Nástup do škôlky je obdobie ťažké aj pre mamy. Ako zvládnuť vlastnú separačnú úzkosť?

Separačná úzkosť sa týka aj mám.
Separačná úzkosť sa týka aj mám. / Foto: Unsplash

Mnoho rodičov vkladá veľa úsilia a energie do toho, aby ich dieťa plynule zvládlo nástup do školy či škôlky. Netreba však zabúdať, že odlúčenie sa netýka len dieťaťa a jeho vstupu do nového prostredia, ale znamená niečo nové aj pre vás, ako rodiča. Niektorí rodičia zvládajú separáciu lepšie, iní horšie. Čo robiť vtedy, keď máte pocit, že odlúčenie od dieťaťa nezvládate podľa svojich predstáv? Tu je zopár užitočných rád.

 

Vytvorte si rozlúčkové rituály

Rozlúčkové rituály sú dobré pre dieťa, ale aj pre vás. Dieťa vie, čo očakávať a bude sa cítiť istejšie a v novom prostredí sebavedomejšie. Pre vás to bude tiež znak toho, že je v poriadku a môžete s pokojom na duši odísť do práce. Rituál môže predstavovať klasický alebo špeciálny pozdrav, objatie, bozk alebo nejaký rým či básnička.
 

Nehanbite sa za svoje pocity

Ako rodič máte byť pre svoje dieťa oporou a vzorom. Je však prirodzené, že v situáciách, kedy sa s ním lúčite (hoci je to len na deň, keď je v škôlke), prežívate smútok či nepokoj. Nehanbite sa za to. Nechajte svoje emócie voľne plynúť. A ak vám aj vypadne pri jeho / jej prvom dni v škôlke slzička – je to úplne v poriadku! Takto vás príroda naprogramovala, je to prirodzená reakcia na lúčenie sa. Zároveň je ale dobré pamätať na to, že ak budeme pred dieťaťom dávať najavo svoj neustály strach a smútok, ani ono samo sa do školy / škôlky nebude tešiť. Môže sa tam dokonca báť chodiť. Nájdite si preto zlatú strednú cestu, ako dopriať samým sebe voľnosť v prežívaní emócií a zároveň neodradiť vaše dieťa od nového prostredia.
 

Pomenujte svoje obavy

Keď presne pomenujete, čoho sa bojíte, alebo prečo sa vám s dieťaťom ťažko lúči, bude to prvý krok k tomu, aby ste separáciu zvládli najlepšie, ako sa dá. Je dôležité si uvedomiť, z čoho presne máte strach. V takomto prípade potom môžete svoje obavy prediskutovať aj s pani učiteľkou / pánom učiteľom a zistíte, že nie je čoho sa báť a o vaše dieťa bude skvelo postarané.
 

Pomôžte dieťaťu plynulo sa prispôsobiť

Je prirodzené, že každý rodič bude frustrovaný z toho, ak sa bude jeho dieťa po ňom vešať, plakať alebo kričať zakaždým, keď ho privedie do škôlky. Je potrebné, aby ste dieťaťu dostatočne vysvetlili, čo sa bude počas celého dňa v škôlke diať a že môže očakávať váš príchod poobede. Toto ubezpečenie zabezpečí to, že sa dieťa bude cítiť pri príchode do škôlky lepšie lebo bude vedieť, že poňho prídete. A tým, že nebude robiť krik alebo nebude plakať, lepšie budete túto situáciu zvládať aj vy.
 

Majte vieru vo svoje dieťa

Keď sa neustále strachujete o to, čo sa bude s vašim dieťaťom diať v škôlke, dávate tým najavo viacero vecí. Za prvé, dávate najavo, že vaše dieťa je nekompetentné a že to nezvládne. Počas života sa ale snažíte naučiť ho, že sa novým veciam treba smelo postaviť, nie je to tak? Zároveň tiež robíte nekompetentnými pani učiteľky/pánov učiteľov v škôlke. Sú to osoby, ktoré sú tam na to, aby na všetko dohliadali. Uvoľnite sa a zamerajte sa na tieto aspekty. A nezabudnite – čím väčšiu vieru v seba samého svojmu dieťaťu preukážete, tým viac sebavedomým človekom sa stane.

 

Nenechajte svoje dieťa, aby sa cítilo vinné

Pri lúčení sa deti vidia, ako sa cítite a správate. Pokiaľ dieťa vidí, že ste smutní alebo dokonca plačete, môže túto reakciu a správanie napodobniť. Snažte sa mu preto v takejto situácii vysvetliť, ako sa cítite. A určite mu dajte najavo, že ono nie je dôvodom preto, že situáciu lúčenia nezvládate. Nie v tom negatívnom slova zmysle. Pretože deti si niekedy môžu na prvý pohľad myslieť, že keď je rodič smutný či nahnevaný, môžu za to ony. Ubezpečte ich, že to tak nie je a vysvetlite im vaše správanie, aby mu správne porozumeli.   

 

Spoznajte pani učiteľku

Keď spoznáte osobu, ktorej zverujete do rúk svoje dieťa, hneď sa budete cítiť istejšie a lepšie. Veľa rodičov má s personálom škôlky veľmi blízky a dôverný vzťah. Môžete sa s nimi krátko porozprávať, keď si prídete po dieťa na konci dňa, alebo ráno, keď ho privediete. Rozprávajte sa s ním o tom, ak vaše dieťa niečo trápi, aby o tom pani učiteľky/páni učitelia vedeli a mohli na tom spolu s dieťaťom pracovať.

 

Posilňujte väzbu

Zakaždým, keď si dieťa v škôlke vyzdvihnite, doprajte si čas, aby ste boli spolu. Choďte spolu na ihrisko, do parku, na zmrzlinu. Vymyslite si nejakú špeciálnu aktivitu, ktorú budete spolu robiť po škôlke. Pomôže to vášmu spoločnému vzťahu, ale zároveň aj tomu, že dieťa sa bude do škôlky tešiť lebo vie, že po skončení dňa poňho prídete a budete zase spolu. Na podobnom princípe bude separácia menej bolestivá aj pre vás.

 

Usporiadajte si svoje veci a doprajte si pokojný spánok

Keď vás v daný deň čaká niečo náročné, dobre sa na to pripraviť večer vopred. Zároveň kvalitný spánok pomôže tomu, aby ste nasledujúci deň zvládli bez stresu a iných negatívnych emócií. Je totiž veľmi bežné, že tieto negatívne emócie sa na deti prenesú a potom sú pri príchode do škôlky a lúčení mrzuté a uplakané.

 

Doprajte si čas pre seba

Je to asi ten najdôležitejší bod. Ak vy sami budete pokojní, zamestnaní vecami, ktoré radi robíte, odrazí sa to na vašom duševnom stave a nálade. Práve náladu a atmosféru, ktorú budete vytvárať. Bude vnímať aj vaše dieťa. Doprajte si čas pre seba. Je to naozaj potrebné, aby ste boli aj sami sebou a robili, čo máte radi. Vtedy budete pre dieťa nielen dobrým rodičom, ale aj vzorom a inšpiráciou.

 

Práve posledný bod je jedným z najlepších tipov, ako zvládať vlastnú separačnú úzkosť. Ak vám oddelenie sa od dieťaťa poskytne priestor pre seba, prečo ho nevyužiť? Získate novú energiu, osobnostne sa posuniete a zároveň sa nebudete zaoberať myšlienkami, či je v škôlke všetko v poriadku. Skúste to. Keď máte príležitosť, treba ju využiť. A popritom všetkom nezabudnite na to, že smútok, ktorý pri lúčení s dieťaťom prežívate, je na mieste a netreba sa za neho viniť. Nechajte ho plynúť...      

Zdieľať na facebooku