Práca v záhrade má pozitívny vplyv na ľudskú psychiku

Práca v záhrade je balzamom na dušu.
Práca v záhrade je balzamom na dušu. / Foto_ Unsplash

To, že záujmy a záľuby pozitívne vplývajú na osobný sebarozvoj je všeobecne známe. Čoraz viac sa však hovorí o vplyve záujmov a záľub aj na ľudskú psychiku. Možno vás prekvapí, že okrem meditácie, cvičenia jógy alebo čítania kníh má výrazné pozitívne účinky na duševné zdravie aj práca v záhrade. Aké benefity poskytuje a ako ovplyvňuje ľudskú psychiku?

 

Viaceré výskumy dokazujú, že trávenie času vonku je dobré nielen pre naše telo, ale aj myseľ., „Pokiaľ sa cítite v strese alebo znudení tým, čo sa deje vo vnútri, choďte von a vaša duša pookreje,“ odporúča Seth J. Gillihan, PhD., profesor klinickej psychológie na univerzite v Pensylvánii.  Jedna z najlepšie strávených možností vonku je práve práca v záhradke. Profesor hovorí, že už ako malý si na vlastnom otcovi všímal, koľko času venoval práci v záhrade a čo všetko mu to prinášalo. Svoju potrebu venovať sa záhradke si sám na sebe uvedomil práve vo chvíli, keď bol dlhodobo fyzicky aj psychicky chorý, no napriek tomu mal stále potrebu ísť do záhrady, postarať sa o kvety, sadenice a podobne. „Podporilo to moje liečenie. Tým, ako som vyšiel von a staral sa o záhradu, podporovalo to môj návrat do každodenného života.“ Profesora Gillihana jeho vlastné zážitky priviedli k profesionálnemu záhradníkovi Joeovi Lamp´lovi, s ktorým na danú tému dokonca spoločne vytvorili podcast.

 

V rozhovore Gillihana a Lamp´la upozornili na 10 dôležitých benefitov záhradkárčenia:

Precvičovanie prijímania

Väčšina nášho utrpenia pochádza z našej snahy všetko okolo seba kontrolovať. Ak to nie je možné, sme frustrovaní, skľúčení, sklamaní. Čím viac prijmeme obmedzenosť našej kontroly nad životom a jeho nepredvídateľnosť, tým viac pokoja v sebe nájdeme. Práca v záhrade je skvelým spôsobom, ako sa to naučiť a precvičovať. Nechať rastliny a zeleninu rásť, bez nášho zásahu je spôsob, ako sa naučíme, že nie všetko funguje podľa našich predstáv.

Smerovanie namiesto perfekcionizmu

Ak máte sklon k perfekcionizmu, určite ste si vedomí nákladov. Snaha o dokonalosť vedie, podobne ako v prvom bode, k frustrácií a sklamaniu. Niekedy to môže dospieť až do štádia úplnej rezignácie či stagnácie, kedy si človek hovorí „Na čo sa budem vôbec snažiť, keď to aj tak nebude perfektné?“ Vzhľadom na nedostatok kontroly, ktorú máme, môže byť záhradkárčenie dobrým učiteľom prijímania reality a predchádzaniu perfekcionizmu. Lamp´l to nazýva neutralizátorom pre perfekcionizmus. Bez ohľadu na to, ako poctivo sa staráte o svoju záhradu, vždy sa môže stať niečo, čo vám úrodu zničí. Či je to búrka, povodeň, plesne, baktérie, alebo domáce zviera, ktoré úrodu pošliape. Sám veľmi dobre vie, o čom hovorí. Označuje sa za veľkého perfekcionistu, ktorý bol neraz zo svojej záhrady sklamaný, a preto si uvedomil, že dokonalosť je stratou času a to najmä v záhrade.

 

Rozvíjanie rastového myslenia

Neschopnosť dokonalého záhradkárčenia je vlastne dôvodom na oslavu. Psychologička Carol Dwecková je známa tým, že rozlišuje medzi fixným a rastovým nastavením mysle. Záhradkárčenie je skvelým spôsobom, ako druhý typ myslenia rozvinúť. S rastovým nastavením mysle vnímame svet a veci tak, že sa neustále učíme. Keď niečo nefunguje tak, ako sme očakávali, vnímame to skôr ako možnosť na posun než ako zlyhanie. Lamp´l hovorí, že miluje robiť chyby, dokonca sa na to teší. „Je to šanca naučiť sa niečo nové.“

 

Spojenie s druhými

Len málo vecí v živote človeka zvyšuje jeho osobnú pohodu viac než dobré medziľudské vzťahy. Práca s záhrade ponúka široké spektrum možností, ako na danej oblasti pracovať. Lamp´l hovorí o záhradkárčení o akomsi kolektívnom úsilí. Určite to poznáte – len tak pracujete v záhrade a osloví vás sused či suseda a debata sa od toho, ako zalievať ruže či paradajky rýchlo obráti na to, ako sa darí deťom či kedy prídu vnúčence na prázdniny.

 

Foto: Unsplash

 

Pripojenie k vlastnému svetu

Práca v záhrade neposkytuje priestor len na spájanie s inými, ale aj so sebou samým. Mnoho ľudí toto spojenie pociťuje, keď pripravuje a následne konzumuje jedlo, ktoré sami vypestovali. „Všetci máme vrodené spojenie so zemou, ktoré sa prejavuje, keď konzumujeme to, čo prišlo so zeme – odkiaľ sme prišli a kde všetci skončíme,“ hovorí známy záhradník. Záhrada môže byť pre nás ako naše dieťa. Staráme sa o jednotlivé semienka, zalievame ich, zbierame úradu a všetko to robíme s láskou podobnou tej rodičovskej.

 

Kúpeľ v zeleni

Japonský výraz „shinrin-yoku“ možno preložiť ako lesný kúpeľ, ktorý dokonale vystihuje zážitok z ponorenia do zelene. Mnohé výskumy dokázali, že akýkoľvek pobyt v prírode má blahodarné účinky. Je spájaný s lepším a rýchlejším zotavovaním po operáciách, menšou úzkosťou a depresiou, lepším zvládaním stresu a mnohými ďalšími benefitmi.

 

Sprítomnenie

Uvedomovanie si chvíle tu a teraz je spájané s pozitívnymi účinkami na ľudskú psychiku a život. Záhrada môže byť pre nás chráneným miestom, kde praktizujeme, kto sme, uvedomujeme si, kde sme a sme za to vďační. Svetoznámy záhradník hovorí, že miluje počúvať podcasty. Keď je však vo svojej záhrade, tam preňho okrem nej samotnej neexistuje vôbec nič. Sústreďuje sa len a len na ňu.

 

Fyzické cvičenie

Kde inde sa dá viac prirodzene hýbať, ako pri práci v záhrade? Nemusíme chodiť dvakrát do týždňa behať či posilňovať do fitness centra. Stačí nám vyjsť do záhrady, niečo okopať či zasadiť a pohybu máme dostatok. Lamp´l hovorí, že namiesto permanentky na jógu ide vytrhať burinu do záhrady, pretože pri tom leží, sedí a je to rovnaké, ako by cvičil v miestnosti plnej ľudí. Len lepšie.

 

Redukovanie stresu

Záhradkárčenie odporúčajú odborníci ako jednu z možností, ako znížiť stres v každodennom živote či spôsob, ako sa ho naučiť lepšie zvládať.

 

Zdravé stravovanie

Práve záhrada je miestom, ktoré prináša tie najzdravšie a najčerstvejšie potraviny. Dokonca máte možnosť vypestovať si tiež také, ktoré majú pozitívny vplyv na duševné zdravie. Existuje štúdia, ktorej výsledky poukazujú na možnosť liečby depresie zmenou v strave.

 

Zdá sa to také jednoduché, však? Odteraz budete možno bežnú vec, akou je práca v záhrade, úplne inak! Keď si začnete všímať všetko, čo táto aktivita poskytuje, začnete z jej benefitov aj profitovať. Ako uvádzajú aj autori – stačí len začať.

Zdieľať na facebooku