15 tipov, ako nestratiť kontakt so svojím tínedžerom

Puberta je obdobie, kedy má mnoho rodičov pocit, že stráca svoje dieťa.
Puberta je obdobie, kedy má mnoho rodičov pocit, že stráca svoje dieťa. / Foto: Bigstock

„S tínedžerom je to také ťažké!“, „Ja vôbec neviem, ako s ním komunikovať. Je tak bláznivý a drzý!“ Tieto a podobné výroky počúvajú od rodičov učitelia a psychológovia často. Naozaj platí, že s tínedžermi je ťažšie komunikovať. Sú vo veku, kedy sú síce závislí na svojich rodičoch, ale zároveň sa snažia hľadať sami seba, budovať svoju identitu a postupne sa osamostatňovať. Akým spôsobom s nimi komunikovať, aby ste mali medzi sebou rovnako pevné puto ako keď boli deťmi? Ako so svojimi tínedžermi zostať v spojení?

 

1 | Počúvajte

Venujte zvýšenú pozornosť tomu, čo vaši tínedžeri hovoria. V tomto období možno rozprávajú menej, ale veľa prezradia aj tónom ich reči a gestami. A nezabúdajte čítať medzi riadkami.   

 

2 | Vytvorte si rituálny spojenia

Každý utorok chodievajte spolu na jedlo do reštaurácie. Na manikúru chodievajte vždy spolu s dcérou. Každý druhý víkend chodievajte do prírody. Jednoducho vytvorte si nejaký spoločný rituál, ktorý budú obe strany dodržiavať a hlavne vám bude obom robiť radosť. 

 

3 | Ponúkajte im alternatívy

Váš tínedžer nebude chcieť s vami hovoriť o každom probléme, ktorý sa v jeho živote vyskytne. Ak ale bude, bude to preto, pretože bude chcieť počuť váš názor alebo nejakú radu. Neriešte problémy za deti. Dajte mi len odporúčania alebo poskytne nejaké alternatívy, ako by sa problém mohol riešiť. Pretože ak to budete všetko riešiť za nich, budú sa cítiť nekompetentní a závislí a to je presne to, čo môže spojenie medzi vami narušiť.    

 

4 | Pýtajte sa ich, aký mali deň

Zaujímajte sa o deň vášho tínedžera. A to každý jeden deň. Aj keď jeden deň prejaví nezáujem o rozhovor, nezanevrite, ale pýtajte sa ho na to aj nasledujúci deň. Tínedžer si to uvedomuje a vníma to ako záujem z vašej strany, aj keď niekedy do rozhovoru nevstúpi.

 

5 | Neprestávajte sa objímať

 Znie to ako klišé, ale aj vaše už dospelejšie dieťa potrebuje cítiť vašu lásku vo forme dotykov. Krátke objatie môže byť veľmi účinné. A čo viac – môžete si z neho vytvoriť rituál, ako sme spomínali vyššie.

 

6 | Navštevujte ich zápasy či predstavenia

Tínedžeri sú veľmi hrdí na svoje záujmy. Skúste ich s nimi v čo najväčšej možnej miere zdieľať. Navštevujte predstavenia, kde hrajú, choďte na ich hudobný koncert alebo sa zúčastnite ich futbalového turnaja. Ani neviete, koľko to pre nich bude znamenať! A v tejto súvislosti ďalší fajn tip – povzbudzujte ich a oceňujte za to, že sa tejto aktivite venujú. Kritika ničomu nepomôže a môže viesť k tomu, že vás už nabudúce nezavolajú.

 

7 | Píšte si správy

Predstavte si, že ste tínedžer a ste s partiou kamarátov niekde vonku. A v tom vám zavolá vaša mama alebo otec. Je to naozaj nepríjemné a dospievajúce dieťa sa môže cítiť trápne. Nemusíte ich nonstop kontrolovať. Naučte sa im dôverovať. A keď od nich niečo potrebujete, skúste im namiesto telefonovania napísať správu. Možno vám na ňu hneď zareagujú a budete vedieť, že sú v poriadku. Telefón tínedžeri veľakrát nezdvihnú, tak to jednoducho je.

 

8 | Pozvite domov ich kamarátov

Tínedžeri veľmi oceňujú, keď ich rodičia poznajú a majú radi ich priateľov. Skúste preto na tom popracovať a spoznať priateľov vašich detí. Pozvite ich k sebe domov – na večeru, na grilovačku, na večer spoločenských hier. Bude to fajn pre všetky zúčastnené strany a u vašich tínedžerov získate len plusové body!

 

9 | Skúste spolu niečo nové

Vek tínedžerov je o objavovaní. Seba, svojej identity, sveta. Pomôžte im s tým, respektíve ich v tom podporujte. Skúste im navrhnúť nejakú novú aktivitu, ktorú predtým nepoznali alebo neskúsili. Skúste im navrhnúť, že spolu môžete niečo zaujímavé podniknúť alebo sa ich opýtajte, či by sa nechceli zúčastniť nejakého zaujímavého sebpoznávacieho kurzu.

 

10 | Poproste ich, aby vás niečo naučili

Tínedžeri sa chcú stať čím skôr dospelými. Budú vám neskutočne vďační, keď prejavíte záujem o niečo, čo vedia a poprosíte ich, aby vás do toho zasvätili. Napríklad také sociálne siete. Tínedžeri sú majstri sveta v ovládaní sociálnych sietí. Poproste ich, aby vám ukázali, ako fungujú, čo sa z nich môžete naučiť alebo aké benefity vám ako dospelým môžu priniesť. Možno vďaka vášmu tínedžerovi objavíte skvelé internetové stránky so zdravými receptami alebo aplikáciu, ktorá vám meria kroky pri chôdzi do práce.
 

11 | Pozrite si spolu pravidelne pekný film

Aj obyčajný kvalitný film, ktorý si spolu vyberiete, vás prepojí a prinesie množstvo príležitostí na ďalšie diskusie. Nerobte to však ako piatkovú povinnosť, nájdite si napríklad jeden deň v mesiaci, ktorý bude patriť iba domácemu kinu.

 

12 | Neporovnávajte ich so súrodencami ani s nikým z ich priateľov

Porovnávanie zabíja vzťahy. A to v každom smere. Ubíja sebavedomie, ničí dôveru medzi ľuďmi. Tínedžeri sú veľmi citliví na všetko, čo sa ich týka. Ak ich ako rodič budete s niekým porovnávať, môžu to brať ako ranu pod pás. Skúste sa zamerať na ich silné stránky a tie posilňovať. A ak sa vám bude zdať, že robia niečo, čo by nemali, skúste im to povedať cestou, kedy sa vyhnete porovnávaniu s niekým, kto to robí tak, ako očakávate.

 

13 | Nechajte im slobodu

Dávanie slobody svojim deťom ide ruka v ruke s dôverou. Je na mieste, ak máte o svoje dieťa starosti, ale musíte vedieť, že učenie sa chybami a na vlastných omylom je tým najlepším učením. Doprajte svojim tínedžerom možnosť chýb sa dopustiť a následne sa z nich poučiť.

 

14 | Hovorte s tínedžermi o randení a sexe

Otázka sexuality a partnerských vzťahov prislúcha práve do tohto obdobia. Deti sa musia naučiť základy medziľudských a partnerských vzťahov. Musia sa naučiť, ako to chodí a čo od vzťahov očakávať. V tejto súvislosti im dajte najavo oporu, ak budú potrebovať akúkoľvek radu alebo informáciu. Týka sa to aj intimity. Tá vie byť veľmi zložitou témou. Je ale dôležité o nej hovoriť čím skôr a koniec koncov, váš tínedžer vám za to neskôr poďakuje.

 

15 | Milujte ich za každých okolností

Hoci sú tínedžeri typickí tým, že zvyknú vyviesť nejakú hlúposť a vyrobiť problém, neznamená to, že sa im otočíte chrbtom, budete nimi opovrhovať a pod. Tínedžeri skúšajú a potrebujú cítiť, že ich milujete za každých okolností. Rovnako, ako ste ich milovali, keď boli bábätká, milujte ich aj ako rebelujúcich tínedžerov.

 

Komunikovať so svojim tínedžerom je beh na dlhé trate a niekedy tá najkomplikovanejšia úloha rodičov. Keď si však osvojíte tie správne tipy, ako na to, určite to pôjde ľahšie. Hlavne nezabúdajte na to, že aj keď už tínedžeri postupne dospievajú, stále sú vašimi deťmi. A na tomto pute sa nič nezmení.                          

Čítajte viac o téme: Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku