13 vecí, ktoré sa môžete naučiť od starých rodičov

Aj od starých rodičov sa máme stále čo učiť.
Aj od starých rodičov sa máme stále čo učiť. / Foto Bigstock

Starí rodičia majú určite privilégiá, ktoré vy ako rodičia nemáte. Okrem toho, ich životné skúsenosti im priniesli viaceré vzácne dary. Ako rodičia sa od nich preto vieme stále veľmi veľa učiť a inšpirovať.

 

1. Necítia sa zodpovední a neberú všetku vinu na seba, ak sa dieťa správa práve zle alebo niečo pokazí. Nebolo by jednoduchšie pozrieť sa občas na veci z ich uhlu pohľadu? Neobviňovať sa stále za to, že nie ste dostatočne dobrým rodičom? Ak by ste sa niekedy pozreli na situáciu ich očami, pocítili by ste pri náročnej výchove určitú úľavu.

 

2. Nájdu si priestor na to, aby si oddýchli, aby doplnili svoj pohár energie. Hoci ste o niečo mladší, aj vaše telo sa občas potrebuje zastaviť a načerpať silu. Ako rodičia nemôžte síce niekam odložiť svoje deti, aby ste mali čas pre seba. A ani to nie je správne. Namiesto toho sa skôr skúste zamyslieť, čo vám robí radosť a kde nabrať potrebnú energiu. Niekedy je to možné zrealizovať aj spoločne s deťmi. Zamyslite sa nad spoločnými chvíľami – výletmi do hôr či do okolitých miest. Pretože iba vtedy, keď ste ako rodič oddýchnutý a s plnými silami, viete byť pre svoje dieťa tým, akých vás potrebujú mať. Nezabudnite, aj rodič vie vyhorieť. Doprajte si voľný čas a oddych.

 

3. Nenarúšajú blízky vzťah s dieťaťom trestami. Určite je potrebné, aby boli v rodine nejaké pravidlá a limity. Skúste sa nad nimi však zamyslieť a implementovať ich do výchovy spôsobom logických dôsledkov. Dieťa sa z nich lepšie poučí ako z trestov a nenaruší sa ani váš vzájomný vzťah.

 

4. V dôsledku ich životných skúseností, starí rodičia vedia lepšie počúvať, menej kritizujú a sú viac emocionálnejšie zrelí. Skúste sa od nich inšpirovať či nechať si poradiť, ako v niektorých situáciách týkajúcich sa výchovy reagovať viac empaticky či s láskou. Netreba zabúdať, že aj oni sa to museli niekde naučiť. Preto to zaručene zvládnete aj vy.

 

5. Počas života sa naučili, že všetky problémy a prekážky sa dajú prekonať. To znamená, že aj keď sa deťom v niečom nedarí alebo sú neposlušné, určite sa to nejakým spôsobom vyrieši. Práve preto si vedia vo veľa situáciách zachovať nadhľad a dávku humoru. S tým to ide vždy ľahšie.

 

6. Na predchádzajúci bod nasleduje aj ďalší a to, že starí rodičia sa veľa usmievajú. Mnohí z nich hovoria, že čím viac sa usmievajú, tým viac sa na nich usmievajú druhí ľudia. Ak chcete žiť v kruhu pozitivity, musíte ju v prvom rade vysielať. Také jednoduché a pritom tak kľúčové, však?

 

7. Uvedomujú si, že detstvo netrvá večne. Práve preto nechávajú deti, aby boli deťmi čo najdlhšie. Doprajú im čas na hru, nechajú ich, aby liezli po stromoch či sa hrali v blate. Samozrejme, venujú čas aj tomu, aby si dieťa osvojilo základné pravidlá ako napríklad, keď sa naje, treba upratať taniere zo stola a umyť ich. Avšak aj takéto rutinné činnosti sa dajú robiť s ľahkosťou a tak, aby to deti bavilio. A na to majú starí rodičia zaručené páky.

 

8. Vedia, že život je krátky a treba si preto užívať každú chvíľu. Dnes už jasne vedia, že život treba prežiť naplno. Tešiť sa aj z obyčajných chvíľ, ktoré sa nejavia nijako výnimočné. Keď sa totiž obzriete o pár rokov dozadu, výnimočné sa zdať budú. Čo tak to od nich odkopírovať skôr ako budete starí? 

 

9. Nikdy im nedôjdu objatia a maškrty. Sú to síce maličkosti, ale deti a ich určite vedia oceniť. A starí rodičia to vedia. Zamyslite sa nad drobnosťami, ktoré viete každý deň urobiť pre svojho partnera/partnerku, pre domácnosť či pre svoje deti. Určite sa dočkáte vrelého poďakovania!

 

10. Veľa krát si možno poviete, že starí rodičia nerozumejú vašej dobe, keď vám vyčítajú, že ste stále pripojení na internet, hľadíte do mobilu a pod. Keď im voláte, nedovoláte sa často na prvýkrát, pretože telefón nemajú prirastený k dlani. Možno tomu až tak nerozumejú, ale rozumejú niečomu omnoho dôležitejšiemu. Je tým užívanie si prítomného okamihu. Keď si z času na čas uvedomíte, že ste vonku s priateľmi a aj napriek tomu venujete pozornosť napríklad nejakej sociálnej sieti zistíte, že v niečom majú predsa len pravdu, keď vám hovoria: „Nepozeraj toľko do toho telefónu. Odlož ho už na chvíľu!“ Namiesto toho, aby ste sa plne venovali konverzácií so svojimi priateľmi, im musíte následne o pár dní písať, že ako sa majú a čo majú nové, pretože ste v ten moment, kedy ste s nimi boli, neboli duchom prítomný. A to nie je tak trochu fér, čo myslíte? Skúste sa naučiť žiť v prítomnom okamihu a byť vďační za čas, ktorý môžete tráviť. A je úplne jedno, kde a s kým.

 

11. Buďte nezávislí a zodpovední. Naučte sa niesť na pleciach vaše zodpovednosti a povinnosti. Vaši starí rodičia to mali určite ťažšie, nemali k dispozícii toľko vymožeností, technológii, ani spomínané mobily. Nesťažujte sa a postavte sa čím skôr na vlastné nohy, vezmite život do vlastných rúk. Presne to potom naučíte vaše deti, na ktoré budete neskôr hrdí, ako všetko samy zvládajú.    

 

12. Od starých rodičov ste možno počuli, že je dôležité nikdy sa neprestať učiť. Poučiť sa z chýb, lebo každý z nás ich urobí, pracovať na sebe, zlepšovať sa a posúvať sa ďalej. Na toto všetko máte ako individuality ale aj rodičia priestor. A práve teraz, v tomto momente. Kedy inokedy? Možno ste počuli od vašej mamy, že keď bola mladá, chcela sa naučiť po španielsky, ale kvôli tej dobe nemohla. Zamyslite sa nad možnosťami, ktoré máte a využite ich na svoj rast v pravý čas.

 

13. Buďte spokojní sami so sebou, pozitívne naladení a otvorení voči svetu. Práve vtedy budete tými rodičmi, o ktorých sníva každé dieťa.  

 

Nemusíte sa v živote snažiť o ideál. Či už seba alebo svojho rodičovstva. Je však dobré na sebe a veciach vo svojom živote pracovať a preto je fajn, ak máte na blízku niekoho, kto vám vie byť vzorom.  

Čítajte viac o téme: Starí rodičia
Zdieľať na facebooku