdôležitejšie a aby sme energiu venovali aj do práce na vzťahoch s inými. Najmä s tými najbližšími.                  

Zdieľať na facebooku